
Na skróty
Dzisiaj w mojej kuchni gości polskie leczo z cukinią. Dlaczego polskie leczo? Oryginalne węgierskie leczo przygotowywane jest w kociołku nad ogniskiem i nie ma w nim mowy o cukinii! W moim przepisie składniki są proste, ogólnodostępne, bez żadnych udziwnień. Jednak, aby leczo z cukinią było jak najlepsze, należy użyć mniej więcej podobnych ilości papryki, pomidorów, cebuli oraz odpowiedniej proporcji mięsa. Cała ta mieszanka warzyw sprawi, że leczo z cukinią będzie lekko pikantne. Co oczywiście pozytywnie wpłynie na smak potrawy.
Leczo z cukinią oraz pozostałą częścią warzywnego to iście prawdziwa bomba witaminowa. Taka ilość warzyw sprawia, że danie jest szczególnie zdrowe i może stanowić solidny posiłek podczas sezonu grypowego.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis leczo z cukinią, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 500 g kiełbasy
- 2 czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- 2 cukinie
- czerwona papryka
- papryka żółta
- zielona papryka
- 3 marchewki
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 250 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- pęczek kopru
- pęczek pietruszki
- sól i pieprz mielony
Przepis na pyszne leczo z cukinią
- W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie składniki. Kroimy w kostkę kiełbasę, cukinię, paprykę, marchew i pomidory, następnie siekamy również w kostkę cebulę i czosnek.
- Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy pokrojoną cebulę i czekamy aż się przyrumieni, dodajemy czosnek, następnie kiełbasę i smażymy wszystko razem bez przykrycia, na większym ogniu, około 5 – 7 minut. Kiedy kiełbaska się trochę podrumieni, dodajemy do niej koncentrat pomidorowy i smażymy jeszcze na małym ogniu przez 2 minuty.
- W wysokim naczyniu przygotowujemy bulion warzywny z kostki rosołowej, następnie przelewamy go do większego garnka i dodajemy marchew. Marchew musimy zagotować, następnie zmniejszamy ogień i dodajemy cukinię, mieszamy, w następnej kolejności dodajemy paprykę, mieszamy i gotujemy chwilę, około 3 minuty. Dodajemy składniki z patelni, przyprawiamy solą, pieprzem i wszystko razem mieszamy.
- Siekamy koper i pietruszkę, dodajemy do reszty składników. Leczo dusimy na wolnym ogniu około 12 – 15 minut, od czasu, do czasu mieszając. Na sam koniec gotowania, kiedy marchewka jest już prawie miękka dodajemy pomidory, gotujemy jeszcze około minutę.
- Leczo możemy podawać z ryżem, bądź ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem. Do dekoracji możemy użyć kiełków słonecznika. Smacznego!
Zobacz również: Tradycyjny gulasz węgierski
Komentarze