Na skróty
Tradycyjny gulasz węgierski to niezwykle aromatyczne i sycące danie. Przygotowany z najwyższej jakości składników, mięsa wołowego i papryki, według starej receptury doskonale wpisuję się jako rozgrzewające danie na chłodniejsze dni. Swoje przełamanie smaku zawdzięcza słodkiej i pikantnej papryce. Natomiast rozpływające się w ustach mięso nadaje całej kompozycji smaków miana dania idealnego.
W zasadzie nic tak dobrze nie smakuję w chłodny dzień jak tradycyjny gulasz węgierski z pajdą chleba z domowego wypieku.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis tradycyjny gulasz węgierski, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 0,5 kg mięsa wołowego
- 3 średnie ziemniaki
- cebula biała
- ząbek czosnku
- łyżka smalcu (można zastąpić olejem rzepakowym)
- około 400 gram pomidorów krojonych lub pasaty
- dwie marchewki
- 100 ml czerwonego wina wytrawnego
- czerwona papryka
- sól i pieprz ziołowy
- papryczka chili
- kminek
- szczypiorek
- natka pietruszki
Przepis na tradycyjny gulasz węgierski
- Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym smalcu, następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy patelnie i dusimy mięso pod przykryciem około 30 minut.
- Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek. Następnie dusimy całość jeszcze przez 30 minut.
- Dodajemy pomidory, mieszamy, dodajemy wino i dusimy pod przykryciem przez 30 minut.
- Następnie dodajemy marchew i ziemniaki pokrojone w kostkę oraz paprykę pokrojoną w trójkąty lub paski. Doprawiamy odrobiną kminku, papryczką chili. Całość mieszamy i dusimy, aż marchew i ziemniaki będą miękkie.
- Dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę. Nasz gulasz węgierski jest już prawie gotowy.
- Ostatecznie gulasz możemy jeszcze doprawić solą i pieprzem do smaku, po wyłożeniu na półmisek możemy udekorować świeżo siekanym szczypiorkiem.
Tradycyjny gulasz węgierski najlepiej smakuję z pajdą chleba. Możesz podawać go również samego, albo do kaszy lub ryżu. Smacznego!
Zobacz również: Zupa gulaszowa
Oceń ten przepis!