Ile gotować jajka?

Reklamy Ads By Google

Jajka to bardzo ceniony i wartościowy produkt spożywczy, w sumie to nie wyobrażam sobie gotowania, czy pieczenia bez nich. Są po prostu niezbędne w każdej kuchni. Dzisiaj sprawdzimy ile gotować jajka, tak aby były smaczne.

Pomimo tego, że używamy ich praktycznie codziennie, wydawać by się mogło, że gotowanie jajek to taka prosta sprawa, ale jak się jednak okazuje w praktyce przysparza wiele problemów. Bo komu nie zdarzyło się zjeść za bardzo ściętego żółtka w jajku, które miało być na miękko? albo na odwrót?

W tym artykule poznasz kilka cennych rad na temat gotowania jajek oraz najważniejsze ile gotować jajka, aby były takie jak sobie tego życzymy.

Zobacz również: Jajka faszerowane szynką

Zanim przejdziemy do gotowania jajek, to na samym początku warto wspomnieć, że jajka najlepiej wyjąć z lodówki na 20 min przed gotowaniem. Jeśli nie mamy tego czasu, bo zwyczajnie zapomnieliśmy, to zawsze możemy je powoli ogrzać pod wodą z kranu, zaczynając od zimnej, przechodząc stopniowo do ciepłej. Wyjątkiem są jajka przepiórcze, które wrzucamy bezpośrednio na gotującą wodę. Ogrzanie jajek, ma na celu uniknięcie pęknięcia skorupki podczas gotowania. Zdarza się czasami, że wkładając je do zimnej wody i podgrzewając, skorupka pęknie – oznacza to, że za szybko podnosiliśmy temperaturę wody.

Reklamy Ads By Google

Zazwyczaj w sklepach możemy nabyć jajka o rozmiarach M i L, dlatego czas gotowania jajek zobrazuję na przykładzie tych najpopularniejszych.

WAŻNE!

Pamiętaj, aby zawsze przed ugotowaniem jajka umyć pod bieżącą, zimną wodą. Na skorupce mogą znajdować się groźne drobnoustroje. Również z tego powodu należy izolować je w lodówce, aby nie miały styczności innymi artykułami spożywczymi.

Sałatka z jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem i sałatą lodową
Sałatka z jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem i sałatą lodową
Malowana sałatka z brokułem i pomidorem
Malowana sałatka z brokułem i pomidorem

Przed ugotowaniem jajek warto osolić wodę, aby później przy obieraniu łatwiej odchodziła z nich skorupka. Natomiast po ugotowaniu jajka należy zalać zimną wodą i odstawić na chwilę.

Ile gotować jajka?

Należy pamiętać, że czas gotowania jajek liczymy od zagotowania się wody!

Reklamy Ads By Google

Ile gotować jajka kurze?

  • na miękko gotujemy od 2 do 3 minut.
  • na pół miękko gotujemy od 3 do 4 minut.
  • na twardo powinniśmy gotować powyżej 5, 6 minut.
Ile gotować jajka kurze?
Ile gotować jajka kurze?

Nie powinniśmy gotować żadnych jajek dłużej niż 10 minut, ponieważ powyżej tego czasu jajka zaczynają tracić swoje walory smakowe i wartości odżywcze.

Zobacz również: Jajka faszerowane tuńczykiem

Ile gotować jajka kacze?

  • na miękko gotujemy od 4 do 5 minut.
  • na pół miękko gotujemy od 6 do 8 minut.
  • na twardo powinniśmy gotować powyżej 9 minut.
Ile gotować jajka kacze?
Ile gotować jajka kacze?

Ile gotować jajka przepiórcze?

  • na miękko gotujemy od 1 do 2 minut.
  • na pół miękko gotujemy do 3 minut.
  • na twardo powinniśmy gotować powyżej 4 minut.
Ile gotować jajka przepiórki?
Ile gotować jajka przepiórki?

Jaja przepiórcze są wolne od alergenów, dlatego nie uczulają. Zalecane dla małych dzieci z uczuleniem na białko.

Ile gotować jajka perliczki?

  • na miękko gotujemy od 4 do 5 minut.
  • na pół miękko gotujemy od 6 do 8 minut.
  • na twardo powinniśmy gotować powyżej 9 minut.
Ile gotować jajka perliczki?
Ile gotować jajka perliczki?

Jako ciekawostka, warto dodać, że jajka perlicze są bardzo twarde. Zrzucone na podłogę z wysokości około 1 metra, może nie pęknąć. Jednak przy gotowaniu należy pamiętać, aby włożyć je do zimnej wody, gdyż włożenie na wrzątek niestety będzie skutkować pęknięciem skorupki.

Jajka to bardzo ceniony i wartościowy produkt spożywczy
Jajka to bardzo ceniony i wartościowy produkt spożywczy

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?

To proste! Wystarczy zanurzyć je w zimnej wodzie. Jajko świeże – dobre, zanurkuje na spód naczynia, natomiast nieświeże, będzie utrzymywać się przy powierzchni – takie jajko lepiej delikatnie usunąć do kosza na śmieci. Takie sprawdzanie świeżości nie dotyczy jajek przepiórczych, gdyż pokryte są cienką warstwą tłuszczu i często posiadają spory pęcherzyk powietrzny w środku, są również bardzo lekkie, dlatego pomimo ich świeżości pływają na wodzie.

Reklamy Ads By Google

Jak gotować jajka w tak zwanej koszulce?

Wiele osób początkujących i nie tylko, zadaję sobie to pytanie – jajko na wodzie? bez skorupki, ale jak? Sprawa jest bardzo prosta, wystarczy tylko sposób!

Do gotującej wody dodajemy łyżkę octu, następnie zmniejszamy ogień tak, aby woda tylko lekko bulgotała. Jajko delikatnie wbijamy do miski. Uwaga! Nie możemy rozlać żółtka musi być całe! Wodę mieszamy łyżką tak aby powstał wir, następnie delikatnie wlewamy jajko w sam środek. Jeśli mamy więcej jajek, to musimy zrobić każde osobno. Po chwili jajko powinno się uformować, jeśli nie formuje, to owijamy łyżką białko wokół żółtka aż do utworzenia kulki. Jajko w koszulce nie powinniśmy gotować dłużej niż 3 minuty.

Jak gotować jajka dla niemowlaka?

Postanowiłem dodać ten akapit, ponieważ sam jestem tatą i wiem jak ważne, jest przygotowanie dobrego posiłku dla dziecka. W sumie mógłbym napisać oddzielny artykuł o wprowadzania pociechy w zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę. Na pewno taki wpis powstanie, jednak tym razem dowiesz się jak przygotować pyszne i zarazem zdrowe jajko dla kilkumiesięcznego malucha.

Jajko przede wszystkim powinno pochodzić z hodowli ekologicznych, takich gdzie kury karmione są certyfikowanymi najwyższej jakości paszami. Chodzą po wolnym wybiegu i zażywają kąpieli słoneczno-piaskowych. Takiej gdzie po prostu są szczęśliwe. Takie jajka powinny mieć oznaczenie 0 albo pochodzić od zaufanej osoby ze wsi.

Jajko myjemy po zimną, bieżącą wodą, następnie wbijamy do kubeczka. Kubeczek zaś wstawiamy do wrzątku i gotujemy, aż jajko w środku się zetnie. Od czasu do czasu mieszamy. Tak przygotowane jajko, możemy podawać naszym maluszkom już od 7 lub 8 miesiąca życia. Należy pamiętać, aby za pierwszym razem podać do spożycia niewielką ilość. Odczekać i sprawdzić, czy dziecko nie posiada uczelnia na białko. To bardzo ważne, gdyż duża ilość białka może być niebezpieczna.

Bułka z zapiekanym jajkiem
Bułka z zapiekanym jajkiem
Pasta jajeczna
Pasta jajeczna
Oceń ten artykuł!
0 / 5 Średnia: 5

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 424
Obserwuj
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)