Na skróty
Zupy są bardzo charakterystyczne dla polskiej kuchni. Jedna z nich nawet króluje na stole wielkanocnym. Tradycyjny żurek na zakwasie, bo właśnie o nim mowa, wyróżnia dość specyficzny smak, gęsta i zarazem jedwabista konsystencja oraz zdecydowanie wyczuwalny zapach wędzonki i przypraw. Swoista kwaśność tej zupy wynika oczywiście ze sposobu przygotowania. Bazą żurku jest zawsze zakwas mączny, najczęściej z mąki żytniej razowej, chociaż regionalnie występują różnice- i tak, na Lubelszczyźnie można spróbować żurku przyrządzonego z mąki gryczanej, natomiast w Małopolsce czy na Podlasiu zdarza się wersja żuru z mąki owsianej. Ważne, aby zakwas był najwyższej jakości.
Przepis na tradycyjny żurek, któremu nie można się oprzeć
Nie tylko wspaniały smak, ale i zniewalający aromat żurku sprawia, że ta zupa cieszy się tak ogromną popularnością. Dlatego właśnie do wywaru warzywnego dorzuca się kawałek wędzonki – zazwyczaj są to bardzo mięsne żeberka wędzone oraz dużo majeranku. Tradycyjny żurek podaje się z jakiem ugotowanym na twardo, białą kiełbasą i ziemniakami. Warto również spróbować żurku benedyktyńskiego z dodatkiem twarogu czy podhalańskiego z wędzonym oscypkiem.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis tradycyjny żurek na zakwasie, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki:
- 2 litry bulionu
- 500 ml zakwasu żytniego
- 4 białe kiełbaski
- cebula biała
- 2 łyżeczki chrzanu tartego
- ząbek czosnku
- 2 łyżeczki śmietany 18%
- 2 łyżeczki majeranku suszonego
- 8 jajek
- włoszczyzna
- sól i pieprz mielony
Przepis na tradycyjny żurek
- Przygotuj bulion z włoszczyzną na wędzonym boczku, lub żeberkach.
- Ugotuj jajka tak jak lubisz. Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż na patelni, dodaj posiekaną w kostkę cebulę i smaż na średnim ogniu, aż składniki ładnie się zarumienią. (Aby uzyskać żurek bardziej treściwy, do podsmażenia możemy dodać boczek, pokrojony w paski.)
- Odcedź wszystkie warzywa z bulionu, następnie dodaj zawartość patelni, gotuj wywar na małym ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Do tak przygotowanej bazy dodaj wstrząśnięty i wymieszany zakwas (na początek wystarczy dodać 1 szklankę, później można dodać więcej, do smaku). Taki zakwas można kupić bardzo dobry, gotowy w formie płynnej, w butelkach, praktycznie w każdym sklepie. Zakwas na tradycyjny żurek można też przyrządzić samemu z tego przepisu.
- Następnie do garnka dodaj rozgnieciony lekko ząbek czosnku, dwie małe łyżeczki chrzanu i suszony majeranek. Przed dodaniem rozetrzyj dobrze majeranek, dzięki czemu uwolni się więcej aromatów.
- Gotuj zupę jeszcze przez około 10 – 15 minut na niewielkim ogniu. Na sam koniec już po zdjęciu garnka z ognia dodaj śmietanę. Pamiętaj o tym, że trzeba ją koniecznie zahartować kilkoma łyżkami gorącego żuru, a dopiero potem wlewać do garnka. Dopraw pieprzem i solą – według uznania.
- Możesz dorzucić odrobinę marchewki do żurku, z warzyw które wcześniej zostały z bulionu. Smacznego!
Oceń ten przepis!