Szukasz sprawdzonego przepisu na sałatkę gyros? Nie musisz szukać dalej! Sałatka gyros z mojego przepisu to doskonały wybór na każdą okazję, łączący w sobie chrupiące warzywa, aromatyczne przyprawy i soczyste kawałki kurczaka. Idealna zarówno codzienną sałatkę, jak i na imprezę z przyjaciółmi 🎉🔥❤
Na skróty
Sałatka gyros to jedna z najpopularniejszych reprezentacyjnych sałatek na naszych stołach. Można śmiało stwierdzić, że dzierży na przemian pierwsze miejsce razem z sałatką jarzynową. Walce nie można się temu dziwić, sałatka gyros jest bardzo smaczna, świetnie się prezentuje, a z uwagi na zawartość sporej ilości warzyw jest świetnym źródłem witamin, szczególnie tych z grupy B. Mój przepis jest własnym opracowaniem wynikającym z ponad 20 lat tradycji przygotowania sałatki warstwowej z kurczakiem i kapustą pekińską.
Najważniejsze pytanie to jak zrobić sałatkę gyros, jakie potrzebne będą składniki? Podstawą jest filet z kurczaka, musi być dobry ze sprawdzonego źródła. Najlepiej aby pochodził z hodowli, które nie używają antybiotyków. Dobry ketchup oraz tradycyjny majonez. Będą potrzebne również ogórki konserwowe, tak zwane korniszony oraz czerwona cebula, kukurydza konserwowa i kapusta pekińska. Czasami niektórzy wzbogacają swoją sałatkę o paprykę, pomidorki a nawet pora, jednak nie będzie to już tradycyjna sałatka gyros.
Tradycyjna warstwowa sałatka gyros
Z mojego przepisu dowiesz jak układać warstwy sałatki gyros, tak aby wyszła bardzo smaczna. Ułożenie składników nie jest przypadkowe, szczególnie kiedy w sałatce używamy cebuli, która ma wyrazisty aromat. Dlatego cebulę układamy na ketchup i zakrywamy warstwą ogórków konserwowych, które doskonale neutralizują zapach cebuli. Takie ułożenie pozwoli zapobiec przenikaniu zapachu na inne składniki.
Tradycyjny przepis na sałatkę gyros jest z majonezem, jednak jeśli wolisz lżejszą wersję, możesz zrobić sałatkę gyros z sosem czosnkowym lub z jogurtem greckim. Taka wersja też się sprawdzi i będzie bardziej fit. Oczywiście prosty przepis na sałatkę gyros wcale nie musi być nudny. Najlepsza sałatka gyros warstwowa może być również wymieszana po przygotowaniu! W końcu i tak wszystko trafi do brzuszka 😊
Zanim zaczniesz przygotowywać sałatkę gyros, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.
Składniki
- 600 g filetu z kurczaka
- 2 łyżki przyprawy kebab-gyros
- 300 g ketchupu pikantnego
- średnia czerwona cebula
- 300 g ogórków konserwowych
- 200 g kukurydzy (1 puszka)
- 200 g majonezu
- 200 g kapusty pekińskiej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- szczypta soli
Przepis na sałatkę gyros
- W pierwszej kolejności myję i oczyszczam filety z błonek i kostek, następnie kroję filety na małe kawałeczki i mieszam z przyprawą kebab-gyros. Całość odstawiam do lodówki na przynajmniej 30 minut do przegryzienia się przypraw.
- Podczas kiedy filety z kurczaka odpoczywa w przyprawach, siekam cebulę w drobną kostkę, gotową przekładam do miseczki, dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszam, aby cebula odrobinę zmiękła zanim trafi do sałatki.
- Następnie odcedzam kukurydzę i pozostawiam przykrytą do momentu dodania do jej sałatki. Większe korniszony kroję w kostkę, a mniejsze w plastry, wszystkie przekładam do osobnej miseczki.
- Obieram liście kapusty pekińskiej, myję każdy osobno i osuszam ręcznikiem papierowym, następnie wycinam miękką — zieloną część i szatkuję nożem. Odstawiam na bok.
- Kurczaka smażę tylko na dobrze rozgrzanej patelni na szybkim ogniu bez przykrycia, mniej więcej od 3 do 5 minut co jakąś chwilę mieszając. Ważne jest, aby kurczaka usmażyć szybko na dużym ogniu, żeby nie wysuszył się podczas smażenia.
- Następnie zdejmuję kurczaka z ognia, mieszam ponownie, zakrywam patelnię i pozostawiamy na około 2 minuty pod przykryciem. Dopiero teraz przekładam kurczaka z patelni i studzę w osobnym pojemniku pod częściowym przykryciem do całkowitego przestygnięcia.
- Sałatkę gyros układam zaczynając od kurczaka, następnie dodaję warstwę ketchupu tak aby zakryć kurczaka. Dodaję warstwę cebuli i na to warstwę wcześniej przygotowanych korniszonów.
- Następnie dodaję warstwę kukurydzy, a kukurydzę zakrywam majonezem wyciskając go przez rękaw cukierniczy, dzięki czemu nie ucieka mi kukurydza 😉 Wierzch sałatki przykrywam wcześniej posiekaną kapustą pekińską i ostawiam sałatkę do lodówki do schłodzenia. Smacznego!
Sałatka gyros podaję czasami do pieczywa, czasami do frytek, co oczywiście polecam wypróbować. Domowe frytki sprawdzą się tutaj świetnie 🙂
Jeśli chcesz wymieszać sałatkę, to możesz to zrobić dopiero po przygotowaniu. Smakuje tak samo, chociaż efekt nie jest już ten sam co w przypadku sałatki układanej warstwami.
Polecam również przepis na sałatkę Cezar
Tabela wartości odżywczych
Wartości odżywcze, policzyłem dla całego przepisu na podstawie użytych składników. Rzeczywiste wartości mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Całkowite wartości odżywcze | 3250 | 206.25 | 204.25 | 151.35 | 18.65 |
Wartości odżywcze na 1 z 8 porcji
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Wartości odżywcze na porcję | 406.20 | 25.78 | 25.53 | 18.92 | 2.33 |
Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Filet z kurczaka | 165 | 31 | 3.6 | 0 | 0 |
Przyprawa kebab-gyros | 251 | 13 | 5 | 37 | 27 |
Ketchup pikantny | 112 | 1.8 | 0.2 | 26 | 1.2 |
Średnia czerwona cebula | 40 | 1.1 | 0.1 | 9.3 | 1.7 |
Ogórki konserwowe | 11 | 0.3 | 0.2 | 2.3 | 1 |
Kukurydza (kons.) | 86 | 3.3 | 1.2 | 18.7 | 2.4 |
Majonez | 680 | 1 | 75 | 3.5 | 0 |
Kapusta pekińska | 13 | 1.2 | 0.2 | 2.2 | 1 |
Olej roślinny | 884 | 0 | 100 | 0 | 0 |
Pamiętaj, że zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także pomagają w zachowaniu optymalnej masy ciała. Najważniejsze jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków świadomie i z odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość używanych składników. Mimo wszystko, w zdrowym odżywianiu chodzi o to, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w różnorodne składniki odżywcze.