Na skróty
Ulubiona przez wielu, znana przez wszystkich w naszym kraju. Zupa pomidorowa, szerzej znana jako pomidorówka, bo o niej mowa, jest zdecydowanie królową rankingu polskich zup. Zachwyca nie tylko smakiem i aromatem, ale także jej barwa pozytywnie wpływa na emocje. Klasyczny przepis na zupę pomidorową jest też banalnie prosty w przygotowaniu. Nawet osoby kiepsko radzące sobie w kuchni są w stanie przygotować pyszną, domową pomidorówkę. Zajadają się nią ludzie w każdym wieku, a tych starszych przywołuje często te najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa i rodzinne obiady.
Zupa pomidorowa – przepis na udany rodzinny obiad
Mój przepis na pomidorówkę jest nieco inny wszystkie. Zupa pomidorowa z tego przepisu wychodzi bardzo smaczna o lekko kremowej konsystencji, przez co jest wręcz uwielbiana przez dzieci. Dzięki wykorzystaniu pomidorów pelati, podsmażonych zanim trafią do wywaru, zupa pomidorowa smakuję prawdziwymi pomidorami zamiast koncentratem pomidorowym. Czyli tradycyjnie, tak jak kiedyś przygotowywały pomidorówkę nasze babcie.
Pomidorową można podawać z makaronem ryżem, a nawet z kluseczki lanymi lub gnocchi. Pomidorówka może być podawana z dodatkiem śmietany lub jogurtu, ale najsmaczniejsza jest taka wykonana z pachnących słońcem słodkich pomidorów. Oczywiście najlepiej na bazie rosołu bądź wywaru z warzyw i ziół. Aromat dochodzący wtedy z kuchni sprawia, że wprost nie można się doczekać momentu, kiedy na stole pojawi się talerz wypełniony niemal po brzegi cudowną zupą pomidorową.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa pomidorowa, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki:
Na bulion rosołowy:
- około 1 kg mięsa na rosół (korpus kurczaka, ćwiartki kurczaka, skrzydełka z indyka, szyja z indyka itp.)
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- odrobina pora i selera
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- łyżeczka soli
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego (opcjonalnie)
Na pomidorówkę:
- 2 puszki pomidorów pelati
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki pietruszki
- pół łyżeczki lubczyku
Przepis na pomidorówkę
- W pierwszej kolejności myjemy mięso pod bieżąc zimną wodą, następnie wlewamy do dużego garnka około 2,5 litra zimnej wody, wkładamy mięso i dodajemy łyżeczkę soli. Doprowadzamy do zagotowania.
- Następnie po zagotowaniu zbieramy szumowiny i dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Ponownie doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godzinę i 20 minut.
- W międzyczasie, kiedy wywar się gotuje nieobraną cebulę przecinamy na pół i opalamy nad palnikiem gazowym do momentu, aż się trochę przypali. Tak samo przypalamy czosnek. Następnie do wywaru dodajemy całe obrane warzywa, oraz przypaloną cebulę i czosnek.
- Wywar doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na wolnym ogniu kolejną 1 godzinę i 20 minut. W tym czasie rosół nabierze właściwego koloru i smaku.
- Następnie odławiamy całe mięso i warzywa na osobny talerz. Wywar rosołowy przelewamy przez sitko do nowego garnka. Dodajemy 2 łyżeczki sosu sojowego i pozostawiamy rosół na kuchence.
- Przygotowanie pomidorówki: W głębokiej patelni smażymy pomidory, kiedy zaczną się rozpadać rozgniatamy je widelcem lub blendujemy na niedokładnie gładką masę. Następnie dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego i wszystkie pozostałe przyprawy.
- Powstały sos pomidorowy dodajemy do wywaru rosołowego, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Smacznego!
Zupa pomidorowa doskonale sprawdzi się z makaronem lub ryżem ugotowanym wcześniej. Warto też już na talerzu zabielić pomidorówkę odrobiną śmietany.
Zobacz również: Tradycyjny rosół z gęsi
Oceń ten przepis!