Ryż smażony ze szparagami i kurczakiem

5.9k 0
Ryż smażony ze szparagami i kurczakiem

Ryż smażony ze szparagami i kurczakiem to idealne połączenie wyszukanych składników z kilku stron świata ujętych w jeden przepis. Danie doskonale wkomponuję się w lekki obiad.

Składniki:

  • filet z kurczaka
  • 1 pęczek szparagi
  • 100 gram ryż
  • 2 łyżeczki imbir
  • 3 ząbki czosnek
  • 1 szt cebula
  • olej rzepakowy
  • jajko
  • 1 łyżka natka pietruszki
  • 1 łyża szczypiorek
  • cytryna
  • 2 łyżki sos sojowy

Przygotowanie

  1. Gotujemy ryż i pozostawiamy do ostygnięcia. Filet z kurczaka myjemy i oczyszczamy, następnie kroimy w kostkę. Dodajemy tarty imbir oraz przyprawiamy solą i pieprzem.
  2. Myjemy szparagi, odłamujemy twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodygi kroimy w 1 – 2 centymetrowe kawałki, a główki pozostawiamy w całości.
  3. Czosnek i cebulę kroimy na cienkie plasterki. Jajko wbijamy do miseczki, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, roztrzepujemy widelcem.
  4. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek oraz cebulę i podsmażamy 1 – 2 minuty, dodajemy kurczaka i obsmażamy na dużym ogniu przez około 3 – 4 minuty. Następnie dodajemy kawałki szparagów, doprawiamy solą i smażymy przez około 3 minuty, co chwilę mieszając.
  5. Dodajemy ryż i smażymy wszystko przez około 2 minuty, co chwilę mieszając. Dodajemy jajko i szybko mieszamy. Smażymy, aż jajko się zetnie i odstawiamy z ognia. Dodajemy szczypiorek i odrobinę soku z cytryny, całość jeszcze raz mieszamy. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

23 − = 17

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?