Leczo z cukinią

Leczo z cukinią
Leczo z cukinią

Dzisiaj w mojej kuchni gości polskie leczo z cukinią. Dlaczego polskie leczo? Oryginalne węgierskie leczo przygotowywane jest w kociołku nad ogniskiem i nie ma w nim mowy o cukinii! W moim przepisie składniki są proste, ogólnodostępne, bez żadnych udziwnień. Jednak, aby leczo z cukinią było jak najlepsze, należy użyć mniej więcej podobnych ilości papryki, pomidorów, cebuli oraz odpowiedniej proporcji mięsa. Cała ta mieszanka warzyw sprawi, że leczo z cukinią będzie lekko pikantne. Co oczywiście pozytywnie wpłynie na smak potrawy.

Leczo z cukinią oraz pozostałą częścią warzywnego to iście prawdziwa bomba witaminowa. Taka ilość warzyw sprawia, że danie jest szczególnie zdrowe i może stanowić solidny posiłek podczas sezonu grypowego.

Składniki:

  • 500 g kiełbasy
  • 2 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 2 cukinie
  • czerwona papryka
  • papryka żółta
  • zielona papryka
  • 3 marchewki
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • pęczek kopru
  • pęczek pietruszki
  • sól i pieprz mielony

Przepis na pyszne leczo z cukinią

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie składniki. Kroimy w kostkę kiełbasę, cukinię, paprykę, marchew i pomidory, następnie siekamy również w kostkę cebulę i czosnek.
  2. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy pokrojoną cebulę i czekamy aż się przyrumieni, dodajemy czosnek, następnie kiełbasę i smażymy wszystko razem bez przykrycia, na większym ogniu, około 5 – 7 minut. Kiedy kiełbaska się trochę podrumieni, dodajemy do niej koncentrat pomidorowy i smażymy jeszcze na małym ogniu przez 2 minuty.
  3. W wysokim naczyniu przygotowujemy bulion warzywny z kostki rosołowej, następnie przelewamy go do większego garnka i dodajemy marchew. Marchew musimy zagotować, następnie zmniejszamy ogień i dodajemy cukinię, mieszamy, w następnej kolejności dodajemy paprykę, mieszamy i gotujemy chwilę, około 3 minuty. Dodajemy składniki z patelni, przyprawiamy solą, pieprzem i wszystko razem mieszamy.
  4. Siekamy koper i pietruszkę, dodajemy do reszty składników. Leczo dusimy na wolnym ogniu około 12 – 15 minut, od czasu, do czasu mieszając. Na sam koniec gotowania, kiedy marchewka jest już prawie miękka dodajemy pomidory, gotujemy jeszcze około minutę.
  5. Leczo możemy podawać z ryżem, bądź ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem. Do dekoracji możemy użyć kiełków słonecznika. Smacznego!

Zobacz również: Tradycyjny gulasz węgierski

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (42 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x