Tradycyjna zupa ogórkowa

Tradycyjna zupa ogórkowa
Tradycyjna zupa ogórkowa

Jedną z ulubionych zup w okresie jesienno-zimowym jest niewątpliwie tradycyjna zupa ogórkowa przygotowana z kiszonych ogórków. Przepis na nią wyróżnia się wyjątkową prostotą i dowodzi, że nie potrzeba wielu składników ani też wyszukanych produktów, aby wyczarować w kuchni cudowną potrawę. Ogórkowa ma bardzo wyrazisty smak, ale swoistą kwaśność można delikatnie przełamać słodyczą podsmażanej na masełku cebulki oraz kawałkami gotowanej marchewki. Niektórzy też dodają nieco śmietany. W zasadzie niemal w każdym domu tę zupę gotuje się trochę inaczej. Dla jednych bazą będzie rosół, inni preferują ogórkową na żeberkach, ale przecież równie smaczna okazuje się wersja wegetariańska wykonana na wywarze z warzyw.

Tradycyjna zupa ogórkowa – klasyka polskich zup

Trzeba przyznać, że większość osób z zagranicy z lekkim niedowierzaniem patrzy na ogórkową i nawet ma opory, żeby spróbować, jak smakuje. Ogórki kiszone to jednak nasza specjalność, a kwaśna ogórkowa podbija podniebienia Polaków od lat. Jest sycąca, szczególnie gdy doda się do niej ziemniaki oraz kawałki mięsa, a przy tym zdrowa.

Składniki:

  • 6 ogórków kiszonych
  • 500 g ziemniaków
  • cebula
  • pół selera (korzeń)
  • marchewka
  • pietruszka (korzeń)
  • 150 ml śmietany 18%
  • koperek
  • 40 g masła
  • sól i pieprz
  • olej
  • łyżeczka cukru

Tradycyjna zupa ogórkowa – jak przygotować?

  1. Marchewkę, pietruszkę, seler oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Na patelnię wlewamy dwie łyżki oleju i 40 gram masła, dodajemy cebulę i ziemniaki. Całość chwilę przesmażamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
  2. Dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler. Mieszamy i przesmażone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą lub bulionem jeśli mamy. Gotujemy całość około 15 minut.
  3. Ogórki ścieramy na tarce i przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy do zupy. Dolewamy pół szklanki soku z ogórków, (możesz dodać więcej) całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku, cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy na najmniejszym ogniu.
  4. Śmietanę łączymy w miseczce z kilkoma łyżkami gorącej zupy oraz odrobiną soli i przelewamy do garnka, energicznie mieszając. Dodajemy posiekany koperek. Smacznego!
Oceń ten przepis!
Średnia: 5 / 5 (3 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x
()
x