Leczo po hiszpańsku z ananasem i chorizo

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Leczo to tradycyjna potrawa węgierska, która ma swoich zwolenników w wielu krajach. Polacy też pokochali leczo, bo właśnie o nim mowa i chętnie je przygotowują. Szczególnie w okresie jesiennym często pojawia się na stołach. Nie ma w tym przypadku. Przecież właśnie wtedy dojrzewa pyszna papryka, a stragany uginają się od pachnących pomidorów. To przecież podstawa tego, raczej nieskomplikowanego w przygotowaniu, dania jednogarnkowego.

Reklamy Ads By Google

Przepis na leczo w nowej odsłonie

W najbardziej klasycznej wersji do smażonych na smalcu pomidorów, papryki oraz cebuli dorzuca się jeszcze słoninę wędzoną lub boczek i danie gotowe. Oczywiście konieczne jest jeszcze doprawienie słodką papryką w proszku. W polskiej odsłonie tej potrawy zazwyczaj rezygnuje się ze smalcu i słoniny na rzecz oleju i kiełbasy. No i najczęściej wzbogaca się bukiet warzyw o cukinię.
Jednak wyjątkowo ciekawie prezentuje się też leczo po hiszpańsku z delikatną nutką chorizo. Ta dojrzewająca kiełbasa nadaje potrawie głębi smaku i jednocześnie idealnie się komponuje z lekką słodyczą ananasa. Dzięki temu leczo zyskuje zupełnie nowe, nieco zaskakujące oblicze.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis leczo po hiszpańsku z ananasem i chorizo, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 280 g kiełbasa chorizo
  • 700 g ananas
  • 600 g pomidory malinowe
  • 100 g cebula
  • 400 g papryka czerwona
  • 350 g marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulion rosołowy
  • 3 łyżki oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • papryka słodka mielona
Zobacz inne przepisy z: , , , ,

Przepis na leczo po hiszpańsku

  1. Ananasa oczyszczamy, marchewkę obieramy, paprykę myjemy i kroimy wszystko w kostkę. Chorizo kroimy w centymetrowe plastry.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy siekaną cebulę oraz czosnek pokrojony w plastry. Następnie dodajemy chorizo, chwilę smażymy i dodajemy marchewkę, paprykę oraz ananasa. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, drobno siekaną natką pietruszki oraz papryką mieloną. Smażymy całość około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. OPCJA Z ANANASEM Z PUSZKI
    Jeśli użyjemy ananasa z puszki, to wystarczy odlać sok i dodać ananasa bezpośrednio do garnka, pomijając etap na patelni.
  5. W dużym garnku podgrzewamy bulion, następnie dodajemy całą zawartość patelni i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, pozbywamy się szypułek. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Pozostały miąższ pomidorów kroimy w drobną kostkę, następnie dodajemy do garnka, do reszty warzyw.
  8. Całość dusimy pod przykryciem przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli jest jeszcze taka potrzeba, na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Leczo z cukinią

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.88

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments