Leczo z cukinią

Leczo z cukinią
Leczo z cukinią

Dzisiaj w naszej kuchni gości polskie leczo z cukinią. Oryginalne węgierskie leczo powinno być gotowane w kociołku nad ogniskiem i nie ma w nim mowy o cukinii. Składniki są proste, ogólnodostępne. Do leczo należy użyć mniej więcej podobnych ilości papryki, pomidorów i cebuli oraz preferowanej ilości mięsa, powinno być pikantne. Dzisiaj jednak skupimy się na leczo nieco zmodyfikowanym, bardziej „polskim”, niż węgierskim. Dzisiaj ugotujemy leczo z cukinią i zasmażaną kiełbaską. Pyszności! Zapraszam.

Składniki:

  • 500 gram kiełbasy
  • 2 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 2 cukinie
  • czerwona papryka
  • papryka żółta
  • zielona papryka
  • 3 marchewki
  • 200 gram koncentratu pomidorowego
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • pęczek kopru
  • pęczek pietruszki
  • sól
  • pieprz mielony

Jak przygotować pyszne leczo z cukinią?

  1. Na wstępie przygotujmy wszystkie składniki. Kroimy w kostkę kiełbasę, cukinię, paprykę, marchew i pomidory, następnie siekamy również w kostkę cebulę i czosnek.
  2. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy pokrojoną cebulę i czekamy aż się przyrumieni, dodajemy czosnek, następnie kiełbasę i smażymy wszystko razem bez przykrycia, na większym ogniu, około 5 – 7 minut. Kiedy kiełbaska się trochę podrumieni, dodajemy do niej koncentrat pomidorowy i smażymy jeszcze na małym ogniu przez 2 minuty.
  3. W wysokim naczyniu przygotowujemy bulion warzywny z kostki rosołowej, następnie przelewamy go do większego garnka i dodajemy marchew. Marchew musimy zagotować, następnie zmniejszamy ogień i dodajemy cukinię, mieszamy, w następnej kolejności dodajemy paprykę, mieszamy i gotujemy chwilę, około 3 minuty. Dodajemy składniki z patelni, przyprawiamy solą, pieprzem i wszystko razem mieszamy.
  4. Siekamy koper i pietruszkę, dodajemy do reszty składników. Leczo dusimy na wolnym ogniu około 12 – 15 minut, od czasu, do czasu mieszając. Na sam koniec gotowania, kiedy marchewka jest już prawie miękka dodajemy pomidory, gotujemy jeszcze około minutę.
  5. Leczo możemy podawać z ryżem, bądź ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem. Do dekoracji możemy użyć kiełków słonecznika. Smacznego!
Oceń ten przepis!
[Oceny: 13 Średnia: 4.8]
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

27 + = 35