Szukasz sprawdzonego przepisu na prosty rodzinny obiad? Poznaj mój przepis na tradycyjny gulasz węgierski, który z pewnością zadowoli wszystkich domowników swoim głębokim, bogatym smakiem i aromatem. Gulasz węgierski, znany jest jednym z najbardziej charakterystycznych dań kuchni węgierskiej, a jego przygotowanie nie wymaga specjalistycznych składników ani umiejętności kulinarnych ❤🔥
Na skróty
Tradycyjny gulasz węgierski to niezwykle aromatyczne i sycące danie. Przygotowany z najwyższej jakości składników, mięsa wołowego i papryki, według starej receptury doskonale wpisuję się jako rozgrzewające danie na chłodniejsze dni. Swoje przełamanie smaku zawdzięcza słodkiej i pikantnej papryce. Natomiast rozpływające się w ustach mięso nadaje całej kompozycji smaków miana dania idealnego.
W zasadzie nic tak dobrze nie smakuję w chłodny dzień jak tradycyjny gulasz węgierski z pajdą chleba z domowego wypieku.
Zanim zaczniesz przygotowywać tradycyjny gulasz węgierski, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.
Składniki
- 0,5 kg mięsa wołowego
- 3 średnie ziemniaki
- cebula biała
- ząbek czosnku
- łyżka smalcu (można zastąpić olejem rzepakowym)
- około 400 gram pomidorów krojonych lub pasaty
- dwie marchewki
- 100 ml czerwonego wina wytrawnego
- czerwona papryka
- sól i pieprz ziołowy
- papryczka chili
- kminek
- szczypiorek
- natka pietruszki
Przepis na tradycyjny gulasz węgierski
- Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym smalcu, następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy patelnie i dusimy mięso pod przykryciem około 30 minut.
- Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek. Następnie dusimy całość jeszcze przez 30 minut.
- Dodajemy pomidory, mieszamy, dodajemy wino i dusimy pod przykryciem przez 30 minut.
- Następnie dodajemy marchew i ziemniaki pokrojone w kostkę oraz paprykę pokrojoną w trójkąty lub paski. Doprawiamy odrobiną kminku, papryczką chili. Całość mieszamy i dusimy, aż marchew i ziemniaki będą miękkie.
- Dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę. Nasz gulasz węgierski jest już prawie gotowy.
- Ostatecznie gulasz możemy jeszcze doprawić solą i pieprzem do smaku, po wyłożeniu na półmisek możemy udekorować świeżo siekanym szczypiorkiem.
Tradycyjny gulasz węgierski najlepiej smakuję z pajdą chleba. Możesz podawać go również samego, albo do kaszy lub ryżu. Smacznego!
Zobacz również: Zupa gulaszowa
Tabela wartości odżywczych
Wartości odżywcze dla całego przepisu
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Całkowite wartości odżywcze | 2058 | 147.75 | 92 | 129 | 23.25 |
Wartości odżywcze na 1 z 8 porcji
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Wartości odżywcze na porcję | 257 | 18.45 | 11.50 | 16 | 2.90 |
Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na tradycyjny gulasz węgierski. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.
Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Mięso wołowe (chude) | 250 | 26.0 | 15.0 | 0.0 | 0.0 |
Ziemniaki | 77 | 2.0 | 0.1 | 17.0 | 2.2 |
Cebula biała | 40 | 1.1 | 0.1 | 9.3 | 1.7 |
Czosnek | 149 | 6.4 | 0.5 | 33.0 | 2.1 |
Smalec / Olej rzepakowy | 900 | 0.0 | 100.0 | 0.0 | 0.0 |
Pomidory krojone/pasata | 22 | 1.1 | 0.2 | 3.9 | 1.2 |
Marchewka | 41 | 0.9 | 0.2 | 9.6 | 2.8 |
Czerwone wino wytrawne | 85 | 0.1 | 0.0 | 2.6 | 0.0 |
Czerwona papryka | 31 | 1.0 | 0.3 | 6.0 | 2.1 |
Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.