Szukasz przepisu na wiosenną sałatkę, która zachwyca wyglądem i świetnie smakuje? Rozwiązaniem jest malowana sałatka z jajkiem, brokułem i pomidorem, której nie można się oprzeć! Malowana sałatka to prawdziwa uczta dla zmysłów. Jej kolorowe składniki nie tylko pięknie się prezentują, ale też doskonale komponują, tworząc niezapomniany smak wiosny ❤🌿
Na skróty
Nie masz pomysłu na lekką kolację lub zdrowe śniadanie? Albo właśnie znajomi zapowiedzieli swoje przyjście i musisz coś przygotować w błyskawicznym tempie? Rozwiązaniem problemu jest malowana sałatka z jajkiem, brokułem i pomidorem. Przepis zachwyca nie tylko prostotą wykonania, ale i kolorowym wyglądem przeciągającym wzrok. Jednak największym walorem tego błyskawicznie robionego dania okazuje się wspaniały smak, któremu trudno się oprzeć. Zresztą nie ma takiej potrzeby, ponieważ potrawa jest lekkostrawna, zdrowa i nie dostarcza wielu kalorii (chyba że wzbogaci się ją majonezem). Co ważne, smakuje nawet największym niejadkom.
Malowana sałatka z jajkiem
Sałatka jest bardzo delikatna, ale niekoniecznie musi się znaleźć jedynie w wiosennym czy letnim menu. W związku z tym, że produkty do jej przygotowania można kupić zawsze, to warto z przepisu skorzystać nawet w pochmurne jesienne czy zimowe dni. Kolorowy talerz warzyw z białą pierzynką z sosu jogurtowego i słonecznym jajkiem może rozjaśnić oblicza domowników oraz gości, a zarazem przypomnieć o wiosennej beztrosce.
Zanim zaczniesz przygotowywać sałatkę z jajkiem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.
Składniki
- 3 jajka
- 3 pomidory
- 250 g brokułu
- cykoria
- kiełki rzodkiewki
- 2 łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka oliwy z oliwek
- koper
- sól i pieprz mielony
Przepis na sałatkę z jajkiem, pomidorem i cykorią
- W pierwszej kolejności przygotowuję brokuł, myję i dzielę go na różyczki. Następnie gotuję na parze 5 — 10 minut, aby nie stracił wartości odżywczych. Czasami do wody dodaję pół kostki rosołowej, aby brokuł nabrały „innego” aromatu.
- Następnie po ugotowaniu różyczki brokułu wyjmuję sitkiem lub łyżką cedzakową i pozostawiam do ostygnięcia. W tym czasie gotuję również jajka, następnie je obieram i kroję w ćwiartki, tak samo pomidory również kroję w ćwiartki.
- Następnie w kubku do dwóch łyżek majonezu dodaję łyżeczkę musztardy i odrobinę oliwy z oliwek. Czasami dodaję również dla uzyskania efektu wizualnego szczyptę posiekanego świeżego koperku. Dokładnie mieszam, aby uzyskać gładki sos do sałatki.
- Przygotowuję półmiski, na spód wykładam cykorię, następnie brokuły, pomidory i jajka, polewam przygotowanym sosem i doprawiam świeżo mielonym pieprzem czarnym.
- Sałatkę kończę dekoracją z kiełków tych które akurat mam pod ręką, najczęściej są to kiełki rzodkiewki lub słonecznika. Czasami dodaję również blanszowane ziarna słonecznika. Smacznego!
Polecam również przepis na sałatkę z jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem i sałatą lodową
Tabela wartości odżywczych
Wartości odżywcze, policzyłem dla całego przepisu na podstawie użytych składników. Rzeczywiste wartości mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.
Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) | |
---|---|---|---|---|---|
Całkowite wartości odżywcze | 695.3 | 36.12 | 49.31 | 34.98 | 14.12 |
Wartości odżywcze na 1 z 2 porcji
Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) | |
---|---|---|---|---|---|
Wartości odżywcze na porcję | 347.65 | 18.06 | 24.65 | 17.49 | 7.06 |
Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Jajka | 155 | 13 | 11 | 1.1 | 0 |
Pomidory | 18 | 0.9 | 0.2 | 3.9 | 1.2 |
Brokuły | 34 | 2.8 | 0.4 | 6.6 | 2.6 |
Cykoria | 17 | 1.7 | 0.1 | 3.0 | 3.1 |
Kiełki rzodkiewki | 16 | 1.5 | 0.1 | 2.1 | 1.6 |
Majonez | 680 | 1 | 75 | 0.6 | 0 |
Musztarda | 60 | 4.4 | 3.3 | 5.7 | 3.3 |
Oliwa z oliwek | 884 | 0 | 100 | 0 | 0 |
Koper | 43 | 3.5 | 1.1 | 7 | 2.8 |
Pamiętaj, że zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także pomagają w zachowaniu optymalnej masy ciała. Najważniejsze jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków świadomie i z odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość używanych składników. Mimo wszystko, w zdrowym odżywianiu chodzi o to, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w różnorodne składniki odżywcze.