0 0

Leczo po hiszpańsku z ananasem i chorizo

Leczo po hiszpańsku z ananasem i chorizo

Wybierz jak chcesz udostępnić:

Albo można po prostu skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Ilość porcji
280 gram kiełbasa chorizo Najlepsza będzie pikantna
700 gram ananas Można zastąpić ananasem z puszki
600 gram pomidory malinowe
100 gram cebula
400 gram papryka czerwona
350 gram marchewka
3 ząbki czosnek
1 szklanka bulion rosołowy
3 łyżki oliwa z oliwek
natka pietruszki
sól
pieprz
papryka słodka mielona

Leczo po hiszpańsku z ananasem i chorizo

Dieta:
    Kuchnia:
    • 65 min
    • Porcje: 8
    • Łatwy

    Składniki

    Opis

    Udostępnij

    Ta tradycyjna potrawa węgierska ma swoich zwolenników w wielu krajach. Polacy też pokochali leczo, bo właśnie o nim mowa i chętnie je przygotowują. Szczególnie w okresie jesiennym często pojawia się na stołach. Nie ma w tym przypadku. Przecież właśnie wtedy dojrzewa pyszna papryka, a stragany uginają się od pachnących pomidorów. To przecież podstawa tego, raczej nieskomplikowanego w przygotowaniu, dania jednogarnkowego.

    Przepis na leczo w nowej odsłonie

    W najbardziej klasycznej wersji do smażonych na smalcu pomidorów, papryki oraz cebuli dorzuca się jeszcze słoninę wędzoną lub boczek i danie gotowe. Oczywiście konieczne jest jeszcze doprawienie słodką papryką w proszku. W polskiej odsłonie tej potrawy zazwyczaj rezygnuje się ze smalcu i słoniny na rzecz oleju i kiełbasy. No i najczęściej wzbogaca się bukiet warzyw o cukinię.
    Jednak wyjątkowo ciekawie prezentuje się też leczo po hiszpańsku z delikatną nutką chorizo. Ta dojrzewająca kiełbasa nadaje potrawie głębi smaku i jednocześnie idealnie się komponuje z lekką słodyczą ananasa. Dzięki temu leczo zyskuje zupełnie nowe, nieco zaskakujące oblicze.

    Etapy

    1
    Zrobione

    Ananasa oczyszczamy, marchewkę obieramy, paprykę myjemy i kroimy wszystko w kostkę. Chorizo kroimy w 1-centymetrowe plastry.

    2
    Zrobione

    Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy siekaną cebulę oraz czosnek pokrojony w plastry. Następnie dodajemy chorizo, chwilę smażymy i dodajemy marchewkę, paprykę oraz ananasa. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, drobno siekaną natką pietruszki oraz papryką mieloną. Smażymy całość około 10 minut, co jakiś czas mieszając.

    3
    Zrobione

    Opcja z ananasem z puszki

    Jeśli użyjemy ananasa z puszki, to wystarczy odlać sok i dodać ananasa bezpośrednio do garnka, pomijając etap na patelni.

    4
    Zrobione

    W dużym garnku podgrzewamy bulion, następnie dodajemy całą zawartość patelni i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

    5
    Zrobione

    Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, pozbywamy się szypułek. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Pozostały miąższ pomidorów kroimy w drobną kostkę, następnie dodajemy do garnka, do reszty warzyw.

    6
    Zrobione

    Całość dusimy pod przykryciem przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli jest jeszcze taka potrzeba, na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!

    Szefpoleca

    Jestem kulinarnym samoukiem i lubię stawiać przed sobą ciekawe wyzwania, (czytaj) eksperymentować - łączyć na pozór niepasujące do siebie smaki. Moją drugą wielką pasją jest fotografia. Jako wytrawny esteta bardzo sprawnie stylizuje potrawy i staram się jak najlepiej oddać klimat chwili, odzwierciedlając atrakcyjność smakową przyrządzonego posiłku. Wszystkie zamieszczone zdjęcia przepisów są mojego autorstwa i wszystkie potrawy były w pełni jadalne.

    Kilka komentarzy Ukryj komentarze

    Dodaj swój komentarz

    Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
    poprzedni
    Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
    Zapiekane żeberka w piwie z miodem
    następny
    Zapiekane żeberka w piwie z miodem
    Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
    poprzedni
    Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
    Zapiekane żeberka w piwie z miodem
    następny
    Zapiekane żeberka w piwie z miodem