Jedną z najciekawszych zup jesiennych jest niewątpliwie kremowa zupa z dyni. Przyciąga wzrok swoim pomarańczowo-żółtym kolorem i kusi aromatem. Jednak najbardziej ujmuje oczywiście wyjątkowym smakiem. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i poradzi sobie z tym każdy. Praca ogranicza się w zasadzie do ugotowania i zmiksowania wszystkich produktów podanych w przepisie. Zupa dyniowa ma gęstą, cudownie kremową konsystencję. Jest naprawdę sycąca, a jeżeli nie doda się do niej śmietany lub cukru, to również może mieć charakter dietetyczny. Wynika to z faktu niskiej kaloryczności dyni. Jednocześnie to bomba witaminowa, bogata też w składniki mineralne.

Zupa z dyni – przepis na kulinarny symbol jesieni

Istnieją bardzo różne wersje przepisu na zupę dyniową. Co ważne, zupa ta smakuje zarówno na słodko, jak i na ostro. Delikatna dynia idealnie komponuje się z kokosem, migdałami czy cynamonem. Do garnka można wrzucić ziemniaki, pomidory i czosnek albo czerwoną soczewicę. Ciekawym pomysłem jest połączenie dyni z dojrzałą gruszką i kwaśną odmianą jabłek. Dyniowy krem podbije też kubki smakowe w zestawie z kurkami. Warto natomiast podkreślić jego wyrazistość poprzez dodanie przypraw korzennych i ostrych. Doskonale sprawdzi się imbir i to nie tylko suszony. Ponadto dobrze dorzucić kardamon, gałkę muszkatołową, kurkumę czy gotową przyprawę curry. Jeżeli ktoś preferuje ostrzejsze smaki, to koniecznie powinien wsypać do garnka nieco papryki lub chili. Z kolei kropką nad i tej uczty aromatów i smaków jest podanie zupy dyniowej z prażonymi nasionami dyni.

Składniki:

  • 1200 gram dyni
  • 400 gram ziemniaków
  • 30 gram masła ekstra
  • 300 gram pomidorów malinowych
  • 2.5 szklanki bulionu rosołowego
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka imbiru
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryczka chili

Zupa z dyni – przygotowanie

  1. Dynię obieramy ze skórki i usuwamy nasiona. Miąższ kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek w plasterki. Następnie na dużej patelni podsmażamy na maśle, dodajemy dynie i ziemniaki, doprawiamy solą, dodajemy kurkumę i imbir. Smażymy przez około 5 minut, co chwilę mieszając.
  3. Przekładamy całą zawartość patelni do gorącego bulionu, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy całość przez około 10 minut.
  4. W międzyczasie obieramy pomidora ze skórki (najlepiej będzie go sparzyć), pozbywamy się nasion i pozostawiamy sam miąższ. Dodajemy go do zupy. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut, do miękkości warzyw.
  5. Kiedy warzywa są już miękkie, dodajemy mleko i blendujemy wszystko blenderem. Doprawiamy solą, pieprzem i papryczką do smaku. Zupę dyniową możesz podać z łyżką śmietany i garścią suszonych pestek dyni. Smacznego!
Zupa z dyni
Zupa z dyni

Co sądzisz na ten temat?

Zupa z dyni Jedną z najciekawszych zup jesiennych jest niewątpliwie kremowa zupa z dyni. Przyciąga wzrok swoim pomarańczowo-żółtym kolorem i kusi aromatem. Jednak
5 1 5 5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *