Pulpety wołowe w sosie grzybowym

Przepis na pulpety wołowe w sosie grzybowym
Przepis na pulpety wołowe w sosie grzybowym

Pulpety wołowe w sosie grzybowym to prawdziwie jesienny pomysł na obiad. Jeśli szukasz pomysłu co można zrobić z podgrzybkami, to właśnie to danie sprawdzi się idealnie. Mój przepis na pulpety wołowe to połączenie mięsa wołowego z wieprzowiną, dzięki czemu pulpety nie wychodzą suche czy twarde, a idealnie miękkie i soczyste. Całość smaku dopełnia sos, przygotowany na bazie bulionu i świeżych podgrzybków podsmażanych na maśle. Oczywiście równie dobrze sprawdzą się w tej roli borowiki. Jednak to podgrzybki najlepiej podkręcą kolor sosu i wydobędą prawdziwy smak jesieni. Pulpety wołowe w sosie grzybowym świetnie sprawdzą się w roli głównego dania, razem z kaszą, ryżem czy nawet makaronem.

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego wołowo — wieprzowego (70% do 30%)
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki majeranku
  • mąka pszenna

Sos do pulpetów

  • 1,5 litra bulionu rosołowego
  • 500 g podgrzybków lub borowików
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • pół łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego

Przepis na pulpety wołowe w sosie grzybowym

  1. Mięso przekładamy do większej miski, dodajemy bułkę tartą, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy zwilżonymi dłońmi niewielkie kulki i następnie obtaczamy je w mące.
  2. Pulpety wrzucamy pojedynczo (tak, aby się nie posklejały) na gotujący się bulion i gotujemy przez około 15 minut. W tym samym czasie podsmażamy na maśle oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby.
  3. Następnie przekładamy zawartość patelni do garnka z pulpetami i gotujemy razem całość jeszcze 15 minut. Dodajemy sos sojowy, mieszamy.
  4. W zimnej wodzie rozpuszczamy dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej i dwie łyżki mąki pszennej, następnie wlewamy do garnka z pulpetami dość energicznie mieszając, aby nie utworzyły się grudki.
  5. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia, następnie według uznania doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!

Pulpety wołowe najlepiej smakują z kaszą jęczmienną oraz surówką z kiszonej kapusty, jednak możesz podawać je dowolnie, np. do mizerii oraz ziemniaczków puree.

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (21 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Szefpoleca Chcesz otrzymywać powiadomienia o najnowszych przepisach?
Nie zgadzam się
Zgadzam się

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?