Zupa pomidorowa

Reklamy Ads By Google

Szukasz sprawdzonego przepisu pomidorówkę? Zupa pomidorowa to jedna z najbardziej klasycznych zup polskich. Poznaj mój przepis na tradycyjną pomidorówkę, która zabierze Cię wprost w najlepsze smaki dzieciństwa. Moja pomidorówka to połączenie tradycji i nowoczesności, kulinarnych sekretów mojej babci oraz świeżych, jakościowych składników. Warto wypróbować ten przepis! ❤🔥

Ulubiona przez wielu, znana przez wszystkich w naszym kraju. Zupa pomidorowa, szerzej znana jako pomidorówka, bo o niej mowa, jest zdecydowanie królową rankingu polskich zup. Zachwyca nie tylko smakiem i aromatem, ale także jej barwa pozytywnie wpływa na emocje. Klasyczny przepis na zupę pomidorową jest też banalnie prosty w przygotowaniu. Nawet osoby kiepsko radzące sobie w kuchni są w stanie przygotować pyszną, domową pomidorówkę. Zajadają się nią ludzie w każdym wieku, a tych starszych przywołuje często te najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa i rodzinne obiady.

Zupa pomidorowa – przepis na udany rodzinny obiad

Mój przepis na pomidorówkę jest nieco inny wszystkie. Zupa pomidorowa z tego przepisu wychodzi bardzo smaczna o lekko kremowej konsystencji, przez co jest wręcz uwielbiana przez dzieci. Dzięki wykorzystaniu pomidorów pelati, podsmażonych zanim trafią do wywaru, zupa pomidorowa smakuję prawdziwymi pomidorami zamiast koncentratem pomidorowym. Czyli tradycyjnie, tak jak kiedyś przygotowywały pomidorówkę nasze babcie.

Reklamy Ads By Google

Pomidorową można podawać z makaronem ryżem, a nawet z kluseczki lanymi lub gnocchi. Pomidorówka może być podawana z dodatkiem śmietany lub jogurtu, ale najsmaczniejsza jest taka wykonana z pachnących słońcem słodkich pomidorów. Oczywiście najlepiej na bazie rosołu bądź wywaru z warzyw i ziół. Aromat dochodzący wtedy z kuchni sprawia, że wprost nie można się doczekać momentu, kiedy na stole pojawi się talerz wypełniony niemal po brzegi cudowną zupą pomidorową.

Zanim zaczniesz przygotowywać zupę pomidorową, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.

Składniki

Na bulion rosołowy

Reklamy Ads By Google

  • około 1 kg mięsa na rosół (korpus kurczaka, ćwiartki kurczaka, skrzydełka z indyka, szyja z indyka itp.)
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • odrobina pora i selera
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego (opcjonalnie)

Na pomidorówkę

  • 2 puszki pomidorów pelati
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 100 g śmietany 18%
  • żółtko jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki pietruszki
  • pół łyżeczki lubczyku
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , , ,

Przepis zupę pomidorową

  1. W pierwszej kolejności myję mięso pod bieżąc zimną wodą, następnie wlewam do dużego garnka około 2,5 litra zimnej wody, wkładam mięso i dodaję łyżeczkę soli. Doprowadzam do zagotowania.
  2. Następnie po zagotowaniu zbieram szumowiny i dodaję liście laurowe oraz ziele angielskie. Ponownie doprowadzam do zagotowania i gotuję na wolnym ogniu przez 1 godzinę i 20 minut.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. W międzyczasie, kiedy wywar się gotuje nieobraną cebulę przecinam na pół i opalam palnikiem gazowym do momentu, aż się trochę przypali. Tak samo przypalam czosnek. Następnie dodaję przypaloną cebulę i czosnek do wywaru.
    Tradycyjny rosół z gęsi — składniki, palona cebula i czosnek
  5. Następnie obieram całą włoszczyznę i dodaję do wywaru w całości. Wywar doprowadzam do zagotowania i gotuję na wolnym ogniu przez kolejną 1 godzinę i 20 minut. W tym czasie rosół nabiera właściwego koloru i smaku.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Następnie odławiam całe mięso i warzywa na osobny talerz. Wywar rosołowy przelewam przez sitko do nowego garnka. Dodaję 2 łyżeczki sosu sojowego i pozostawiamy rosół na włączonej kuchence.
  8. W tym czasie, w głębokiej patelni podsmażam pomidory, kiedy zaczną się rozpadać rozgniatam je widelcem lub blenduję na gładki sos. Następnie dodaję łyżeczkę koncentratu pomidorowego i wszystkie pozostałe przyprawy.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. Powstały sos pomidorowy przelewam do rosołu, dokładnie mieszam i doprowadzamy do zagotowania. W tym czasie w kubeczku dokładnie mieszam żółtko ze śmietaną, następnie hartujemy odrobiną zupy i dodaję z powrotem do pomidorówki. Smacznego!
  11. Reklamy Ads By Google

Żółtko do pomidorówki dodaję opcjonalnie, możesz je pominąć i zahartować samą śmietanę. Pomidorówka z żółtkiem wychodzi taka gęsta i bardzo klasyczna. Coś na smak jaką zupę pomidorową robiły nasze babcie.

Zupa pomidorowa doskonale sprawdza się z makaronem lub ryżem ugotowanym wcześniej. Czasami też już na talerzu zabielam pomidorówkę odrobiną śmietany.

Reklamy Ads By Google

Polecam również przepis na tradycyjny rosół z gęsi

Tabela wartości odżywczych

Wartości odżywcze, policzyłem dla całego przepisu na podstawie użytych składników. Rzeczywiste wartości mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.

Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Całkowite wartości odżywcze 3166.83 231.36 177.72 161.5 35.11

Wartości odżywcze na 100 g porcji

Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Wartości odżywcze na porcję 110 8.03 6.17 5.61 1.22

Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Mięso na rosół 189 29 7 0 0
Marchewka 41 0.9 0.2 10 2.8
Pietruszka (korzeń) 75 1.6 0.3 17 4.4
Por i seler 70 1.5 0.3 15 2.5
Mała cebula 40 1.1 0.1 9.3 1.7
Czosnek 149 6.4 0.5 33 2.1
Sos sojowy 53 4.9 0.6 6.3 0.8
Pomidory pelati (puszka) 32 1.6 0.2 5.7 1.2
Koncentrat pomidorowy 82 4.3 0.5 15.9 3.4
Śmietana 18% 192 2.9 18 4 0
Żółtko jajka 322 15.9 26.5 3.6 0
Cukier 387 0 0 100 0

Pamiętaj, że zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także pomagają w zachowaniu optymalnej masy ciała. Najważniejsze jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków świadomie i z odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość używanych składników. Mimo wszystko, w zdrowym odżywianiu chodzi o to, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w różnorodne składniki odżywcze.

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.91

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
3 osoby ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 434
Obserwuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)