Przepis na tradycyjny polski żurek na zakwasie

Przepis na tradycyjny polski żurek na zakwasie
Przepis na tradycyjny polski żurek na zakwasie

Zupy są bardzo charakterystyczne dla polskiej kuchni. Jedna z nich nawet króluje na stole wielkanocnym. Tradycyjny żurek na zakwasie, bo właśnie o nim mowa, wyróżnia dość specyficzny smak, gęsta i zarazem jedwabista konsystencja oraz zdecydowanie wyczuwalny zapach wędzonki i przypraw. Swoista kwaśność tej zupy wynika oczywiście ze sposobu przygotowania. Bazą żurku jest zawsze zakwas mączny, najczęściej z mąki żytniej razowej, chociaż regionalnie występują różnice- i tak, na Lubelszczyźnie można spróbować żurku przyrządzonego z mąki gryczanej, natomiast w Małopolsce czy na Podlasiu zdarza się wersja żuru z mąki owsianej. Ważne, aby zakwas był najwyższej jakości.

Przepis na tradycyjny żurek, któremu nie można się oprzeć

Nie tylko wspaniały smak, ale i zniewalający aromat żurku sprawia, że ta zupa cieszy się tak ogromną popularnością. Dlatego właśnie do wywaru warzywnego dorzuca się kawałek wędzonki – zazwyczaj są to bardzo mięsne żeberka wędzone oraz dużo majeranku. Tradycyjny żurek podaje się z jakiem ugotowanym na twardo, białą kiełbasą i ziemniakami. Warto również spróbować żurku benedyktyńskiego z dodatkiem twarogu czy podhalańskiego z wędzonym oscypkiem.

Składniki:

  • 2 litry bulionu
  • 500 ml zakwasu żytniego
  • 4 białe kiełbaski
  • cebula biała
  • 2 łyżeczki chrzanu tartego
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki majeranku suszonego
  • 8 jajek
  • włoszczyzna
  • pieprz mielony
  • sól

Jak przygotować tradycyjny żurek?

  1. Przygotuj bulion z włoszczyzną na wędzonym boczku, lub żeberkach.
  2. Ugotuj jajka tak jak lubisz. Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż na patelni, dodaj posiekaną w kostkę cebulę i smaż na średnim ogniu, aż składniki ładnie się zarumienią. (Aby uzyskać żurek bardziej treściwy, do podsmażenia możemy dodać boczek, pokrojony w paski.)
  3. Odcedź wszystkie warzywa z bulionu, następnie dodaj zawartość patelni, gotuj wywar na małym ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Do tak przygotowanej bazy dodaj wstrząśnięty i wymieszany zakwas (na początek wystarczy dodać 1 szklankę, później można dodać więcej, do smaku). Taki zakwas można kupić bardzo dobry, gotowy w formie płynnej, w butelkach, praktycznie w każdym sklepie. Można też przyrządzić go samemu.
  5. Następnie do garnka dodaj rozgnieciony lekko ząbek czosnku, dwie małe łyżeczki chrzanu i suszony majeranek. Przed dodaniem rozetrzyj dobrze majeranek, dzięki czemu uwolni się więcej aromatów.
  6. Gotuj zupę jeszcze przez około 10 – 15 minut na niewielkim ogniu. Na sam koniec już po zdjęciu garnka z ognia dodaj śmietanę. Pamiętaj o tym, że trzeba ją koniecznie zahartować kilkoma łyżkami gorącego żuru, a dopiero potem wlewać do garnka. Dopraw pieprzem i solą – według uznania.
  7. Możesz dorzucić odrobinę marchewki do żurku, z warzyw które wcześniej zostały z bulionu. Smacznego!
Oceń ten przepis!
[Oceny: 21 Średnia: 4.9]
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

1 komentarz

  1. Bardzo smaczny żurek. Polecam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

− 7 = 1