Na skróty
Przepis na ryż smażony ze szparagami i kurczakiem to idealne połączenie prostych składników. Danie doskonale sprawdzi się na szybki obiad. Przepis jest bardzo łatwy w przygotowaniu i nie sprawi problemów nawet początkującym w kuchni. Wystarczy kilka składników, łatwo dostępnych w sezonie letnim. Najbardziej charakterystyczny z nich to szparagi, występujące od kwietnia do lipca. Warto poświęcić im chwilę uwagi i wybrać te najświeższe.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis ryż smażony ze szparagami i kurczakiem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 200 g filetu z kurczaka
- pęczek szparag
- 100 g ryżu
- 2 łyżeczki tartego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- olej
- jajko
- łyżka natki pietruszki
- łyża szczypiorku
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka soku z cytryny
Przepis na ryż smażony ze szparagami
- Gotujemy ryż według wskazówek na opakowaniu i pozostawiamy do ostygnięcia. Filet z kurczaka myjemy i oczyszczamy, następnie kroimy w kostkę. Dodajemy tarty imbir oraz przyprawiamy solą i pieprzem.
- Myjemy szparagi, odłamujemy twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodygi kroimy w 1 — 2 centymetrowe kawałki, a główki pozostawiamy w całości.
- Czosnek i cebulę kroimy na cienkie plasterki. Jajko wbijamy do miseczki, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, roztrzepujemy widelcem.
- Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek oraz cebulę i podsmażamy 2 minuty, dodajemy kurczaka i obsmażamy na dużym ogniu przez około 4 minuty. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy kawałki szparagów, doprawiamy solą i smażymy przez około 3 minuty, co chwilę mieszając.
- Dodajemy ryż i smażymy wszystko przez około 2 minuty, co chwilę mieszając. Dodajemy jajko i szybko mieszamy. Całość smażymy, aż jajko się zetnie, następnie zestawiamy z kuchenki. Dodajemy szczypiorek i odrobinę łyżeczkę soku z cytryny. Dokładnie mieszamy cały ryż smażony i gotowe! Smacznego.
Zobacz również: Kurczak w kremowym sosie curry