Szukasz sprawdzonego przepisu na żurek wielkanocny, który nie tylko będzie łatwy do przygotowania, ale zachwyci również swoim smakiem i aromatem? Poznaj moją wersję tej klasycznej potrawy wielkanocnej, która łączy tradycję z nowoczesnym podejściem do gotowania. Mój przepis na żurek wielkanocny jest przykładem, jak z prostych składników można stworzyć coś wyjątkowego ❤⭐
Na skróty
Żurek wielkanocny z białą kiełbasą, boczkiem i jajkiem na twardo, ugotowany na tradycyjnym wywarze. Taki żur najczęściej podajemy na śniadanie wielkanocne, dodając do niego święcone jajko. Żurek możemy przygotować na kupionym lub domowym zakwasie na żurek. Zawsze jest pyszny i lekko kwaśny.
Zanim zaczniesz przygotowywać żurek wielkanocny, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.
Składniki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 500 ml zakwasu żytniego do żurku
- 200 g kiełbasy białej surowej lub parzonej
- 200 g boczku surowego wędzonego
- 3 łyżki śmietanki 30%
Przyprawy:
- 1 rozgniecione ziarno ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki soli
- łyżeczka majeranku
Przepis na żurek wielkanocny
Żurek wielkanocny najlepiej przygotować z wcześniej przygotowanego bulionu warzywnego. Wówczas w dniu szykowania żurku przygotujemy go już błyskawicznie.
- Boczek kroimy w paski, a kiełbasę w plasterki. Jeśli używasz kiełbasy białej surowej, najpierw podgotuj ją w wywarze warzywnym. (Wystarczy około 3 — 4 minut.) Następnie wyjmij ją, ostudź i pokrój w plasterki.
- Boczek podsmażamy kilka minut na patelni. Następnie dodajemy kiełbasę i smażymy całość jeszcze kilka minut. W tym samym czasie wywar warzywny wlewamy do średniego garnka i podgrzewamy do zagotowania.
- Całą zawartość patelni przekładamy do gotującego się bulionu warzywnego i gotujemy około 5 minut.
- Dodajemy do zupy zakwas na żurek. Zakwas trzeba wcześniej zamieszać, by przelać do zupy całą zawartość.
- Rozgniatamy w moździerzu wszystkie przyprawy i dodajemy do zupy.
- Zupę doprowadzamy do wrzenia ciągle ją mieszając. Żurek wielkanocny powoli zacznie gęstnieć. Wystarczy kilka minut gotowania.
- Na koniec dodajemy 3 łyżki śmietanki słodkiej 30% — takiej śmietanki nie trzeba wcześniej zaprawiać / hartować. Możesz też użyć kwaśnej śmietany, jednak taką trzeba będzie zahartować, aby się nie zważyła. Smacznego!
Żurek wielkanocny możemy podawać z połówkami jajek kurzych lub całymi przepiórczymi. Zobacz jak ugotować jajka na twardo.
Żurek wielkanocny warto wzbogacić również o ciemne pieczywo, pieczone w tradycyjny sposób na zakwasie. Natomiast smak żurku możemy podkręcić dodając tarty chrzan, czy też ząbek czosnku pokrojony w plasterki.
Tabela wartości odżywczych
Wartości odżywcze dla całego przepisu
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Całkowite wartości odżywcze | 1862 | 105.72 | 149.52 | 29.7 | 5.22 |
Wartości odżywcze na 1 z 6 porcji
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Wartości odżywcze na porcję | 310 | 17.62 | 24.92 | 4.95 | 0.87 |
Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na żurek wielkanocny. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.
Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Bulion warzywny | 5 | 0,2 | 0,2 | 0,5 | 0,1 |
Zakwas żytni do żurku | 15 | 0,5 | 0 | 3,5 | 0,8 |
Kiełbasa biała surowa/parzona | 260 | 13 | 22 | 1 | 0 |
Boczek surowy wędzony | 541 | 37 | 45 | 1,5 | 0 |
Śmietanka 30% | 292 | 2,4 | 30 | 3 | 0 |
Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.