Leczo z cukinią

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Dzisiaj w mojej kuchni gości polskie leczo z cukinią. Dlaczego polskie leczo? Oryginalne węgierskie leczo przygotowywane jest w kociołku nad ogniskiem i nie ma w nim mowy o cukinii! W moim przepisie składniki są proste, ogólnodostępne, bez żadnych udziwnień. Jednak, aby leczo z cukinią było jak najlepsze, należy użyć mniej więcej podobnych ilości papryki, pomidorów, cebuli oraz odpowiedniej proporcji mięsa. Cała ta mieszanka warzyw sprawi, że leczo z cukinią będzie lekko pikantne. Co oczywiście pozytywnie wpłynie na smak potrawy.

Reklamy Ads By Google

Leczo z cukinią oraz pozostałą częścią warzywnego to iście prawdziwa bomba witaminowa. Taka ilość warzyw sprawia, że danie jest szczególnie zdrowe i może stanowić solidny posiłek podczas sezonu grypowego.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis leczo z cukinią, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 500 g kiełbasy
  • 2 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 2 cukinie
  • czerwona papryka
  • papryka żółta
  • zielona papryka
  • 3 marchewki
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • pęczek kopru
  • pęczek pietruszki
  • sól i pieprz mielony
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , ,

Przepis na pyszne leczo z cukinią

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie składniki. Kroimy w kostkę kiełbasę, cukinię, paprykę, marchew i pomidory, następnie siekamy również w kostkę cebulę i czosnek.
  2. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy pokrojoną cebulę i czekamy aż się przyrumieni, dodajemy czosnek, następnie kiełbasę i smażymy wszystko razem bez przykrycia, na większym ogniu, około 5 – 7 minut. Kiedy kiełbaska się trochę podrumieni, dodajemy do niej koncentrat pomidorowy i smażymy jeszcze na małym ogniu przez 2 minuty.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. W wysokim naczyniu przygotowujemy bulion warzywny z kostki rosołowej, następnie przelewamy go do większego garnka i dodajemy marchew. Marchew musimy zagotować, następnie zmniejszamy ogień i dodajemy cukinię, mieszamy, w następnej kolejności dodajemy paprykę, mieszamy i gotujemy chwilę, około 3 minuty. Dodajemy składniki z patelni, przyprawiamy solą, pieprzem i wszystko razem mieszamy.
  5. Siekamy koper i pietruszkę, dodajemy do reszty składników. Leczo dusimy na wolnym ogniu około 12 – 15 minut, od czasu, do czasu mieszając. Na sam koniec gotowania, kiedy marchewka jest już prawie miękka dodajemy pomidory, gotujemy jeszcze około minutę.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Leczo możemy podawać z ryżem, bądź ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem. Do dekoracji możemy użyć kiełków słonecznika. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Tradycyjny gulasz węgierski

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.91

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 427
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)