Leczo po hiszpańsku z ananasem i chorizo

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Leczo to tradycyjna potrawa węgierska, która ma swoich zwolenników w wielu krajach. Polacy też pokochali leczo, bo właśnie o nim mowa i chętnie je przygotowują. Szczególnie w okresie jesiennym często pojawia się na stołach. Nie ma w tym przypadku. Przecież właśnie wtedy dojrzewa pyszna papryka, a stragany uginają się od pachnących pomidorów. To przecież podstawa tego, raczej nieskomplikowanego w przygotowaniu, dania jednogarnkowego.

Reklamy Ads By Google

Przepis na leczo w nowej odsłonie

W najbardziej klasycznej wersji do smażonych na smalcu pomidorów, papryki oraz cebuli dorzuca się jeszcze słoninę wędzoną lub boczek i danie gotowe. Oczywiście konieczne jest jeszcze doprawienie słodką papryką w proszku. W polskiej odsłonie tej potrawy zazwyczaj rezygnuje się ze smalcu i słoniny na rzecz oleju i kiełbasy. No i najczęściej wzbogaca się bukiet warzyw o cukinię.
Jednak wyjątkowo ciekawie prezentuje się też leczo po hiszpańsku z delikatną nutką chorizo. Ta dojrzewająca kiełbasa nadaje potrawie głębi smaku i jednocześnie idealnie się komponuje z lekką słodyczą ananasa. Dzięki temu leczo zyskuje zupełnie nowe, nieco zaskakujące oblicze.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis leczo po hiszpańsku z ananasem i chorizo, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 280 g kiełbasa chorizo
  • 700 g ananas
  • 600 g pomidory malinowe
  • 100 g cebula
  • 400 g papryka czerwona
  • 350 g marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulion rosołowy
  • 3 łyżki oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • papryka słodka mielona
Zobacz inne przepisy z: , , , ,

Przepis na leczo po hiszpańsku

  1. Ananasa oczyszczamy, marchewkę obieramy, paprykę myjemy i kroimy wszystko w kostkę. Chorizo kroimy w centymetrowe plastry.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy siekaną cebulę oraz czosnek pokrojony w plastry. Następnie dodajemy chorizo, chwilę smażymy i dodajemy marchewkę, paprykę oraz ananasa. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, drobno siekaną natką pietruszki oraz papryką mieloną. Smażymy całość około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. OPCJA Z ANANASEM Z PUSZKI
    Jeśli użyjemy ananasa z puszki, to wystarczy odlać sok i dodać ananasa bezpośrednio do garnka, pomijając etap na patelni.
  5. W dużym garnku podgrzewamy bulion, następnie dodajemy całą zawartość patelni i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, pozbywamy się szypułek. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Pozostały miąższ pomidorów kroimy w drobną kostkę, następnie dodajemy do garnka, do reszty warzyw.
  8. Całość dusimy pod przykryciem przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli jest jeszcze taka potrzeba, na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Leczo z cukinią

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.88

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)