Na skróty
Zupa ogórkowa z kaszą pęczak, marchewką i ziemniakami wpisuję się doskonale w połączenie tradycji kuchni polskiej z odrobiną współczesnych przepisów. Z tego powodu drugie danie obowiązkowo musi zostać poprzedzone talerzem gorącej, sycącej i bogatej w smaku ogórkowej, tak chętnie gotowanej przez starszych jak i młodszych.
Zupa ogórkowa z kaszą pęczak to zdrowe danie, idealnie pasujące do jesiennych lub wiosennych dni. Szczególnie kiedy rankiem i wieczorem temperatury nie przekraczają kilku stopni powyżej zera, dobrze przed wyjściem jest zjeść ciepły i pożywny posiłek.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa ogórkowa z kaszą pęczak, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 2 litry bulionu (zobacz jak przygotować domowy bulion)
- 200 g kaszy pęczak
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 6 ogórków kiszonych
- łyżeczka suszonego majeranku
- 1/3 łyżeczki natki pietruszki
- 1/3 łyżeczki suszonego lubczyku
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka jasnego sosu sojowego (opcjonalnie)
Przepis zupę ogórkową z kaszą pęczak
- W pierwszej kolejności gotujemy w lekko osolonej wodzie kaszę pęczak według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
- Cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki smażymy w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodajemy marchew pokrojoną w kostkę oraz łyżeczkę suszonego majeranku. Mieszamy i przesmażamy chwilę.
- Następnie dodajemy ogórki pokrojone w kostkę i dokładnie mieszamy. Całość zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 10 minut.
- Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy około 15 minut lub do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Ogórkową doprawiamy po ugotowaniu solą, pieprzem, pietruszką i lubczykiem oraz dodajemy łyżkę sosu sojowego.
- Następnie ugotowaną wcześniej kaszę pęczak nakładamy na miseczki i zalewamy gorącą zupą. Smacznego!
Zupę ogórkową z kaszą możemy z wierzchu udekorować drobno posiekaną natką pietruszki oraz odrobiną śmietany 18%.
Zobacz również: Szybka zupa jarzynowa