Ryż smażony ze szparagami i kurczakiem

Ryż smażony ze szparagami i kurczakiem
Ryż smażony ze szparagami i kurczakiem

Przepis na ryż smażony ze szparagami i kurczakiem to idealne połączenie prostych składników. Dzięki czemu sprawdzi się na szybki obiad.

Składniki:

  • filet z kurczaka
  • 1 pęczek szparag
  • 100 g ryżu
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • olej
  • jajko
  • łyżka natki pietruszki
  • łyża szczypiorku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka soku z cytryny

Jak przygotować ryż smażony ze szparagami?

  1. Gotujemy ryż według wskazówek na opakowaniu i pozostawiamy do ostygnięcia. Filet z kurczaka myjemy i oczyszczamy, następnie kroimy w kostkę. Dodajemy tarty imbir oraz przyprawiamy solą i pieprzem.
  2. Myjemy szparagi, odłamujemy twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodygi kroimy w 1 — 2 centymetrowe kawałki, a główki pozostawiamy w całości.
  3. Czosnek i cebulę kroimy na cienkie plasterki. Jajko wbijamy do miseczki, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, roztrzepujemy widelcem.
  4. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek oraz cebulę i podsmażamy 2 minuty, dodajemy kurczaka i obsmażamy na dużym ogniu przez około 4 minuty. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy kawałki szparagów, doprawiamy solą i smażymy przez około 3 minuty, co chwilę mieszając.
  5. Dodajemy ryż i smażymy wszystko przez około 2 minuty, co chwilę mieszając. Dodajemy jajko i szybko mieszamy. Całość smażymy, aż jajko się zetnie, następnie zestawiamy z kuchenki. Dodajemy szczypiorek i odrobinę łyżeczkę soku z cytryny. Dokładnie mieszamy cały ryż smażony i gotowe! Smacznego.

Zobacz również: Kurczak w kremowym sosie curry

Oceń ten przepis!
Średnia: 5 / 5 (5 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x
()
x