Zupa ogórkowa

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Jedną z moich ulubionych zup jesieni jest ogórkowa. Tradycyjna zupa ogórkowa przygotowana z kiszonych ogórków nie ma sobie równych. Przepis na nią wyróżnia się wyjątkową prostotą i dowodzi, że nie potrzeba wielu składników ani też wyszukanych produktów, aby wyczarować w kuchni cudowną potrawę. Moja zupa ogórkowa ma bardzo wyrazisty smak, ale swoistą kwaśność można delikatnie przełamać słodyczą podsmażanej na masełku cebulki oraz marchewki. Ja jeszcze dodaję odrobinę cukru, aby podbić bardziej kwaskowaty smak.

Reklamy Ads By Google

Do przygotowania zupy ogórkowej możesz użyć wywaru rosołowego lub bulionu ugotowanego wcześniej na takie okazje. Możesz też wykonać wersję wegetariańską przygotowaną z samych warzyw.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa ogórkowa, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 6 ogórków kiszonych
  • 2 szklanki bulionu
  • 4 małe ziemniaki
  • cebula
  • pół selera (korzeń)
  • marchewka
  • pietruszka (korzeń)
  • 2 łyżki masła
  • pół łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki pieprz ziołowego
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka cukru
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , ,

Zupa ogórkowa — przepis

  1. W pierwszej kolejności obieramy i kroimy marchewkę, pietruszkę, seler oraz cebulę w drobną kostkę. Ziemniaki kroimy w grubszą kostkę. Następnie na patelnię dodajemy olej i masło, podsmażamy cebulę i ziemniaki.
  2. Dodajemy marchewkę, pietruszkę i selera, mieszamy i smażmy chwilę. Następnie przesmażone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy gorącym bulionem i doprawiamy solą. Gotujemy całość około 15 minut.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Ogórki ścieramy na tarce i przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju z masłem, następnie dodajemy zawartość pletli do zupy. Dolewamy pół szklanki soku z ogórków i oraz dodajemy 1 litr przegotowanej gorącej wody, całość zagotowujemy.
  5. Następnie ogórkową gotujemy jeszcze 5 minut na wolnym ogniu i doprawiamy do smaku, cukrem, solą oraz pieprzem. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Zupę ogórkową podajemy ze śmietaną oraz siekanym koperkiem.

Zobacz również: Zupa ogórkowa z kaszą pęczak

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.93

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)