Frittata z pomidorami i szpinakiem

523 0
Frittata z pomidorami i szpinakiem

Frittata z pomidorami i szpinakiem to lekkie danie o niskim indeksie glikemicznym. Doskonałe dla osób, które chcą zrzucić parę kilogramów lub zmagają się insulinoopornością. Przepisy dla diabetyków charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, z tego powodu warto przekonać bliskich do diety, ponieważ im również wyjdzie to na zdrowie. Frittata bez wątpienia jest doskonałym połączeniem zdrowego posiłku z wyjątkowymi walorami smakowymi.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 40 g mąki orkiszowej
  • pół łyżeczki masła klarownego
  • pół pomidora malinowego
  • 30 g szynki drobiowej
  • 50 g czerwonej cebuli
  • 25 g szpinaku (najlepiej baby)
  • szczypta oregano
  • pieprz
  • sól

Frittata z pomidorami i szpinakiem – jak przygotować?

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z odrobiną wody, mąką orkiszową oraz przyprawami. Następnie łączymy ubite białka z żółtkami.
  2. Cebulę oraz szynkę kroimy w kostkę i dodajemy do reszty masy. Następnie dodajemy rwany szpinak i dokładnie mieszamy.
  3. Całość przelewamy do okrągłej foremki o średnicy około 20 cm.
  4. Na wierzch układamy cienkie plastry pomidora i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
  5. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C na grzaniu, góra – dół. Smacznego!

Bez wątpienia pyszny i zdrowy posiłek można wzbogacić o szklankę wody mineralnej z miętą i cytryną.

Frittata z pomidorami i szpinakiem przeznaczona jest dla jednej dorosłej osoby na dowolny posiłek i zawiera około 485 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

60 + = 69

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?