Na skróty
Jedną z moich ulubionych zup jesieni jest ogórkowa. Tradycyjna zupa ogórkowa przygotowana z kiszonych ogórków nie ma sobie równych. Przepis na nią wyróżnia się wyjątkową prostotą i dowodzi, że nie potrzeba wielu składników ani też wyszukanych produktów, aby wyczarować w kuchni cudowną potrawę. Moja zupa ogórkowa ma bardzo wyrazisty smak, ale swoistą kwaśność można delikatnie przełamać słodyczą podsmażanej na masełku cebulki oraz marchewki. Ja jeszcze dodaję odrobinę cukru, aby podbić bardziej kwaskowaty smak.
Do przygotowania zupy ogórkowej możesz użyć wywaru rosołowego lub bulionu ugotowanego wcześniej na takie okazje. Możesz też wykonać wersję wegetariańską przygotowaną z samych warzyw.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa ogórkowa, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 6 ogórków kiszonych
- 2 szklanki bulionu
- 4 małe ziemniaki
- cebula
- pół selera (korzeń)
- marchewka
- pietruszka (korzeń)
- 2 łyżki masła
- pół łyżeczki soli
- 1/5 łyżeczki pieprz ziołowego
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka cukru
Zupa ogórkowa — przepis
- W pierwszej kolejności obieramy i kroimy marchewkę, pietruszkę, seler oraz cebulę w drobną kostkę. Ziemniaki kroimy w grubszą kostkę. Następnie na patelnię dodajemy olej i masło, podsmażamy cebulę i ziemniaki.
- Dodajemy marchewkę, pietruszkę i selera, mieszamy i smażmy chwilę. Następnie przesmażone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy gorącym bulionem i doprawiamy solą. Gotujemy całość około 15 minut.
- Ogórki ścieramy na tarce i przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju z masłem, następnie dodajemy zawartość pletli do zupy. Dolewamy pół szklanki soku z ogórków i oraz dodajemy 1 litr przegotowanej gorącej wody, całość zagotowujemy.
- Następnie ogórkową gotujemy jeszcze 5 minut na wolnym ogniu i doprawiamy do smaku, cukrem, solą oraz pieprzem. Smacznego!
Zupę ogórkową podajemy ze śmietaną oraz siekanym koperkiem.
Zobacz również: Zupa ogórkowa z kaszą pęczak