Na skróty
Omlet z pieczarkami, cebulą i szpinakiem to danie o niskim indeksie glikemicznym doskonałe dla osób, które chcą zrzucić parę kilogramów lub zmagają się insulinoopornością. Niski indeks glikemiczny sprawia, że omlet świetnie sprawdzi się jako zdrowe śniadanie dla całej rodziny. Pyszny i zdrowy posiłek można wzbogacić o kromkę razowego lub ziarnistego pieczywa. Bez wątpienia omlet z pieczarkami jest doskonałym połączeniem smaków z walorami zdrowego trybu życia.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis omlet z pieczarkami, cebulą i szpinakiem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 2 jajka
- mała czerwona cebula
- garść świeżego szpinaku
- 2 pieczarki
- łyżka oliwy z oliwek
- oregano
- sól i pieprz czarny
Przepis na omlet z pieczarkami
- Warzywa obieramy, myjemy i kroimy. Następnie na patelni podgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej przez kilka minut drobno posiekaną cebulę oraz pieczarki pokrojone w plastry.
- Oddzielamy białka od żółtek, następnie ubijamy białka na sztywną pianę. Widelcem rozgniatamy żółtka, dodajemy przyprawy, następnie dodajemy wszystko do ubitych białek i delikatnie mieszamy na jednolitą masę.
- Na patelnię, do podsmażonych pieczarek dodajemy szpinak i wlewamy masę jajeczną.
- Smażymy pod przykryciem na małym ogniu kilka minut, do momentu, aż jajka będą ścięte. Następnie przekręcamy omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Smacznego!
Najlepiej jest wybrać małą patelnię, wtedy omlet z pieczarkami wyjdzie wysoki i puszysty. Oczywiście jeśli nie lubisz szpinaku, można zastąpić go natką pietruszki, czy liskami bazylii w zależności od upodobań i gustu.
Porcja w przepisie przeznaczona jest dla jednej dorosłej osoby na dowolny posiłek i zawiera około 210 kcal.
Zobacz również: Omlet z przyprawami