Sałatka Gyros

Reklamy Ads By Google

Szukasz sprawdzonego przepisu na sałatkę Gyros? Nie musisz szukać dalej! Sałatka Gyros z mojego przepisu to doskonały wybór na każdą okazję, łączący w sobie chrupiące warzywa, aromatyczne przyprawy i soczyste kawałki kurczaka. Idealna zarówno na szybki obiad, jak i na imprezę z przyjaciółmi 🎉🔥❤

Sałatka Gyros to jedna z najpopularniejszych reprezentacyjnych sałatek na naszych stołach. Można śmiało stwierdzić, że dzierży na przemian pierwsze miejsce razem z sałatką jarzynową. Walce nie można się temu dziwić, sałatka Gyros jest bardzo smaczna, świetnie się prezentuje, a z uwagi na zawartość sporej ilości warzyw jest świetnym źródłem witamin, szczególnie tych z grupy B. Mój przepis jest własnym opracowaniem wynikającym z ponad 20 lat tradycji przygotowania sałatki warstwowej z kurczakiem i kapustą pekińską.

Najważniejsze pytanie to jak zrobić sałatkę gyros, jakie potrzebne będą składniki? Podstawą jest filet z kurczaka, musi być dobry ze sprawdzonego źródła. Najlepiej aby pochodził z hodowli, które nie używają antybiotyków. Dobry ketchup oraz tradycyjny majonez. Będą potrzebne również ogórki konserwowe, tak zwane korniszony oraz czerwona cebula, kukurydza konserwowa i kapusta pekińska. Czasami niektórzy wzbogacają swoją sałatkę o paprykę, pomidorki a nawet pora, jednak nie będzie to już tradycyjna sałatka Gyros.

Reklamy Ads By Google

Tradycyjna warstwowa sałatka Gyros

Z mojego przepisu dowiesz jak układać warstwy sałatki gyros, tak aby wyszła bardzo smaczna. Ułożenie składników nie jest przypadkowe, szczególnie kiedy w sałatce używamy cebuli, która ma wyrazisty aromat. Dlatego cebulę układamy na ketchup i zakrywamy warstwą ogórków konserwowych, które doskonale neutralizują zapach cebuli. Takie ułożenie pozwoli zapobiec przenikaniu zapachu na inne składniki.

Tradycyjny przepis na sałatkę gyros jest z majonezem, jednak jeśli wolisz lżejszą wersję, możesz zrobić sałatkę gyros z sosem czosnkowym lub z jogurtem greckim. Taka wersja też się sprawdzi i będzie bardziej fit. Oczywiście prosty przepis na sałatkę gyros wcale nie musi być nudny. Najlepsza sałatka gyros warstwowa może być również wymieszana po przygotowaniu! W końcu i tak wszystko trafi do brzuszka 😊

Zanim zaczniesz przygotowywać sałatkę gyros, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 600 g filetu z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy kebab-gyros
  • 300 g ketchupu pikantnego
  • średnia czerwona cebula
  • 300 g ogórków konserwowych
  • 200 g kukurydzy (1 puszka)
  • 200 g majonezu
  • 200 g kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta soli
Zobacz inne przepisy z , , , , , , , , ,

Przelicznik kulinarny

Przepis na sałatkę Gyros

  1. W pierwszej kolejności myjemy i oczyszczamy filety z błonek i kostek, następnie kroimy na małe kawałeczki i mieszamy z przyprawą kebab-gyros. Całość odstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut.
  2. Podczas kiedy filety z kurczaka się marynują siekamy cebulę w grubszą kostkę, przekładamy do miseczki, dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Odcedzamy kukurydzę i pozostawiamy przykrytą do momentu dodania do sałatki.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Większe korniszony kroimy w kostkę, a mniejsze w plastry, całość przekładamy do miseczki. Obieramy liście kapusty pekińskiej, myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym, następnie wycinamy miękką — zieloną część i szatkujemy. Odstawiamy na bok.
  5. Kurczaka smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na szybkim ogniu bez przykrycia, mniej więcej od 3 do 5 minut co chwilę mieszając lub do momentu aż cały będzie usmażony. Ważne jest, aby kurczaka smażyć szybko na dużym ogniu, żeby nie wysuszył się podczas smażenia.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Następnie wyłączamy ogień, mieszamy, zakrywamy patelnie i pozostawiamy na minutę pod przykryciem. Kurczaka przekładamy z patelni i studzimy w osobnym pojemniku/miseczce pod przykryciem do całkowitego przestygnięcia.
  8. Sałatkę gyros układamy zaczynając od kurczaka, następnie dodajemy warstwę ketchupu, warstwę cebuli, warstwę korniszonów, warstwę kukurydzy, następnie kukurydzę zakrywamy majonezem. Wierzch sałatki przykrywamy posiekaną kapustą pekińską. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Sałatka Gyros świetnie sprawdzi się zarówno do pieczywa jak i do frytek, co oczywiście polecam wypróbować. Domowe frytki sprawdzą się tutaj świetnie.

Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską świetnie smakuję również kiedy jest wymieszana. Mieszanie sałatki należy przeprowadzić dopiero po jej całkowitym ułożeniu.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Sałatka Cezar

Tabela wartości odżywczych

Wartości odżywcze dla całego przepisu

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Całkowite wartości odżywcze 3250 206.25 204.25 151.35 18.65

Wartości odżywcze na 1 z 8 porcji

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Wartości odżywcze na porcję 406.20 25.78 25.53 18.92 2.33

Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie sałatkę gyros. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.

Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Filet z kurczaka 165 31 3.6 0 0
Przyprawa kebab-gyros 251 13 5 37 27
Ketchup pikantny 112 1.8 0.2 26 1.2
Średnia czerwona cebula 40 1.1 0.1 9.3 1.7
Ogórki konserwowe 11 0.3 0.2 2.3 1
Kukurydza (kons.) 86 3.3 1.2 18.7 2.4
Majonez 680 1 75 3.5 0
Kapusta pekińska 13 1.2 0.2 2.2 1
Olej roślinny 884 0 100 0 0

Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.9

Twoja ocena:

2 osoby ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 419
Obserwuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)