Na skróty
Pieczony omlet z warzywami i szynką to pomysł nie tylko na szybkie i smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe śniadanie. Przepis na omlet pieczony w piekarniku powstał spontanicznie i bez większego planu, kiedy pewnego dnia zorientowałem się, że nie mam zbyt wiele czasu na przygotowanie porannego posiłku, a jednocześnie chciałem coś pożywnego i sycącego. Danie musiało być dobre na wynos i możliwe do zjedzenia na zimno.
Wybrałem to co miałem w lodówce i po kilku minutach mieszania, doprawiania i dodawania składników, wstawiłem omlet do piekarnika. Warto tutaj zaznaczyć, że nie jest to przepis na tradycyjny omlet z warzywami, gdyż ja do swojego dodałem odrobinę mąki, aby był bardziej syty. Mój pieczony omlet z warzywami i szynką wyszedł trochę podobny frittaty z pomidorami i szpinakiem. Pieczenie omletu zamiast smażenia miało tę zaletę, że jajka stały się puszyste, a warzywa zachowały swój świeży smak i wygląd.
Omlet z piekarnika na wynos
Pieczony omlet z warzywami i szynką wyszedł niebiańsko! A to dowód na to, że zdrowe jedzenie nie musi być nudne ani czasochłonne. To doskonały sposób na rozpoczęcie dnia pełnego energii i dobrego samopoczucia. Jeśli szukasz pomysłu jak zrobić omlet w piekarniku? To ten przepis jest właśnie dla Ciebie.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis pieczony omlet z warzywami i szynką, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 4 jajka
- 4 plasterki szynki
- 60 g mąki pszennej
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka ugotowanych różyczek brokułu
- garść szpinaku
- mała cebula
- 6 łyżek wody
- łyżka oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/6 łyżeczki pieprzu czarnego
- masło do natarcia formy
Przepis na pieczony omlet z warzywami i szynką
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z wodą, dodajemy mąkę pszenną z solą oraz pieprzem. Następnie łączymy ubite białka z żółtkami wymieszanymi z mąką. Dodajemy oliwę z oliwek.
- Cebulę oraz szynkę kroimy w kostkę i dodajemy do reszty ciasta. Następnie dodajemy rwany szpinak, ugotowane cząstki brokułu, pokrojone pomidorki i dokładnie mieszamy.
- Całość powstałego ciasta przelewamy do foremek wysmarowanych masłem lub do jednej dużej foremki. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy około 15 – 20 minut. Smacznego!
Zobacz również: Omlet z pieczarkami, cebulą i szpinakiem