Zupa pomidorowa

Reklamy Ads By Google

Szukasz sprawdzonego przepisu na zupę pomidorową? Poznaj mój przepis na tradycyjną pomidorówkę, która zabierze Cię wprost w najlepsze smaki dzieciństwa. Mój przepis to więcej niż zwykła zupa pomidorowa – to połączenie tradycji i nowoczesności, kulinarnych sekretów mojej babci oraz świeżych, jakościowych składników ❤🔥

Ulubiona przez wielu, znana przez wszystkich w naszym kraju. Zupa pomidorowa, szerzej znana jako pomidorówka, bo o niej mowa, jest zdecydowanie królową rankingu polskich zup. Zachwyca nie tylko smakiem i aromatem, ale także jej barwa pozytywnie wpływa na emocje. Klasyczny przepis na zupę pomidorową jest też banalnie prosty w przygotowaniu. Nawet osoby kiepsko radzące sobie w kuchni są w stanie przygotować pyszną, domową pomidorówkę. Zajadają się nią ludzie w każdym wieku, a tych starszych przywołuje często te najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa i rodzinne obiady.

Zupa pomidorowa – przepis na udany rodzinny obiad

Mój przepis na pomidorówkę jest nieco inny wszystkie. Zupa pomidorowa z tego przepisu wychodzi bardzo smaczna o lekko kremowej konsystencji, przez co jest wręcz uwielbiana przez dzieci. Dzięki wykorzystaniu pomidorów pelati, podsmażonych zanim trafią do wywaru, zupa pomidorowa smakuję prawdziwymi pomidorami zamiast koncentratem pomidorowym. Czyli tradycyjnie, tak jak kiedyś przygotowywały pomidorówkę nasze babcie.

Reklamy Ads By Google

Pomidorową można podawać z makaronem ryżem, a nawet z kluseczki lanymi lub gnocchi. Pomidorówka może być podawana z dodatkiem śmietany lub jogurtu, ale najsmaczniejsza jest taka wykonana z pachnących słońcem słodkich pomidorów. Oczywiście najlepiej na bazie rosołu bądź wywaru z warzyw i ziół. Aromat dochodzący wtedy z kuchni sprawia, że wprost nie można się doczekać momentu, kiedy na stole pojawi się talerz wypełniony niemal po brzegi cudowną zupą pomidorową.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa pomidorowa, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

Na bulion rosołowy

Reklamy Ads By Google

  • około 1 kg mięsa na rosół (korpus kurczaka, ćwiartki kurczaka, skrzydełka z indyka, szyja z indyka itp.)
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • odrobina pora i selera
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego (opcjonalnie)

Na pomidorówkę

  • 2 puszki pomidorów pelati
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 100 g śmietany 18%
  • żółtko jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki pietruszki
  • pół łyżeczki lubczyku
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , , ,

Przepis zupę pomidorową

  1. W pierwszej kolejności myjemy mięso pod bieżąc zimną wodą, następnie wlewamy do dużego garnka około 2,5 litra zimnej wody, wkładamy mięso i dodajemy łyżeczkę soli. Doprowadzamy do zagotowania.
  2. Następnie po zagotowaniu zbieramy szumowiny i dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Ponownie doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godzinę i 20 minut.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. W międzyczasie, kiedy wywar się gotuje nieobraną cebulę przecinamy na pół i opalamy nad palnikiem gazowym do momentu, aż się trochę przypali. Tak samo przypalamy czosnek. Następnie do wywaru dodajemy całe obrane warzywa, oraz przypaloną cebulę i czosnek.
    Tradycyjny rosół z gęsi — składniki, palona cebula i czosnek
  5. Wywar doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na wolnym ogniu kolejną 1 godzinę i 20 minut. W tym czasie rosół nabierze właściwego koloru i smaku.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Następnie odławiamy całe mięso i warzywa na osobny talerz. Wywar rosołowy przelewamy przez sitko do nowego garnka. Dodajemy 2 łyżeczki sosu sojowego i pozostawiamy rosół na kuchence.
  8. Przygotowanie pomidorówki: W głębokiej patelni smażymy pomidory, kiedy zaczną się rozpadać rozgniatamy je widelcem lub blendujemy na gładki sos. Następnie dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego i wszystkie pozostałe przyprawy.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. Powstały sos pomidorowy dodajemy do wywaru rosołowego, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. W tym czasie w kubeczku dokładnie mieszamy żółtko ze śmietaną, następnie hartujemy odrobiną zupy i dodajemy do pozostałego wywaru. Smacznego!
  11. Reklamy Ads By Google

Zupa pomidorowa doskonale sprawdzi się z makaronem lub ryżem ugotowanym wcześniej. Warto też już na talerzu zabielić pomidorówkę odrobiną śmietany.

Zobacz również: Tradycyjny rosół z gęsi

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.92

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
3 osoby ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 416
Obserwuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)