Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym | Przepis na kurczaka
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym | Przepis na kurczaka

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to wyjątkowe danie pochodzące wprost z azjatyckiej kuchni. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i w dodatku świetnie smakuję. Połączenie słodkiego ananasa i miodu z kwaśnym smakiem cytrusów świetnie sprawdza na talerzu z kurczakiem w roli głównej. Kurczak w sosie słodko-kwaśnym, to nie tylko łatwe w przygotowaniu danie. Taki obiad z powodzeniem możesz zabrać do pracy w lunchbox! Kulinarna podróż, po smakach Azji zdecydowanie umili każdy, nawet bardzo pochmurny dzień 😉

Składniki:

Składniki na kurczaka:

  • około 800 g udek z kurczaka
  • pół łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • łyżeczka ziół do drobiu
  • łyżka oliwy z oliwek

Uwaga: Udka z kurczaka możesz zastąpić zwykłym filetem.

Składniki na sos słodko-kwaśny:

  • 4 plasterki ananasa z puszki + cały sok z ananasa
  • 2 łyżki miodu
  • cytryna
  • pomarańcza
  • 2 marchewki
  • czerwona papryka
  • 70 g kukurydzy konserwowej
  • 500 g passaty pomidorowej
  • pędy bambusa
  • pół łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Co będzie potrzebne?
— duża patelnia, wok, wyciskarka do soku.

Przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym

Przygotowanie sosu słodko-kwaśnego:

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy sos słodko-kwaśny. W woku podgrzewamy sok z ananasa, dodajemy miód, sok z wyciśniętej cytryny oraz sok z wyciśniętej pomarańczy i zagotowujemy.
  2. Następnie dodajemy obrane i pokrojone marchewki, zagotowujemy i gotujemy przez 5 minut. Kolejno dodajemy oczyszczoną i pokrojoną paprykę. Całość gotujemy przez 5 minut.
  3. Następnie dodajemy passatę pomidorową, zagotowujemy i dodajemy kukurydzę oraz pędy bambusa. Całość gotujemy kolejne 5 minut. Sos słodko-kwaśny doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W razie potrzeby możesz dodać jeszcze łyżkę miodu i sok z połówki cytryny.
  4. Cały czas gotując sos dodajemy skrobie ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody i tym samym zagęszczamy sos.

Przygotowanie kurczaka:

  1. W pierwszej kolejności oczyszczamy udka ze skóry, tłuszczu i oddzielamy od kości. Następnie dzielimy je na mniejsze kawałki i przekładamy do miseczki.
  2. Następnie do kurczaka dodajemy oliwę z oliwek oraz wszystkie przyprawy do kurczaka. Następnie wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na najwyższej mocy kuchenki.
  3. Całą zawartość patelni przekładamy do sosu słodko-kwaśnego i mieszamy. Smacznego!

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym najlepiej komponuję się z ryżem oraz posypany świeżym szczypiorkiem. Ryż ugotuj według uznania, albo zobacz mój poradnik jak gotować ryż.

Zobacz również: Smażony kurczak w sosie teriyaki

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (22 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Szefpoleca Chcesz otrzymywać powiadomienia o najnowszych przepisach?
Nie zgadzam się
Zgadzam się

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?