Tradycyjna zupa ogórkowa

7.1k 0
Tradycyjna zupa ogórkowa - domowy przepis

Jedną z ulubionych zup w okresie jesienno-zimowym jest niewątpliwie tradycyjna zupa ogórkowa przygotowana z kiszonych ogórków. Przepis na nią wyróżnia się wyjątkową prostotą i dowodzi, że nie potrzeba wielu składników ani też wyszukanych produktów, aby wyczarować w kuchni cudowną potrawę. Ogórkowa ma bardzo wyrazisty smak, ale swoistą kwaśność można delikatnie przełamać słodyczą podsmażanej na masełku cebulki oraz kawałkami gotowanej marchewki. Niektórzy też dodają nieco śmietany. W zasadzie niemal w każdym domu tę zupę gotuje się trochę inaczej. Dla jednych bazą będzie rosół, inni preferują ogórkową na żeberkach, ale przecież równie smaczna okazuje się wersja wegetariańska wykonana na wywarze z warzyw.

Tradycyjna zupa ogórkowa – klasyka polskich zup

Trzeba przyznać, że większość osób z zagranicy z lekkim niedowierzaniem patrzy na ogórkową i nawet ma opory, żeby spróbować, jak smakuje. Ogórki kiszone to jednak nasza specjalność, a kwaśna ogórkowa podbija podniebienia Polaków od lat. Jest sycąca, szczególnie gdy doda się do niej ziemniaki oraz kawałki mięsa, a przy tym zdrowa.

Składniki:

  • 6 szt ogórki kwaszone
  • 500 gram ziemniaki
  • 1 szt cebula
  • 0.5 szt seler (korzeń)
  • 1 szt marchewka
  • 1 szt pietruszka (korzeń)
  • ok. 150 ml śmietana 18%
  • 1 pęczek koperek
  • 40 g masło ekstra
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • 1.5 l woda
  • 1 łyżeczka cukier

Tradycyjna zupa ogórkowa – jak przygotować?

  1. Marchewkę, pietruszkę, seler oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Na patelnię wlewamy dwie łyżki oleju i 40 gram masła, dodajemy cebulę i ziemniaki. Całość chwilę przesmażamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
  2. Dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler. Mieszamy i przesmażone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą lub bulionem jeśli mamy. Gotujemy całość około 15 minut.
  3. Ogórki ścieramy na tarce i przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy do zupy. Dolewamy pół szklanki soku z ogórków, (możesz dodać więcej) całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku, cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy na najmniejszym ogniu.
  4. Śmietanę łączymy w miseczce z kilkoma łyżkami gorącej zupy oraz odrobiną soli i przelewamy do garnka, energicznie mieszając. Dodajemy posiekany koperek. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *