Tradycyjny gulasz węgierski

8.9k 0
Przepis na tradycyjny gulasz węgierski

Tradycyjny gulasz węgierski to niezwykle aromatyczne i sycące danie. Przygotowany z najwyższej jakości składników, mięsa wołowego i papryki, według starej receptury doskonale wpisuję się w chłodniejsze dni. Swoje przełamanie smaku zawdzięcza słodkiej i pikantnej papryce. Natomiast rozpływające się w ustach mięso nadaje całej kompozycji smaków miana dania idealnego?

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wołowego
  • 3 średnie ziemniaki
  • cebula biała
  • ząbek czosnku
  • łyżka smalcu (można zastąpić olejem rzepakowym)
  • około 400 gram pomidorów krojonych lub pasaty
  • dwie marchewki
  • 100 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 1 czerwona papryka
  • sól
  • pieprz ziołowy mielony
  • mielona papryczka chili
  • kminek
  • szczypiorek
  • natka pietruszki

Jak przygotować tradycyjny gulasz węgierski?

  1. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym smalcu, następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy patelnie i dusimy mięso pod przykryciem około 30 minut.
  2. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek. Dusimy całość jeszcze 30 minut.
  3. Dodajemy pomidory z puszki lub pastate, mieszamy, dodajemy wino i dusimy pod przykryciem 30 minut.
  4. Następnie dodajemy marchew i ziemniaki pokrojone w kostkę oraz paprykę pokrojoną w trójkąty lub paski.
  5. Doprawiamy odrobiną kminku, papryczką chili. Całość mieszamy i dusimy, aż marchew i ziemniaki będą miękkie.
  6. Dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę. Nasz gulasz węgierski jest już prawie gotowy.
  7. Ostatecznie gulasz możemy jeszcze doprawić solą i pieprzem do smaku, po wyłożeniu na półmisek możemy udekorować świeżo siekanym szczypiorkiem.

Tradycyjny gulasz węgierski możemy podawać z pajdą chleba. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

70 − 61 =

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?