Wigilijna zupa grzybowa

Reklamy Ads By Google

Wigilijna zupa grzybowa zaraz obok czerwonego barszczu stanowi jedną z tradycyjnych potraw stołu wigilijnego. Mój przepis na zupę grzybową to tradycja smaków zamknięta w prostej recepturze. Łatwa w przygotowaniu tradycyjna zupa grzybowa stanowi jedną z 12 potraw Wigilijnych, której nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis wigilijna zupa grzybowa, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 60 g suszonych podgrzybków
  • 20 g suszonych prawdziwków
  • cebula
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , ,

Wigilijna zupa grzybowa — przepis

  1. Wszystkie suszone grzyby płuczemy w zimnej wodzie, następnie zalewamy wodą tak by je w całości przykryła i odstawiamy na całą noc.
  2. Następnego dnia przekładamy namoczone grzyby do garnka i zlewamy wodę z moczenia do garnka. Wodę po grzybach należy zlewać tak, aby osad nie trafił do zupy, tylko został na dnie naczynia w którym moczyły się grzyby. Następnie do garnka z grzybami dolewamy wody, aby dopełnić do mniej więcej dwóch litrów pojemności. Zagotowujemy.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Teraz do gotującej się wody dodajemy pozostałe obrane warzywa i gotujemy do miękkości przez około 30 minut. W międzyczasie dodajemy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Zupa grzybowa jest już prawie gotowa.
  5. Grzyby i warzywa wyjmujemy z garnka, a sam wywar przecedzamy przez gęste sito w celu odłowienia wszelkich zanieczyszczeń, które mogły osadzić się na dnie zupy.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Wywar grzybowy doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wyjęte wcześniej grzyby kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy.
  8. Reklamy Ads By Google

Zupę grzybową możemy podawać razem z warzywami pokrojonymi w kostkę. Jednak najlepiej Wigilijna zupa grzybowa smakuję z uszkami lub pierogami z kapustą i grzybami. Smacznego!

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Tradycyjny barszcz wigilijny z uszkami

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.93

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 424
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)