Ta tradycyjna potrawa węgierska ma swoich zwolenników w wielu krajach. Polacy też pokochali leczo, bo właśnie o nim mowa i chętnie je przygotowują. Szczególnie w okresie jesiennym często pojawia się na stołach. Nie ma w tym przypadku. Przecież właśnie wtedy dojrzewa pyszna papryka, a stragany uginają się od pachnących pomidorów. To przecież podstawa tego, raczej nieskomplikowanego w przygotowaniu, dania jednogarnkowego.
Przepis na leczo w nowej odsłonie
W najbardziej klasycznej wersji do smażonych na smalcu pomidorów, papryki oraz cebuli dorzuca się jeszcze słoninę wędzoną lub boczek i danie gotowe. Oczywiście konieczne jest jeszcze doprawienie słodką papryką w proszku. W polskiej odsłonie tej potrawy zazwyczaj rezygnuje się ze smalcu i słoniny na rzecz oleju i kiełbasy. No i najczęściej wzbogaca się bukiet warzyw o cukinię.
Jednak wyjątkowo ciekawie prezentuje się też leczo po hiszpańsku z delikatną nutką chorizo. Ta dojrzewająca kiełbasa nadaje potrawie głębi smaku i jednocześnie idealnie się komponuje z lekką słodyczą ananasa. Dzięki temu leczo zyskuje zupełnie nowe, nieco zaskakujące oblicze.
Składniki:
- 280 gram kiełbasa chorizo
- 700 gram ananas
- 600 gram pomidory malinowe
- 100 gram cebula
- 400 gram papryka czerwona
- 350 gram marchewka
- 3 ząbki czosnek
- 1 szklanka bulion rosołowy
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- papryka słodka mielona
Jak przygotować leczo po hiszpańsku?
- Ananasa oczyszczamy, marchewkę obieramy, paprykę myjemy i kroimy wszystko w kostkę. Chorizo kroimy w 1-centymetrowe plastry.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy siekaną cebulę oraz czosnek pokrojony w plastry. Następnie dodajemy chorizo, chwilę smażymy i dodajemy marchewkę, paprykę oraz ananasa. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, drobno siekaną natką pietruszki oraz papryką mieloną. Smażymy całość około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
- OPCJA Z ANANASEM Z PUSZKI
Jeśli użyjemy ananasa z puszki, to wystarczy odlać sok i dodać ananasa bezpośrednio do garnka, pomijając etap na patelni. - W dużym garnku podgrzewamy bulion, następnie dodajemy całą zawartość patelni i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, pozbywamy się szypułek. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Pozostały miąższ pomidorów kroimy w drobną kostkę, następnie dodajemy do garnka, do reszty warzyw.
- Całość dusimy pod przykryciem przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli jest jeszcze taka potrzeba, na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!

3 Comments
Komentarze są wyłączone, przepraszamy za utrudnienia!