Na skróty
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to wyjątkowe danie pochodzące wprost z azjatyckiej kuchni. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i w dodatku świetnie smakuję. Połączenie słodkiego ananasa i miodu z kwaśnym smakiem cytrusów świetnie sprawdza na talerzu z kurczakiem w roli głównej. Kurczak w sosie słodko-kwaśnym, to nie tylko łatwe w przygotowaniu danie. Taki obiad z powodzeniem możesz zabrać do pracy w lunchbox! Kulinarna podróż, po smakach Azji zdecydowanie umili każdy, nawet bardzo pochmurny dzień 😉
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kurczak w sosie słodko-kwaśnym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
Składniki na kurczaka:
- około 800 g udek z kurczaka
- pół łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki papryki wędzonej
- łyżeczka ziół do drobiu
- łyżka oliwy z oliwek
Uwaga: Udka z kurczaka możesz zastąpić zwykłym filetem.
Składniki na sos słodko-kwaśny:
- 4 plasterki ananasa z puszki + cały sok z ananasa
- 2 łyżki miodu
- cytryna
- pomarańcza
- 2 marchewki
- czerwona papryka
- 70 g kukurydzy konserwowej
- 500 g passaty pomidorowej
- pędy bambusa
- pół łyżeczki soli
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Co będzie potrzebne?
— duża patelnia, wok, wyciskarka do soku.
Przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym
Przygotowanie sosu słodko-kwaśnego:
- W pierwszej kolejności przygotowujemy sos słodko-kwaśny. W woku podgrzewamy sok z ananasa, dodajemy miód, sok z wyciśniętej cytryny oraz sok z wyciśniętej pomarańczy i zagotowujemy.
- Następnie dodajemy obrane i pokrojone marchewki, zagotowujemy i gotujemy przez 5 minut. Kolejno dodajemy oczyszczoną i pokrojoną paprykę. Całość gotujemy przez 5 minut. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i gotujemy przez 3 minuty.
- Następnie dodajemy passatę pomidorową, zagotowujemy i dodajemy kukurydzę oraz pędy bambusa. Całość gotujemy kolejne 5 minut. Sos słodko-kwaśny doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W razie potrzeby możesz dodać jeszcze łyżkę miodu i sok z połówki cytryny.
- Cały czas gotując sos dodajemy skrobie ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody i tym samym zagęszczamy sos.
Przygotowanie kurczaka:
- W pierwszej kolejności oczyszczamy udka ze skóry, tłuszczu i oddzielamy od kości. Następnie dzielimy je na mniejsze kawałki i przekładamy do miseczki.
- Następnie do kurczaka dodajemy oliwę z oliwek oraz wszystkie przyprawy do kurczaka. Następnie wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na najwyższej mocy kuchenki.
- Całą zawartość patelni przekładamy do sosu słodko-kwaśnego i mieszamy. Smacznego!
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym najlepiej komponuję się z ryżem oraz posypany świeżym szczypiorkiem. Ryż ugotuj według uznania, albo zobacz mój poradnik jak gotować ryż.
Zobacz również: Smażony kurczak w sosie teriyaki