Pulpety wołowe w sosie grzybowym

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Pulpety wołowe w sosie grzybowym to prawdziwie jesienny pomysł na obiad. Jeśli szukasz pomysłu co można zrobić z podgrzybkami, to właśnie to danie sprawdzi się idealnie. Mój przepis na pulpety wołowe to połączenie mięsa wołowego z wieprzowiną, dzięki czemu pulpety nie wychodzą suche czy twarde, a idealnie miękkie i soczyste. Całość smaku dopełnia sos, przygotowany na bazie bulionu i świeżych podgrzybków podsmażanych na maśle. Oczywiście równie dobrze sprawdzą się w tej roli borowiki. Jednak to podgrzybki najlepiej podkręcą kolor sosu i wydobędą prawdziwy smak jesieni. Pulpety wołowe w sosie grzybowym świetnie sprawdzą się w roli głównego dania, razem z kaszą, ryżem czy nawet makaronem.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis pulpety wołowe w sosie grzybowym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 700 g mięsa mielonego wołowo — wieprzowego (70% do 30%)
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki majeranku
  • mąka pszenna

Sos do pulpetów

Reklamy Ads By Google

  • 1,5 litra bulionu rosołowego
  • 500 g podgrzybków lub borowików
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • pół łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , ,

Przepis na pulpety wołowe w sosie grzybowym

  1. Mięso przekładamy do większej miski, dodajemy bułkę tartą, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy zwilżonymi dłońmi niewielkie kulki i następnie obtaczamy je w mące.
  2. Pulpety wrzucamy pojedynczo (tak, aby się nie posklejały) na gotujący się bulion i gotujemy przez około 15 minut. W tym samym czasie podsmażamy na maśle oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie przekładamy zawartość patelni do garnka z pulpetami i gotujemy razem całość jeszcze 15 minut. Dodajemy sos sojowy, mieszamy.
  5. W zimnej wodzie rozpuszczamy dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej i dwie łyżki mąki pszennej, następnie wlewamy do garnka z pulpetami dość energicznie mieszając, aby nie utworzyły się grudki.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia, następnie według uznania doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google

Pulpety wołowe najlepiej smakują z kaszą jęczmienną oraz surówką z kiszonej kapusty, jednak możesz podawać je dowolnie, np. do mizerii oraz ziemniaczków puree.

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.81

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
2 osoby ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments