Zupa ogórkowa z kaszą pęczak

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Zupa ogórkowa z kaszą pęczak, marchewką i ziemniakami wpisuję się doskonale w połączenie tradycji kuchni polskiej z odrobiną współczesnych przepisów. Z tego powodu drugie danie obowiązkowo musi zostać poprzedzone talerzem gorącej, sycącej i bogatej w smaku ogórkowej, tak chętnie gotowanej przez starszych jak i młodszych.

Reklamy Ads By Google

Zupa ogórkowa z kaszą pęczak to zdrowe danie, idealnie pasujące do jesiennych lub wiosennych dni. Szczególnie kiedy rankiem i wieczorem temperatury nie przekraczają kilku stopni powyżej zera, dobrze przed wyjściem jest zjeść ciepły i pożywny posiłek.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa ogórkowa z kaszą pęczak, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 2 litry bulionu (zobacz jak przygotować domowy bulion)
  • 200 g kaszy pęczak
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 6 ogórków kiszonych
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/3 łyżeczki natki pietruszki
  • 1/3 łyżeczki suszonego lubczyku
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka jasnego sosu sojowego (opcjonalnie)
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , ,

Przepis zupę ogórkową z kaszą pęczak

  1. W pierwszej kolejności gotujemy w lekko osolonej wodzie kaszę pęczak według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
  2. Cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki smażymy w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodajemy marchew pokrojoną w kostkę oraz łyżeczkę suszonego majeranku. Mieszamy i przesmażamy chwilę.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie dodajemy ogórki pokrojone w kostkę i dokładnie mieszamy. Całość zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 10 minut.
  5. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy około 15 minut lub do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Ogórkową doprawiamy po ugotowaniu solą, pieprzem, pietruszką i lubczykiem oraz dodajemy łyżkę sosu sojowego.
  8. Następnie ugotowaną wcześniej kaszę pęczak nakładamy na miseczki i zalewamy gorącą zupą. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Zupę ogórkową z kaszą możemy z wierzchu udekorować drobno posiekaną natką pietruszki oraz odrobiną śmietany 18%.

Zobacz również: Szybka zupa jarzynowa

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.88

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)