Na skróty
Sałatka z kuskus i pomidorkami to nie tylko zdrowa, ale i aromatyczna propozycja na pierwszy posiłek dnia. Bogactwo składników odżywczych w kuskusie dostarcza energii, która jest potrzebna do rozpoczęcia dnia pełnego wyzwań, czy to w pracy, czy na uczelni. Sałatka z kuskus i pomidorkami jest nie tylko smaczna, ale i odżywcza, idealnie wpisując się w potrzeby osób dbających o zdrowie i walory smakowe swojego menu. Z pewnością zachwyci zarówno smakoszy, jak i tych, którzy szukają szybkich, ale wartościowych posiłków na co dzień.
Idealny lunchbox – sałatka z kuskus i pomidorkami
Lunchbox wypełniony sałatką kuskus z pomidorkami i cukinią będzie wyróżniał się nie tylko smakiem, ale również estetyką. Barwność świeżych, lekko przypieczonych pomidorków w kontraście z jasną kaszą kuskus i zielonym akcentem młodej cukinii czyni tę sałatkę nie tylko smaczną, ale też apetyczną wizualnie. To, co jednak wyróżnia tę sałatkę spośród innych, to subtelna mieszanka ziół i przypraw. Natka pietruszki nie tylko dodaje świeżości, ale także dostarcza witamin i minerałów. Oregano, zioło znane z włoskiej kuchni, wprowadza aromatyczny, lekko pikantny akcent. Zaś świeżo wyciśnięty sok z cytryny nie tylko balansuje smaki, dodając odrobinę kwasowości, ale też wzmacnia walory odżywcze sałatki dzięki zawartości witaminy C.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sałatka z kuskus i pomidorkami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 3/4 szklanki kuskusu
- bulion warzywny (lub woda)
- mała cukinia (koniecznie młoda)
- kilka pomidorków koktajlowych
- połówka cytryny
- łyżka posiekanego szczypiorku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka listków świeżego oregano
- łyżeczka brązowego cukru
- szczypta soli
- szczypta pieprzu czarnego
Przepis na sałatkę kuskus z pomidorkami
- W pierwszej kolejności przygotowujemy warzywa, pomidorki kroimy na połówki, cukinię w kostkę, przekładamy do miseczki, dodajemy sól, pieprz czarny, cukier brązowy, oregano i skrapiamy oliwą z oliwek.
- Warzywa mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 ℃ z funkcją grill na około 10 minut.
- W tym czasie kuskus przesypujemy do miseczki i zalewamy szklanką wrzącego bulionu lub wodą. Przykrywamy i pozostawiamy na 10 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Następnie mieszamy widelcem i posypujemy siekaną natką pietruszki.
- Następnie dodajemy pomidorki oraz cukinię wraz z powstałym sokiem, skrapiamy sokiem z cytryny. Całość delikatnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą. Wierzch posypujemy świeżym szczypiorkiem. Smacznego!
Zobacz również: Sałatka z bulgur, jajkiem i awokado