Na skróty
Domowy rosół na skrzydełkach jest jedną z najpopularniejszych zup goszczących na polskich stołach. Smakuje równie dobrze z tradycyjnym makaronem, jak i z kluskami lanymi. Stanowi świetną bazę pod inne zupy — w kilka chwil można zmienić go na przykład w pyszną zupę pomidorową czy krupnik. Równie dobrze może posłużyć jako bulion do innych zup i sosów.
Domowy rosół to prosta i wyjątkowa zupa
Przepis na domowy rosół powinien znać każdy. Niewątpliwie jest to podstawowa zupa, która gości w polskich domach, a wielu osobom kojarzy się ze smakiem dzieciństwa. Do przyrządzenia magicznego wywaru wystarczy właściwie tylko woda, włoszczyzna i mięso i odrobina przypraw. Nie trzeba więc posiadać wielkich umiejętności kulinarnych czy kupować dużej ilości składników, by przygotować pyszny domowy rosół na skrzydełkach.
Domowy rosół możemy przyrządzić z użyciem różnego rodzaju mięsa, także czerwonego czy z dodatkiem kości, które wzbogacą go o wiele składników odżywczych, ale najbardziej taki podstawowy jest właśnie ten gotowany na samych skrzydełkach. Wybór właściwych składników sprawia, że zbędny jest dodatek vegety czy kostki rosołowej. Również w zależności od tego, czy skrzydełka wrzucimy do zimnej, czy też gorącej wody otrzymamy bardziej aromatyczny wywar albo bardziej soczyste mięso. Ja dodatkowo wzbogacam rosół na skrzydełkach o dodatek w postaci jasnego sosu sojowego.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis rosół na skrzydełkach, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki:
- 6 — 8 skrzydełek z kurczaka
- 2 średnie marchewki
- 2 pietruszki
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 1/4 selera
- łodyga małego pora
- łodyga selera naciowego
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- natki pietruszki
- natka lubczyku
- łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- jasny sos sojowy (opcjonalnie)
Przepis na rosół na skrzydełkach
- W pierwszej kolejności oczyszczamy i myjemy pod bieżącą wodą skrzydełka z kurczaka, następnie wkładamy do większego garnka i wlewamy 2 litry wody. Dodajemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do zagotowania.
- Wywar gotujemy na wolnym ogniu przez 45 minut. Koniecznie podczas gotowania łyżką cedzakową lub sitkiem zbieramy szumowiny, aby rosół na skrzydełkach był po ugotowaniu klarowny.
- W trakcie gotowania wywaru ze skrzydełek przygotowujemy marchewkę, korzeń pietruszki, korzeń pora oraz selera. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy. Korzeń pora tylko myjemy.
- Następnie czosnek oraz nieobraną cebulę przecinamy na pół i opalamy nad palnikiem gazowym do momentu, aż się trochę przypalą. Następnie dodajemy wszystkie warzywa oraz przyprawy — ziele angielskie, liście laurowe do wywaru.
- W tym samym czasie dodajemy przygotowane warzywa, wszystkie jednocześnie i gotujemy wywar rosołowy na wolnym ogniu kolejne 45 minut.
- Następnie na piętnaście minut przed końcem gotowania dodajemy całą łodygę selera, tak aby w całości weszła do garnka.
- Kiedy domowy rosół na skrzydełkach będzie już gotowy, wyjmujemy wszystko, części mięsne oddzielnie, a warzywa oddzielnie. Niepotrzebne składniki, jak nać selera wyrzucamy.
- Następnie pozostałą część rosołu przecedzamy przez drobne sitko pilnując przy tym, aby osad z dna po gotowaniu pozostał w poprzednim garnku. W taki sposób powstanie klarowny wywar rosołowy.
- Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, lubczyku oraz opcjonalnie dwie łyżki sosu sojowego. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku. Smacznego!
Domowy rosół na skrzydełkach podajemy z makaronem ugotowanym wcześniej, a najlepiej smakuję z domowym makaronem .
Zobacz również: Tradycyjny rosół z gęsi
Oceń ten przepis!