
Frittata z pomidorami i szpinakiem to lekkie danie o niskim indeksie glikemicznym. Wytrawny biszkopt doskonale sprawdzi się w diecie osób, które chcą zrzucić parę kilogramów lub zmagają się insulinoopornością. Przepisy dla diabetyków charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, to również dobry powód, aby wprowadzić do diety tego typu dania. Wytrawny biszkopt bez wątpienia jest doskonałym połączeniem zdrowego posiłku z wyjątkowymi walorami smakowymi. W moim domu frittata z pomidorami i szpinakiem stanowi obowiązkowy punkt nie tylko w menu na co dzień, ale również na specjalne okazje. Dodatkowo do tego dania przygotowuję pyszny sos czosnkowy, na który przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 2 jajka
- 40 g mąki pszennej
- pół łyżeczki masła klarownego
- pół pomidora malinowego
- 30 g szynki drobiowej
- 50 g cebuli
- 25 g szpinaku (najlepiej baby)
- szczypta oregano
- sól i pieprz czarny
Wskazówka: Frittata z pomidorami i szpinakiem może być przygotowana również dla dwóch osób, weź pod uwagę wówczas podwójne składniki i większą formę do pieczenia 😉
Frittata z pomidorami i szpinakiem – jak przygotować?
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z odrobiną wody, mąką orkiszową oraz przyprawami. Następnie łączymy ubite białka z żółtkami.
- Cebulę oraz szynkę kroimy w kostkę i dodajemy do reszty masy. Następnie dodajemy rwany szpinak i dokładnie mieszamy.
- Całość powstałego ciasta przelewamy do okrągłej foremki o średnicy około 20 cm.
- Na wierzch układamy cienkie plastry pomidora, następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C na grzaniu, góra — dół. Smacznego!
Sos czosnkowy do frittaty
Frittata z pomidorami i szpinakiem świetnie sprawdzi się w połączeniu z domowym sosem czosnkowym. Warto więc połączyć kilka składników i wzbogacić całe danie o zdrowy czosnek. Do przygotowania sosu czosnkowego będziemy potrzebowali:
- łyżeczka majonezu
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- szczypta soli i pieprzu czarnego
- 1/4 łyżeczki suszonego czosnku staropolskiego
Następnie wszystkie składniki dokładnie łączymy, ząbek czosnku obieramy, trzemy na tarce i dodajemy do sosu. Powstały sos czosnkowy polewamy po upieczonej i przestudzonej frittacie.
Pyszny i zdrowy posiłek możemy wzbogacić o szklankę wody mineralnej z miętą i cytryną.
Frittata z pomidorami i szpinakiem przeznaczona jest dla jednej dorosłej osoby na dowolny posiłek i zawiera około 485 kcal.
Zobacz również: Szakszuka ze szpinakiem