Na skróty
Sałatka z szynką wędzoną z indyka i dodatkami takimi jak ogórek zielony, jajka ugotowane na twardo czy ser żółty to niewątpliwie idealna propozycja nie tylko na rodzinne spotkanie czy obiad. Jest bardzo łatwa do przygotowania, a czas jaki jej poświęcimy na przygotowanie nie przekracza 20 minut, więc w żaden sposób niespodziewani goście nas nie zaskoczą swoją wizytą. Sałatka z szynką jest nie tylko łatwa w przygotowaniu, ale również bardzo ładna wizualnie i smaczna, więc na pewno przyciągnie wzrok ciekawskich dzieci i dorosłych.
Sałatka z szynką idealna na grilla
Sałatka z szynką idealnie sprawdzi się na obiad, ale również zaskoczy gości na grillu, gdzie doskonale skomponuję się z zimnymi napojami czy mięsem upieczonym nad rozżarzonym węglem. I nie ma się co dziwić, tradycyjna sałatka z szynką jest niekwestionowanym liderem sałatek imprezowych, ustępując miejsca jedynie sałatce gyros. Wyraziste smaki, aromatyczne przyprawy oraz łatwość przygotowania sprawiają, że ta sałatka zyskała szerokie grono wielbicieli.
Składniki
- 250 g filetu wędzonego z indyka
- 200 g kukurydzy
- 150 g ogórka długiego
- 150 g sera żółtego
- 4 jajka
- 3 łyżki majonezu
- łyżka śmietany 18%
- łyżeczka musztardy
- kapusta pekińska
- garść siekanej natki pietruszki
- pół łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
Przepis na sałatkę z szynką
- Sałatkę z szynką zaczynamy od przygotowania wszystkich składników. Jajka gotujemy na twardo, zobacz mój poradnik jak ugotować idealne jajka. W tym samym czasie, spód dużej miski wykładamy siekaną kapustą pekińską.
- Ogórki myjemy, odcinamy z każdej strony końcówki, następnie nacieramy solą i odstawiamy na 30 minut. Potem resztki soli spłukujemy i przystępujemy do krojenia ogórka w kostkę.
- Pozostałe składniki, jak szynka z indyka, ser żółty, ugotowane i obrane jajka kroimy w kostkę, każdy składnik dodajemy po kolei do dużej miski. Dodajemy odcedzoną kukurydzę konserwową. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
- W kubeczku dokładnie mieszamy majonez z musztardą i śmietaną, następnie dodajemy do sałatki. Przygotowany sos można wyłożyć na środek i tak pozostawić, lub polać po sałatce i wymieszać, w zależności od wersji którą preferujemy.
- Sałatkę wykańczamy dekorując posiekaną natką pietruszki. Ostatecznie można ją wymieszać, lub pozostawić niewymieszaną — kwestia gustu 🙂 Smacznego!
Zobacz również: Sałatka z surimi, jajkiem i kukurydzą