Składnik Szparagi
Jak ugotować szparagi?
Choć dla niektórych gotowanie szparagów kojarzy się z czymś niezwykle trudnym, to tak naprawdę przygotowuje się je (najlepiej) w specjalnym garnku do szparagów (wysoki garnek z sitkiem), gotując je w osolonej wodzie przez kilka minut (warto sprawdzać ich miękkość w trakcie gotowania). Zwykle by młode szparagi były idealne do jedzenia wystarczy 3 — 4 minuty gotowania.
Dania i potrawy ze szparagami
W sezonie, kiedy szparagi są najsmaczniejsze, wystarczy je po prostu ugotować, polać roztopionym masłem i posypać solą morską. To najprostsze i najsmaczniejsze danie, jakie można szybko przygotować. Alternatywnym przepisem jest przygotowanie sosu czosnkowego lub nawet podsmażenie na maśle bułki tartej (sposób podobny do podawania fasolki szparagowej). Bez wątpienia w każdej wersji szparagi będą bardzo smaczne. Świetnie smakują także z sosem beszamelowym, holenderskim lub koperkowym.