Na skróty
Sałatka rybna ze szprotek z jajkiem może być bardzo efektowną przekąską, którą wprawisz swoich gości w oniemienie. Jest błyskawiczna w przygotowaniu i do tego bardzo smaczna. Połączenie szprotek wędzonych, jajka i cebulki sprawia, że jej smak jest naprawdę ciekawy i wyjątkowy. Zielony ogórek, działa w tym przypadku jak reset kubków smakowych, aby każdy kolejny kęs smakował tak samo jak za pierwszym razem.
Mój przepis na sałatkę rybą ze szprotkami, to nic wyszukanego. Wystarczy dosłownie klika składników, których większość na pewno znajdziesz w domu. Czasami dla urozmaicenia smaku mieszam ogórka z marynowany imbirem. Wówczas sałatka rybna ze szprotek z jajkiem wychodzi nieco bardziej pikantna 😀
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sałatka rybna ze szprotek z jajkiem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 100 g szprotek wędzonych w oleju
- pół długiego ogórka
- 4 jajka
- łyżeczka majonezu
- pęczek szczypioru
- sól i pieprz czarny
Sałatka rybna ze szprotek z jajkiem — Przepis
- W pierwszej kolejności gotujemy jajka na twardo, następnie je studzimy, obieramy i szatkujemy nożem. Jaka delikatnie mieszamy z łyżeczką majonezu.
- Szprotki wędzone odsączamy z oleju i je szatkujemy, następnie układamy je na dnie salaterki. Lekko uklepujemy
- Ogórka obieramy i również szatkujemy, następnie wykładamy go na szprotki i lekko uklepujemy.
- Następnie na ogórka wykładamy jajka i również lekko uklepujemy. Całość kończymy posiekanym szczypiorkiem z dodatkiem soli i pieprzu. Smacznego!
Sałatka rybna ze szprotek z jajkiem nabierze dodatkowego smaku jeśli wszystkie składniki dobrze się przegryzą. Pozostaw ją w lodówce na minimum 2 godziny do schłodzenia.
Zobacz również: Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i ogórkiem
Oceń ten przepis!