Na skróty
Pulpety wołowe w sosie grzybowym to prawdziwie jesienny pomysł na obiad. Jeśli szukasz pomysłu co można zrobić z podgrzybkami, to właśnie to danie sprawdzi się idealnie. Mój przepis na pulpety wołowe to połączenie mięsa wołowego z wieprzowiną, dzięki czemu pulpety nie wychodzą suche czy twarde, a idealnie miękkie i soczyste. Całość smaku dopełnia sos, przygotowany na bazie bulionu i świeżych podgrzybków podsmażanych na maśle. Oczywiście równie dobrze sprawdzą się w tej roli borowiki. Jednak to podgrzybki najlepiej podkręcą kolor sosu i wydobędą prawdziwy smak jesieni. Pulpety wołowe w sosie grzybowym świetnie sprawdzą się w roli głównego dania, razem z kaszą, ryżem czy nawet makaronem.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis pulpety wołowe w sosie grzybowym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 700 g mięsa mielonego wołowo — wieprzowego (70% do 30%)
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
- pół łyżeczki majeranku
- mąka pszenna
Sos do pulpetów
- 1,5 litra bulionu rosołowego
- 500 g podgrzybków lub borowików
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- pół łyżeczki soli
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
Przepis na pulpety wołowe w sosie grzybowym
- Mięso przekładamy do większej miski, dodajemy bułkę tartą, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy zwilżonymi dłońmi niewielkie kulki i następnie obtaczamy je w mące.
- Pulpety wrzucamy pojedynczo (tak, aby się nie posklejały) na gotujący się bulion i gotujemy przez około 15 minut. W tym samym czasie podsmażamy na maśle oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby.
- Następnie przekładamy zawartość patelni do garnka z pulpetami i gotujemy razem całość jeszcze 15 minut. Dodajemy sos sojowy, mieszamy.
- W zimnej wodzie rozpuszczamy dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej i dwie łyżki mąki pszennej, następnie wlewamy do garnka z pulpetami dość energicznie mieszając, aby nie utworzyły się grudki.
- Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia, następnie według uznania doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!
Pulpety wołowe najlepiej smakują z kaszą jęczmienną oraz surówką z kiszonej kapusty, jednak możesz podawać je dowolnie, np. do mizerii oraz ziemniaczków puree.