Na skróty
Zupa krem z dyni lub zwyczajnie dyniowa, moim zdaniem jest jedną z najciekawszych jesiennych zup, przyciąga wzrok swoim żółto — pomarańczowo kolorem i kusi aromatem. Najbardziej jednak ujmuje oczywiście wyjątkowym smakiem, który w połączeniu z odpowiednimi przyprawami takimi jak imbir, chili, gałka muszkatołowa nie jest mdły. Idealna zupa krem z dyni ma gęstą, cudownie kremową konsystencję, a dzięki dodatkowi ziemniaków jest naprawdę sycąca.
Krem z dyni, kulinarny symbol jesieni
Dynia — główny składnik pysznej zupy krem — jest niskokaloryczna i ma wysoką zawartość błonnika, co czyni ją doskonałym wyborem dla osób dbających o linię oraz dla tych, którzy chcą wspierać pracę swojego układu trawiennego. Błonnik poprawia perystaltykę jelit, przeciwdziała zaparciom i wspomaga proces detoksykacji organizmu.
Dynia jest także źródłem wielu cennych minerałów, takich jak potas, magnez, wapń czy żelazo. Potas reguluje ciśnienie krwi i wspiera pracę serca, magnez poprawia funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego, natomiast żelazo jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania czerwonych krwinek. Zdecydowanie warto sięgnąć po najlepszy przepis na krem z dyni.
Witaminy w dyni
Warto korzystać z sezonowego dostępu do dyni, nie tylko ciesząc się jej wyjątkowym smakiem w postaci zupy krem, ale również doceniając jej dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Chociaż wiele osób kojarzy dynie jedynie z Halloween, to jej walory smakowe i zdrowotne czynią ją jednym z najcenniejszych warzyw jesiennych. Dynia zawiera między innymi:
Beta-karoten (prowitamina A): Dynia zawiera ogromne ilości beta-karotenu, który w organizmie człowieka przekształca się w witaminę A. Witamina A jest niezbędna dla zdrowia oczu, skóry i układu odpornościowego. Pomaga również w walce z wolnymi rodnikami, które przyspieszają proces starzenia się.
Witamina C: Znana przede wszystkim z cytrusów, występuje również w dyni. Wspiera układ odpornościowy, jest niezbędna w produkcji kolagenu, który wpływa na elastyczność skóry, a także uczestniczy w procesie gojenia się ran.
Witamina E: Jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, która ma działanie antyoksydacyjne, chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Witaminy z grupy B: M.in. B1, B2, B5, B6, które mają kluczowe znaczenie dla funkcjonowania układu nerwowego i energetycznego.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa krem z dyni, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki na zupę krem z dyni
- około 1 kg dyni (najlepsza będzie dynia hokkaido)
- 3 średnie ziemniaki
- 1 marchew
- łyżka masła ekstra
- 2 średnie pomidory malinowe lub puszka pomidorów pelati
- 2 szklanki bulionu
- 1 szklanka mleka
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
Przyprawy:
- łyżka tartego imbiru lub 1/3 łyżeczki mielonego
- papryczka chili lub 1/5 łyżeczki mielonej
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
Przyprawy opcjonalne:
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
Przepis na zupę krem z dyni
- W pierwszej kolejności dynię kroimy na cztery części, usuwamy nasiona i obieramy ze skórki. Następnie dynię kroimy w kostkę. Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w kostkę.
- Obieramy cebulę oraz czosnek i drobno siekamy, następnie w garnku podsmażamy na maśle, aż się zarumieni. Następnie dodajemy dynie, marchew i ziemniaki. Smażymy na szybkim ogniu przez około 5 minut, co chwilę mieszając.
- Następnie doprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy. Całość zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do zagotowania i zmniejszamy ogień. Zupę z dyni gotujemy przez 20 minut.
- W międzyczasie obieramy pomidora ze skórki (najlepiej będzie go sparzyć), pozbywamy się nasion i pozostawiamy sam miąższ. Dodajemy go do zupy dyniowej. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Jeśli używasz pomidorów z puszki, dodaj je tak samo do zupy i wymieszaj.
- Kiedy warzywa się już rozpadają, dodajemy mleko i blendujemy wszystko blenderem. Doprawiamy jeszcze solą, pieprzem do smaku. Smacznego!
Krem z dyni świetnie sprawdzi się z łyżką śmietany, chociaż ja osobiście preferuję z jogurtem naturalnym i grzankami.
Zobacz również: Zupa krem marchewkowa