Tradycyjny gulasz węgierski

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Tradycyjny gulasz węgierski to niezwykle aromatyczne i sycące danie. Przygotowany z najwyższej jakości składników, mięsa wołowego i papryki, według starej receptury doskonale wpisuję się jako rozgrzewające danie na chłodniejsze dni. Swoje przełamanie smaku zawdzięcza słodkiej i pikantnej papryce. Natomiast rozpływające się w ustach mięso nadaje całej kompozycji smaków miana dania idealnego.

W zasadzie nic tak dobrze nie smakuję w chłodny dzień jak tradycyjny gulasz węgierski z pajdą chleba z domowego wypieku.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis tradycyjny gulasz węgierski, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 0,5 kg mięsa wołowego
  • 3 średnie ziemniaki
  • cebula biała
  • ząbek czosnku
  • łyżka smalcu (można zastąpić olejem rzepakowym)
  • około 400 gram pomidorów krojonych lub pasaty
  • dwie marchewki
  • 100 ml czerwonego wina wytrawnego
  • czerwona papryka
  • sól i pieprz ziołowy
  • papryczka chili
  • kminek
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , , , ,

Przepis na tradycyjny gulasz węgierski

  1. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym smalcu, następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy patelnie i dusimy mięso pod przykryciem około 30 minut.
  2. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek. Następnie dusimy całość jeszcze przez 30 minut.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Dodajemy pomidory, mieszamy, dodajemy wino i dusimy pod przykryciem przez 30 minut.
  5. Następnie dodajemy marchew i ziemniaki pokrojone w kostkę oraz paprykę pokrojoną w trójkąty lub paski. Doprawiamy odrobiną kminku, papryczką chili. Całość mieszamy i dusimy, aż marchew i ziemniaki będą miękkie.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę. Nasz gulasz węgierski jest już prawie gotowy.
  8. Ostatecznie gulasz możemy jeszcze doprawić solą i pieprzem do smaku, po wyłożeniu na półmisek możemy udekorować świeżo siekanym szczypiorkiem.
  9. Reklamy Ads By Google

Tradycyjny gulasz węgierski najlepiej smakuję z pajdą chleba. Możesz podawać go również samego, albo do kaszy lub ryżu. Smacznego!

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Zupa gulaszowa

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.92

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments