Wigilijna zupa grzybowa

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Wigilijna zupa grzybowa zaraz obok czerwonego barszczu stanowi jedną z tradycyjnych potraw stołu wigilijnego. Mój przepis na zupę grzybową to tradycja smaków zamknięta w prostej recepturze. Łatwa w przygotowaniu tradycyjna zupa grzybowa stanowi jedną z 12 potraw Wigilijnych, której nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis wigilijna zupa grzybowa, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 60 g suszonych podgrzybków
  • 20 g suszonych prawdziwków
  • cebula
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , ,

Wigilijna zupa grzybowa — przepis

  1. Wszystkie suszone grzyby płuczemy w zimnej wodzie, następnie zalewamy wodą tak by je w całości przykryła i odstawiamy na całą noc.
  2. Następnego dnia przekładamy namoczone grzyby do garnka i zlewamy wodę z moczenia do garnka. Wodę po grzybach należy zlewać tak, aby osad nie trafił do zupy, tylko został na dnie naczynia w którym moczyły się grzyby. Następnie do garnka z grzybami dolewamy wody, aby dopełnić do mniej więcej dwóch litrów pojemności. Zagotowujemy.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Teraz do gotującej się wody dodajemy pozostałe obrane warzywa i gotujemy do miękkości przez około 30 minut. W międzyczasie dodajemy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Zupa grzybowa jest już prawie gotowa.
  5. Grzyby i warzywa wyjmujemy z garnka, a sam wywar przecedzamy przez gęste sito w celu odłowienia wszelkich zanieczyszczeń, które mogły osadzić się na dnie zupy.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Wywar grzybowy doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wyjęte wcześniej grzyby kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy.
  8. Reklamy Ads By Google

Zupę grzybową możemy podawać razem z warzywami pokrojonymi w kostkę. Jednak najlepiej Wigilijna zupa grzybowa smakuję z uszkami lub pierogami z kapustą i grzybami. Smacznego!

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Tradycyjny barszcz wigilijny z uszkami

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.93

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments