Na skróty
Kurczak w kremowym sosie curry to pyszne danie kuchni azjatyckiej, które jest bardzo lubiane również w Polsce. Filet z kurczaka w kremowym sosie curry przyrządzonym z połączenia mleczka koksowego i przypraw — kurkumy oraz imbiru sprawi, że na moment przeniesiemy się w regiony dalekiego wschodu. Bogata kompozycja smakowa sprawdzi się nie tylko na obiad, a danie każdemu przypadnie do gustu.
Mój przepis to podstawowe składniki na danie jakim jest kurczak w kremowym sosie curry. Ulepszaczami smaku jakie zastosowałem to naturalne przyprawy w postaci papryczki chili, imbiru, curry, kurkumy, czarnego pieprzu oraz limonki. Wszystko to sprawia, że to danie jest tak wyjątkowo smaczne.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kurczak w kremowym sosie curry, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 400 g filetu kurczaka
- 200 g mleczka kokosowego
- 200 g ryżu basmati
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół papryczki chili (lub 1/5 łyżeczki sproszkowanej)
- pół łyżki curry
- łyżeczka kurkumy
- 5 g imbiru (lub łyżeczka sproszkowanego)
- łyżeczka skórki limonki lub cytryny
- sól i pieprz czarny
- oliwa z oliwek
Przepis na kurczaka w kremowym sosie curry
- W pierwszej kolejności oczyszczamy i myjemy kurczaka, następnie kroimy na małe kawałki i posypujemy solą oraz pieprzem.
- W misce mieszamy posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chilli, drobno posiekany imbir (może być starty na tarce), wyciśnięty sok oraz posiekaną skórkę z limonki. Następnie do miski z przyprawami wkładamy kurczaka i odstawiamy na 10 minut.
- Rozgrzewamy łyżkę oliwy na patelni i podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy kurczaka razem z całą marynatą i smażmy na złoty kolor na dużym ogniu przez około 4 minuty.
- Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy przyprawę curry oraz kurkumę. Całość dokładnie mieszamy i smażmy jeszcze chwilę.
- Kurczak w sosie curry jest już prawie gotowy, więc dodajemy mleczko kokosowe i dusimy całość jeszcze około 5 minut, co chwilę mieszając.
- Danie doprawiamy pieprzem cayenne oraz solą do smaku. Podajemy z ugotowanym ryżem basmati. Smacznego!
Kurczak w sosie curry najlepiej smakuję, kiedy wszystkie składniki trochę się „przegryzą”, dlatego warto przygotować go nieco wcześniej.
Zobacz również: Smażony kurczak w sosie teriyaki