Wigilijna zupa grzybowa zaraz obok czerwonego barszczu stanowi jedną z tradycyjnych potraw stołu wigilijnego. Mój przepis na zupę grzybową to tradycja smaków zamknięta w prostej recepturze. Łatwa w przygotowaniu tradycyjna zupa grzybowa stanowi jedną z 12 potraw Wigilijnych, której nie może zabraknąć na świątecznym stole.
Na skróty
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis wigilijna zupa grzybowa, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 60 g suszonych podgrzybków
- 20 g suszonych prawdziwków
- cebula
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz
Wigilijna zupa grzybowa — przepis
- Wszystkie suszone grzyby płuczemy w zimnej wodzie, następnie zalewamy wodą tak by je w całości przykryła i odstawiamy na całą noc.
- Następnego dnia przekładamy namoczone grzyby do garnka i zlewamy wodę z moczenia do garnka. Wodę po grzybach należy zlewać tak, aby osad nie trafił do zupy, tylko został na dnie naczynia w którym moczyły się grzyby. Następnie do garnka z grzybami dolewamy wody, aby dopełnić do mniej więcej dwóch litrów pojemności. Zagotowujemy.
- Teraz do gotującej się wody dodajemy pozostałe obrane warzywa i gotujemy do miękkości przez około 30 minut. W międzyczasie dodajemy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Zupa grzybowa jest już prawie gotowa.
- Grzyby i warzywa wyjmujemy z garnka, a sam wywar przecedzamy przez gęste sito w celu odłowienia wszelkich zanieczyszczeń, które mogły osadzić się na dnie zupy.
- Wywar grzybowy doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wyjęte wcześniej grzyby kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy.
Zupę grzybową możemy podawać razem z warzywami pokrojonymi w kostkę. Jednak najlepiej Wigilijna zupa grzybowa smakuję z uszkami lub pierogami z kapustą i grzybami. Smacznego!
Zobacz również: Tradycyjny barszcz wigilijny z uszkami