Szukasz sprawdzonego przepisu pomidorówkę? Zupa pomidorowa to jedna z najbardziej klasycznych zup polskich. Poznaj mój przepis na tradycyjną pomidorówkę, która zabierze Cię wprost w najlepsze smaki dzieciństwa. Moja pomidorówka to połączenie tradycji i nowoczesności, kulinarnych sekretów mojej babci oraz świeżych, jakościowych składników. Warto wypróbować ten przepis! ❤🔥
Na skróty
Ulubiona przez wielu, znana przez wszystkich w naszym kraju. Zupa pomidorowa, szerzej znana jako pomidorówka, bo o niej mowa, jest zdecydowanie królową rankingu polskich zup. Zachwyca nie tylko smakiem i aromatem, ale także jej barwa pozytywnie wpływa na emocje. Klasyczny przepis na zupę pomidorową jest też banalnie prosty w przygotowaniu. Nawet osoby kiepsko radzące sobie w kuchni są w stanie przygotować pyszną, domową pomidorówkę. Zajadają się nią ludzie w każdym wieku, a tych starszych przywołuje często te najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa i rodzinne obiady.
Zupa pomidorowa – przepis na udany rodzinny obiad
Mój przepis na pomidorówkę jest nieco inny wszystkie. Zupa pomidorowa z tego przepisu wychodzi bardzo smaczna o lekko kremowej konsystencji, przez co jest wręcz uwielbiana przez dzieci. Dzięki wykorzystaniu pomidorów pelati, podsmażonych zanim trafią do wywaru, zupa pomidorowa smakuję prawdziwymi pomidorami zamiast koncentratem pomidorowym. Czyli tradycyjnie, tak jak kiedyś przygotowywały pomidorówkę nasze babcie.
Pomidorową można podawać z makaronem ryżem, a nawet z kluseczki lanymi lub gnocchi. Pomidorówka może być podawana z dodatkiem śmietany lub jogurtu, ale najsmaczniejsza jest taka wykonana z pachnących słońcem słodkich pomidorów. Oczywiście najlepiej na bazie rosołu bądź wywaru z warzyw i ziół. Aromat dochodzący wtedy z kuchni sprawia, że wprost nie można się doczekać momentu, kiedy na stole pojawi się talerz wypełniony niemal po brzegi cudowną zupą pomidorową.
Zanim zaczniesz przygotowywać zupę pomidorową, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.
Składniki
Na bulion rosołowy
- około 1 kg mięsa na rosół (korpus kurczaka, ćwiartki kurczaka, skrzydełka z indyka, szyja z indyka itp.)
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- odrobina pora i selera
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- łyżeczka soli
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego (opcjonalnie)
Na pomidorówkę
- 2 puszki pomidorów pelati
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 100 g śmietany 18%
- żółtko jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki pietruszki
- pół łyżeczki lubczyku
Przepis zupę pomidorową
- W pierwszej kolejności myję mięso pod bieżąc zimną wodą, następnie wlewam do dużego garnka około 2,5 litra zimnej wody, wkładam mięso i dodaję łyżeczkę soli. Doprowadzam do zagotowania.
- Następnie po zagotowaniu zbieram szumowiny i dodaję liście laurowe oraz ziele angielskie. Ponownie doprowadzam do zagotowania i gotuję na wolnym ogniu przez 1 godzinę i 20 minut.
- W międzyczasie, kiedy wywar się gotuje nieobraną cebulę przecinam na pół i opalam palnikiem gazowym do momentu, aż się trochę przypali. Tak samo przypalam czosnek. Następnie dodaję przypaloną cebulę i czosnek do wywaru.
- Następnie obieram całą włoszczyznę i dodaję do wywaru w całości. Wywar doprowadzam do zagotowania i gotuję na wolnym ogniu przez kolejną 1 godzinę i 20 minut. W tym czasie rosół nabiera właściwego koloru i smaku.
- Następnie odławiam całe mięso i warzywa na osobny talerz. Wywar rosołowy przelewam przez sitko do nowego garnka. Dodaję 2 łyżeczki sosu sojowego i pozostawiamy rosół na włączonej kuchence.
- W tym czasie, w głębokiej patelni podsmażam pomidory, kiedy zaczną się rozpadać rozgniatam je widelcem lub blenduję na gładki sos. Następnie dodaję łyżeczkę koncentratu pomidorowego i wszystkie pozostałe przyprawy.
- Powstały sos pomidorowy przelewam do rosołu, dokładnie mieszam i doprowadzamy do zagotowania. W tym czasie w kubeczku dokładnie mieszam żółtko ze śmietaną, następnie hartujemy odrobiną zupy i dodaję z powrotem do pomidorówki. Smacznego!
Żółtko do pomidorówki dodaję opcjonalnie, możesz je pominąć i zahartować samą śmietanę. Pomidorówka z żółtkiem wychodzi taka gęsta i bardzo klasyczna. Coś na smak jaką zupę pomidorową robiły nasze babcie.
Zupa pomidorowa doskonale sprawdza się z makaronem lub ryżem ugotowanym wcześniej. Czasami też już na talerzu zabielam pomidorówkę odrobiną śmietany.
Polecam również przepis na tradycyjny rosół z gęsi
Tabela wartości odżywczych
Wartości odżywcze, policzyłem dla całego przepisu na podstawie użytych składników. Rzeczywiste wartości mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.
Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) | |
---|---|---|---|---|---|
Całkowite wartości odżywcze | 3166.83 | 231.36 | 177.72 | 161.5 | 35.11 |
Wartości odżywcze na 100 g porcji
Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) | |
---|---|---|---|---|---|
Wartości odżywcze na porcję | 110 | 8.03 | 6.17 | 5.61 | 1.22 |
Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Mięso na rosół | 189 | 29 | 7 | 0 | 0 |
Marchewka | 41 | 0.9 | 0.2 | 10 | 2.8 |
Pietruszka (korzeń) | 75 | 1.6 | 0.3 | 17 | 4.4 |
Por i seler | 70 | 1.5 | 0.3 | 15 | 2.5 |
Mała cebula | 40 | 1.1 | 0.1 | 9.3 | 1.7 |
Czosnek | 149 | 6.4 | 0.5 | 33 | 2.1 |
Sos sojowy | 53 | 4.9 | 0.6 | 6.3 | 0.8 |
Pomidory pelati (puszka) | 32 | 1.6 | 0.2 | 5.7 | 1.2 |
Koncentrat pomidorowy | 82 | 4.3 | 0.5 | 15.9 | 3.4 |
Śmietana 18% | 192 | 2.9 | 18 | 4 | 0 |
Żółtko jajka | 322 | 15.9 | 26.5 | 3.6 | 0 |
Cukier | 387 | 0 | 0 | 100 | 0 |
Pamiętaj, że zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także pomagają w zachowaniu optymalnej masy ciała. Najważniejsze jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków świadomie i z odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość używanych składników. Mimo wszystko, w zdrowym odżywianiu chodzi o to, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w różnorodne składniki odżywcze.