Zupa ogórkowa z kaszą pęczak

361 0
Zupa ogórkowa z kaszą pęczak

Zupa ogórkowa z kaszą pęczak, marchewką i ziemniakami wpisuję się doskonale w połączenie tradycji kuchni polskiej z odrobiną współczesnych przepisów. Z tego powodu drugie danie obowiązkowo musi zostać poprzedzone talerzem gorącej, sycącej i bogatej w smaku ogórkowej, tak chętnie gotowanej przez starszych jak i młodszych.

Składniki:

  • 2 litry bulionu
  • 200 g kaszy pęczak
  • cebula
  • czosnek
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 6 ogórków kiszonych
  • suszony majeranek
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • śmietana 18%

Jak przygotować zupę ogórkową z kaszą pęczak?

  1. Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedzamy na sicie i pozostawiamy do przestygnięcia.
  2. Cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki smażymy w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodajemy marchew pokrojoną w kostkę oraz łyżkę suszonego majeranku. Mieszamy i przesmażamy chwilę.
  3. Następnie dodajemy ogórki pokrojone w kostkę i dokładnie mieszamy. Całość zalewamy gorącym bulionem.
  4. Na sam koniec dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy około 20 – 25 minut, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania ogórkową z kaszą doprawiamy zupę solą i pieprzem.
  5. Ugotowaną wcześniej kaszę pęczak nakładamy na miseczki i zalewamy gorącą zupą. Smacznego!

Zupę ogórkową z kaszą możemy z wierzchu udekorować drobno posiekaną natką pietruszki oraz odrobiną śmietany 18%. Zupa ogórkowa z kaszą pęczak to zdrowe danie, idealnie pasujące do wiosennych dni. Szczególnie kiedy rankiem i wieczorem temperatury nie przekraczają kilku stopni powyżej zera, dobrze przed wyjściem jest zjeść ciepły i pożywny posiłek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 1 = 1

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?