Tradycyjny gulasz węgierski to niezwykle aromatyczne i sycące danie. Przygotowany z najwyższej jakości składników, mięsa wołowego i papryki, według starej receptury doskonale wpisuję się w chłodniejsze dni. Swoje przełamanie smaku zawdzięcza słodkiej i pikantnej papryce. Natomiast rozpływające się w ustach mięso nadaje całej kompozycji smaków miana dania idealnego?
Składniki:
- 0,5 kg mięsa wołowego
- 3 średnie ziemniaki
- cebula biała
- ząbek czosnku
- łyżka smalcu (można zastąpić olejem rzepakowym)
- około 400 gram pomidorów krojonych lub pasaty
- dwie marchewki
- 100 ml czerwonego wina wytrawnego
- 1 czerwona papryka
- sól
- pieprz ziołowy mielony
- mielona papryczka chili
- kminek
- szczypiorek
- natka pietruszki
Jak przygotować tradycyjny gulasz węgierski?
- Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym smalcu, następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy patelnie i dusimy mięso pod przykryciem około 30 minut.
- Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek. Dusimy całość jeszcze 30 minut.
- Dodajemy pomidory z puszki lub pastate, mieszamy, dodajemy wino i dusimy pod przykryciem 30 minut.
- Następnie dodajemy marchew i ziemniaki pokrojone w kostkę oraz paprykę pokrojoną w trójkąty lub paski.
- Doprawiamy odrobiną kminku, papryczką chili. Całość mieszamy i dusimy, aż marchew i ziemniaki będą miękkie.
- Dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę. Nasz gulasz węgierski jest już prawie gotowy.
- Ostatecznie gulasz możemy jeszcze doprawić solą i pieprzem do smaku, po wyłożeniu na półmisek możemy udekorować świeżo siekanym szczypiorkiem.
Tradycyjny gulasz węgierski możemy podawać z pajdą chleba. Smacznego!
Dodaj komentarz