Zupa ogórkowa z kaszą pęczak

Przepis na zupę ogórkową z kaszą pęczak | Zupa ogórkowa z kaszą pęczak
Przepis na zupę ogórkową z kaszą pęczak | Zupa ogórkowa z kaszą pęczak

Zupa ogórkowa z kaszą pęczak, marchewką i ziemniakami wpisuję się doskonale w połączenie tradycji kuchni polskiej z odrobiną współczesnych przepisów. Z tego powodu drugie danie obowiązkowo musi zostać poprzedzone talerzem gorącej, sycącej i bogatej w smaku ogórkowej, tak chętnie gotowanej przez starszych jak i młodszych.

Zupa ogórkowa z kaszą pęczak to zdrowe danie, idealnie pasujące do jesiennych lub wiosennych dni. Szczególnie kiedy rankiem i wieczorem temperatury nie przekraczają kilku stopni powyżej zera, dobrze przed wyjściem jest zjeść ciepły i pożywny posiłek.

Składniki:

  • 2 litry bulionu (zobacz jak przygotować domowy bulion)
  • 200 g kaszy pęczak
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 6 ogórków kiszonych
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/3 łyżeczki natki pietruszki
  • 1/3 łyżeczki suszonego lubczyku
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka jasnego sosu sojowego (opcjonalnie)

Przepis zupę ogórkową z kaszą pęczak

  1. W pierwszej kolejności gotujemy w lekko osolonej wodzie kaszę pęczak według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
  2. Cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki smażymy w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodajemy marchew pokrojoną w kostkę oraz łyżeczkę suszonego majeranku. Mieszamy i przesmażamy chwilę.
  3. Następnie dodajemy ogórki pokrojone w kostkę i dokładnie mieszamy. Całość zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 10 minut.
  4. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy około 15 minut lub do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  5. Ogórkową doprawiamy po ugotowaniu solą, pieprzem, pietruszką i lubczykiem oraz dodajemy łyżkę sosu sojowego.
  6. Następnie ugotowaną wcześniej kaszę pęczak nakładamy na miseczki i zalewamy gorącą zupą. Smacznego!

Zupę ogórkową z kaszą możemy z wierzchu udekorować drobno posiekaną natką pietruszki oraz odrobiną śmietany 18%.

Zobacz również: Szybka zupa jarzynowa

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (21 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?