Rosół na skrzydełkach

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Domowy rosół na skrzydełkach jest jedną z najpopularniejszych zup goszczących na polskich stołach. Smakuje równie dobrze z tradycyjnym makaronem, jak i z kluskami lanymi. Stanowi świetną bazę pod inne zupy — w kilka chwil można zmienić go na przykład w pyszną zupę pomidorową czy krupnik. Równie dobrze może posłużyć jako bulion do innych zup i sosów.

Domowy rosół to prosta i wyjątkowa zupa

Przepis na domowy rosół powinien znać każdy. Niewątpliwie jest to podstawowa zupa, która gości w polskich domach, a wielu osobom kojarzy się ze smakiem dzieciństwa. Do przyrządzenia magicznego wywaru wystarczy właściwie tylko woda, włoszczyzna i mięso i odrobina przypraw. Nie trzeba więc posiadać wielkich umiejętności kulinarnych czy kupować dużej ilości składników, by przygotować pyszny domowy rosół na skrzydełkach.

Reklamy Ads By Google

Domowy rosół możemy przyrządzić z użyciem różnego rodzaju mięsa, także czerwonego czy z dodatkiem kości, które wzbogacą go o wiele składników odżywczych, ale najbardziej taki podstawowy jest właśnie ten gotowany na samych skrzydełkach. Wybór właściwych składników sprawia, że zbędny jest dodatek vegety czy kostki rosołowej. Również w zależności od tego, czy skrzydełka wrzucimy do zimnej, czy też gorącej wody otrzymamy bardziej aromatyczny wywar albo bardziej soczyste mięso. Ja dodatkowo wzbogacam rosół na skrzydełkach o dodatek w postaci jasnego sosu sojowego.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis rosół na skrzydełkach, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki:

  • 6 — 8 skrzydełek z kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • 2 pietruszki
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 1/4 selera
  • łodyga małego pora
  • łodyga selera naciowego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • natki pietruszki
  • natka lubczyku
  • łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • jasny sos sojowy (opcjonalnie)
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , ,

Przepis na rosół na skrzydełkach

  1. W pierwszej kolejności oczyszczamy i myjemy pod bieżącą wodą skrzydełka z kurczaka, następnie wkładamy do większego garnka i wlewamy 2 litry wody. Dodajemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do zagotowania.
  2. Wywar gotujemy na wolnym ogniu przez 45 minut. Koniecznie podczas gotowania łyżką cedzakową lub sitkiem zbieramy szumowiny, aby rosół na skrzydełkach był po ugotowaniu klarowny.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. W trakcie gotowania wywaru ze skrzydełek przygotowujemy marchewkę, korzeń pietruszki, korzeń pora oraz selera. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy. Korzeń pora tylko myjemy.
  5. Następnie czosnek oraz nieobraną cebulę przecinamy na pół i opalamy nad palnikiem gazowym do momentu, aż się trochę przypalą. Następnie dodajemy wszystkie warzywa oraz przyprawy — ziele angielskie, liście laurowe do wywaru.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. W tym samym czasie dodajemy przygotowane warzywa, wszystkie jednocześnie i gotujemy wywar rosołowy na wolnym ogniu kolejne 45 minut.
  8. Następnie na piętnaście minut przed końcem gotowania dodajemy całą łodygę selera, tak aby w całości weszła do garnka.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. Kiedy domowy rosół na skrzydełkach będzie już gotowy, wyjmujemy wszystko, części mięsne oddzielnie, a warzywa oddzielnie. Niepotrzebne składniki, jak nać selera wyrzucamy.
  11. Następnie pozostałą część rosołu przecedzamy przez drobne sitko pilnując przy tym, aby osad z dna po gotowaniu pozostał w poprzednim garnku. W taki sposób powstanie klarowny wywar rosołowy.
  12. Reklamy Ads By Google
  13. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, lubczyku oraz opcjonalnie dwie łyżki sosu sojowego. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku. Smacznego!
  14. Reklamy Ads By Google

Domowy rosół na skrzydełkach podajemy z makaronem ugotowanym wcześniej, a najlepiej smakuję z domowym makaronem .

Zobacz również: Tradycyjny rosół z gęsi

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.82

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
3 osoby ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments