Sałatka Gyros to jedna z najpopularniejszych reprezentacyjnych sałatek na naszych stołach. Można śmiało stwierdzić, że dzierży na przemian pierwsze miejsce razem z sałatką jarzynową. Walce nie można się temu dziwić, sałatka Gyros jest bardzo smaczna, świetnie się prezentuje, a z uwagi na zawartość sporej ilości warzyw jest świetnym źródłem witamin, szczególnie tych z grupy B. Mój przepis jest własnym opracowaniem wynikającym z ponad 20 lat tradycji przygotowania sałatki warstwowej z kurczakiem i kapustą pekińską.
Na skróty
Najważniejsze pytanie to jak zrobić sałatkę gyros, jakie potrzebne będą składniki? Podstawą jest filet z kurczaka, musi być dobry ze sprawdzonego źródła. Najlepiej aby pochodził z hodowli, które nie używają antybiotyków. Dobry ketchup oraz tradycyjny majonez. Będą potrzebne również ogórki konserwowe, tak zwane korniszony oraz czerwona cebula, kukurydza konserwowa i kapusta pekińska. Czasami niektórzy wzbogacają swoją sałatkę o paprykę, pomidorki a nawet pora, jednak nie będzie to już tradycyjna sałatka Gyros.
Tradycyjna warstwowa sałatka Gyros
Z mojego przepisu dowiesz jak układać warstwy sałatki gyros, tak aby wyszła bardzo smaczna. Ułożenie składników nie jest przypadkowe, szczególnie kiedy w sałatce używamy cebuli, która ma wyrazisty aromat. Dlatego cebulę układamy na ketchup i zakrywamy warstwą ogórków konserwowych, które doskonale neutralizują zapach cebuli. Takie ułożenie pozwoli zapobiec przenikaniu zapachu na inne składniki.
Tradycyjny przepis na sałatkę gyros jest z majonezem, jednak jeśli wolisz lżejszą wersję, możesz zrobić sałatkę gyros z sosem czosnkowym lub z jogurtem greckim. Taka wersja też się sprawdzi i będzie bardziej fit. Oczywiście prosty przepis na sałatkę gyros wcale nie musi być nudny. Najlepsza sałatka gyros warstwowa może być również wymieszana po przygotowaniu! W końcu i tak wszystko trafi do brzuszka 😊
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sałatka gyros, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 600 g filetu z kurczaka
- 2 łyżki przyprawy kebab-gyros
- 300 g łyżki ketchupu pikantnego
- średnia czerwona cebula
- 300 g ogórków konserwowych
- 200 g kukurydzy (1 puszka)
- 200 g majonezu
- 200 g kapusty pekińskiej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- szczypta soli
Przepis na sałatkę Gyros
- W pierwszej kolejności myjemy i oczyszczamy filety z błonek i kostek, następnie kroimy na małe kawałeczki i mieszamy z przyprawą kebab-gyros. Całość odstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut.
- Podczas kiedy filety z kurczaka się marynują siekamy cebulę w grubszą kostkę, przekładamy do miseczki, dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Odcedzamy kukurydzę i pozostawiamy przykrytą do momentu dodania do sałatki.
- Większe korniszony kroimy w kostkę, a mniejsze w plastry, całość przekładamy do miseczki. Obieramy liście kapusty pekińskiej, myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym, następnie wycinamy miękką — zieloną część i szatkujemy. Odstawiamy na bok.
- Kurczaka smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na szybkim ogniu bez przykrycia, mniej więcej od 3 do 5 minut co chwilę mieszając lub do momentu aż cały będzie usmażony. Ważne jest, aby kurczaka smażyć szybko na dużym ogniu, żeby nie wysuszył się podczas smażenia.
- Następnie wyłączamy ogień, mieszamy, zakrywamy patelnie i pozostawiamy na minutę pod przykryciem. Kurczaka przekładamy z patelni i studzimy w osobnym pojemniku/miseczce pod przykryciem do całkowitego przestygnięcia.
- Sałatkę gyros układamy zaczynając od kurczaka, następnie dodajemy warstwę ketchupu, warstwę cebuli, warstwę korniszonów, warstwę kukurydzy, następnie kukurydzę zakrywamy majonezem. Wierzch sałatki przykrywamy posiekaną kapustą pekińską. Smacznego!
Sałatka Gyros świetnie sprawdzi się zarówno do pieczywa jak i do frytek, co oczywiście polecam wypróbować. Domowe frytki sprawdzą się tutaj świetnie.
Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską świetnie smakuję również kiedy jest wymieszana. Mieszanie sałatki należy przeprowadzić dopiero po jej całkowitym ułożeniu.
Zobacz również: Sałatka Cezar
Oceń ten przepis!