Na skróty
Frittata z pomidorami i szpinakiem to lekkie danie o niskim indeksie glikemicznym. Wytrawny biszkopt doskonale sprawdzi się w diecie osób, które chcą zrzucić parę kilogramów lub zmagają się insulinoopornością. Przepisy dla diabetyków charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, to również dobry powód, aby wprowadzić do diety tego typu dania. Wytrawny biszkopt bez wątpienia jest doskonałym połączeniem zdrowego posiłku z wyjątkowymi walorami smakowymi. W moim domu frittata z pomidorami i szpinakiem stanowi obowiązkowy punkt nie tylko w menu na co dzień, ale również na specjalne okazje. Dodatkowo do tego dania przygotowuję pyszny sos czosnkowy, na który przepis znajdziesz poniżej.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis frittata z pomidorami i szpinakiem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 4 jajka
- 80 g mąki pszennej
- 6 łyżek wody
- 60 g szynki drobiowej
- 100 g cebuli
- 50 g świeżego szpinaku
- mały pomidor
- pół łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu czarnego
- masło do natarcia formy
Frittata z pomidorami i szpinakiem – jak przygotować?
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z wodą, dodajemy mąkę pszenną z przyprawami. Następnie łączymy ubite białka z żółtkami wymieszanymi z mąką.
- Cebulę oraz szynkę kroimy w kostkę i dodajemy do reszty masy. Następnie dodajemy rwany szpinak i dokładnie mieszamy.
- Całość powstałego ciasta przelewamy do foremki wysmarowanej masłem. Na wierzch układamy cienkie plastry pomidora, następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika.
- Fritate pieczemy przez około 15 – 20 minut w temperaturze 180 °C na grzaniu, góra — dół. Smacznego!
Sos czosnkowy do frittaty
Frittata z pomidorami i szpinakiem świetnie sprawdzi się w połączeniu z domowym sosem czosnkowym. Warto więc połączyć kilka składników i wzbogacić całe danie o zdrowy czosnek. Do przygotowania sosu czosnkowego będziemy potrzebowali:
- łyżeczka majonezu
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- szczypta soli i pieprzu czarnego
- 1/4 łyżeczki suszonego czosnku staropolskiego
Następnie wszystkie składniki dokładnie łączymy, ząbek czosnku obieramy, trzemy na tarce i dodajemy do sosu. Powstały sos czosnkowy polewamy po upieczonej i przestudzonej frittacie.
Pyszny i zdrowy posiłek możemy wzbogacić o szklankę wody mineralnej z miętą i cytryną.
Zobacz również: Szakszuka ze szpinakiem