Sałatka gyros

Reklamy Ads By Google

Szukasz sprawdzonego przepisu na sałatkę gyros? Nie musisz szukać dalej! Sałatka gyros z mojego przepisu to doskonały wybór na każdą okazję, łączący w sobie chrupiące warzywa, aromatyczne przyprawy i soczyste kawałki kurczaka. Idealna zarówno codzienną sałatkę, jak i na imprezę z przyjaciółmi 🎉🔥❤

Sałatka gyros to jedna z najpopularniejszych reprezentacyjnych sałatek na naszych stołach. Można śmiało stwierdzić, że dzierży na przemian pierwsze miejsce razem z sałatką jarzynową. Walce nie można się temu dziwić, sałatka gyros jest bardzo smaczna, świetnie się prezentuje, a z uwagi na zawartość sporej ilości warzyw jest świetnym źródłem witamin, szczególnie tych z grupy B. Mój przepis jest własnym opracowaniem wynikającym z ponad 20 lat tradycji przygotowania sałatki warstwowej z kurczakiem i kapustą pekińską.

Najważniejsze pytanie to jak zrobić sałatkę gyros, jakie potrzebne będą składniki? Podstawą jest filet z kurczaka, musi być dobry ze sprawdzonego źródła. Najlepiej aby pochodził z hodowli, które nie używają antybiotyków. Dobry ketchup oraz tradycyjny majonez. Będą potrzebne również ogórki konserwowe, tak zwane korniszony oraz czerwona cebula, kukurydza konserwowa i kapusta pekińska. Czasami niektórzy wzbogacają swoją sałatkę o paprykę, pomidorki a nawet pora, jednak nie będzie to już tradycyjna sałatka gyros.

Reklamy Ads By Google

Tradycyjna warstwowa sałatka gyros

Z mojego przepisu dowiesz jak układać warstwy sałatki gyros, tak aby wyszła bardzo smaczna. Ułożenie składników nie jest przypadkowe, szczególnie kiedy w sałatce używamy cebuli, która ma wyrazisty aromat. Dlatego cebulę układamy na ketchup i zakrywamy warstwą ogórków konserwowych, które doskonale neutralizują zapach cebuli. Takie ułożenie pozwoli zapobiec przenikaniu zapachu na inne składniki.

Tradycyjny przepis na sałatkę gyros jest z majonezem, jednak jeśli wolisz lżejszą wersję, możesz zrobić sałatkę gyros z sosem czosnkowym lub z jogurtem greckim. Taka wersja też się sprawdzi i będzie bardziej fit. Oczywiście prosty przepis na sałatkę gyros wcale nie musi być nudny. Najlepsza sałatka gyros warstwowa może być również wymieszana po przygotowaniu! W końcu i tak wszystko trafi do brzuszka 😊

Zanim zaczniesz przygotowywać sałatkę gyros, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 600 g filetu z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy kebab-gyros
  • 300 g ketchupu pikantnego
  • średnia czerwona cebula
  • 300 g ogórków konserwowych
  • 200 g kukurydzy (1 puszka)
  • 200 g majonezu
  • 200 g kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta soli
Zobacz inne przepisy z , , , , , , , , ,

Przelicznik kulinarny

Przepis na sałatkę gyros

  1. W pierwszej kolejności myję i oczyszczam filety z błonek i kostek, następnie kroję filety na małe kawałeczki i mieszam z przyprawą kebab-gyros. Całość odstawiam do lodówki na przynajmniej 30 minut do przegryzienia się przypraw.
  2. Podczas kiedy filety z kurczaka odpoczywa w przyprawach, siekam cebulę w drobną kostkę, gotową przekładam do miseczki, dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszam, aby cebula odrobinę zmiękła zanim trafi do sałatki.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie odcedzam kukurydzę i pozostawiam przykrytą do momentu dodania do jej sałatki. Większe korniszony kroję w kostkę, a mniejsze w plastry, wszystkie przekładam do osobnej miseczki.
  5. Obieram liście kapusty pekińskiej, myję każdy osobno i osuszam ręcznikiem papierowym, następnie wycinam miękką — zieloną część i szatkuję nożem. Odstawiam na bok.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Kurczaka smażę tylko na dobrze rozgrzanej patelni na szybkim ogniu bez przykrycia, mniej więcej od 3 do 5 minut co jakąś chwilę mieszając. Ważne jest, aby kurczaka usmażyć szybko na dużym ogniu, żeby nie wysuszył się podczas smażenia.
  8. Następnie zdejmuję kurczaka z ognia, mieszam ponownie, zakrywam patelnię i pozostawiamy na około 2 minuty pod przykryciem. Dopiero teraz przekładam kurczaka z patelni i studzę w osobnym pojemniku pod częściowym przykryciem do całkowitego przestygnięcia.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. Sałatkę gyros układam zaczynając od kurczaka, następnie dodaję warstwę ketchupu tak aby zakryć kurczaka. Dodaję warstwę cebuli i na to warstwę wcześniej przygotowanych korniszonów.
  11. Następnie dodaję warstwę kukurydzy, a kukurydzę zakrywam majonezem wyciskając go przez rękaw cukierniczy, dzięki czemu nie ucieka mi kukurydza 😉 Wierzch sałatki przykrywam wcześniej posiekaną kapustą pekińską i ostawiam sałatkę do lodówki do schłodzenia. Smacznego!
  12. Reklamy Ads By Google

Sałatka gyros podaję czasami do pieczywa, czasami do frytek, co oczywiście polecam wypróbować. Domowe frytki sprawdzą się tutaj świetnie 🙂

Jeśli chcesz wymieszać sałatkę, to możesz to zrobić dopiero po przygotowaniu. Smakuje tak samo, chociaż efekt nie jest już ten sam co w przypadku sałatki układanej warstwami.

Reklamy Ads By Google

Polecam również przepis na sałatkę Cezar

Tabela wartości odżywczych

Wartości odżywcze, policzyłem dla całego przepisu na podstawie użytych składników. Rzeczywiste wartości mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Całkowite wartości odżywcze 3250 206.25 204.25 151.35 18.65

Wartości odżywcze na 1 z 8 porcji

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Wartości odżywcze na porcję 406.20 25.78 25.53 18.92 2.33

Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Filet z kurczaka 165 31 3.6 0 0
Przyprawa kebab-gyros 251 13 5 37 27
Ketchup pikantny 112 1.8 0.2 26 1.2
Średnia czerwona cebula 40 1.1 0.1 9.3 1.7
Ogórki konserwowe 11 0.3 0.2 2.3 1
Kukurydza (kons.) 86 3.3 1.2 18.7 2.4
Majonez 680 1 75 3.5 0
Kapusta pekińska 13 1.2 0.2 2.2 1
Olej roślinny 884 0 100 0 0

Pamiętaj, że zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także pomagają w zachowaniu optymalnej masy ciała. Najważniejsze jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków świadomie i z odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość używanych składników. Mimo wszystko, w zdrowym odżywianiu chodzi o to, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w różnorodne składniki odżywcze.

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.91

Twoja ocena:

4 osoby ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 426
Obserwuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)