Patelnia tytanowa wok WOLL [RECENZJA]

Reklamy Ads By Google

Kilka dni temu do mojej kuchennej kolekcji garnków i naczyń dołączyła patelnia tytanowa, a konkretnie to Wok marki WOLL od oficjalnego polskiego dystrybutora https://www.patelnie-tytanowe.pl/. Z racji tego, że uwielbiam dania dalekiego wschodu, które zresztą często goszczą w mojej kuchni. A wszelkiego rodzaju woki i kociołki są mi bardzo bliskie, to moja dzisiejsza recenzja będzie dotyczyła właściwości kulinarnych patelni z serii WOLL Diamond Pro. Mimo że patelnię „przećwiczyłem” na różnych potrawach, zaczynając od kurczaka smażonego w mango, przez kurczaka w kremowym sosie curry, polędwiczki wieprzowe po chińsku, a nawet (pozornie niepasującą tutaj) fasolkę po bretońsku. To dzisiejszy przepis nie będzie tradycyjnym daniem kuchni azjatyckiej. Tym razem będziemy rozkoszować się smakami śródziemnomorskimi, czyli makaronem ze szparagami i krewetkami. Co oczywiście również bardzo pasuję do przygotowania w woku.

Przepis na makaron ze szparagami i krewetkami
Przepis na makaron ze szparagami i krewetkami

Patelnia wok WOLL Diamond Pro dla profesjonalistów?

Pierwsze co szczególnie zwróciło moją uwagę, to wykonanie patelni. Jest na najwyższym poziomie, wręcz profesjonalne. Tutaj nawet bardzo wymagający użytkownicy będą w pełni zadowoleni. Nic się nie odgina, nic nie trzeszczy. Rączka wykonana jest z jednego kawałka stali nierdzewnej, jest bardzo solidnie przymocowana, dzięki czemu nie tylko wygląda świetnie, ale również zapewnia pewny chwyt naczynia. Nawet przekręcając potrawę w patelni, za pomocą energicznych potrząśnięć całą patelnią nie odniosłem wrażenia, że mogłoby coś się urwać. Wręcz przeciwnie, rączka trzyma się, jak by stanowiła integralną całość z korpusem — to zasadniczo duży plus przy patelniach tego gabarytu.

Reklamy Ads By Google

Patelnia tytanowa Wok WOLL Diamond PRO ze szparagami
Wok WOLL Diamond PRO ze szparagami

Powłoka patelni wykonana jest z połączenia tytanu i diamentu technicznego, dzięki czemu jest super nieprzywierająca i bardzo odporna na zarysowania. Sprawdziłem wytrzymałość, gdyż nie lubię zjadać części patelni i muszę przyznać, że patelnia wok WOLL zdała ten test celująco. Oczywiście nie odważyłem się przetestować patelni tradycyjnym druciakiem, którego używam do mycia patelni żeliwnej, jednak normalne korzystanie ze stalowych sztućców nie robi na tytanowej powłoce żadnego wrażenia. Przez co oznaczanie Diamond Pro ma tutaj rzeczywiste odzwierciedlenie w wykonaniu patelni.

Patelnia tytanowa Wok WOLL — dno tytanowe
Dno tytanowe patelni wok WOLL

Mając na myśli Pro, wcale nie chodzi o wykorzystanie patelni wyłącznie w profesjonalnej gastronomii. Wok WOLL używam w domu, do przygotowania posiłków dla siebie i rodziny, ale to, co zwróciło moją szczególną uwagę, jest sposób, w jaki dochodzi do podgrzewania czy smażenia potraw. Najprościej rzecz ujmując, jeśli chce uzyskać złoty czosnek podsmażany na oliwie, to właśnie taki będzie, niezależnie jak mocno ustawię swoją płytę indukcyjną. Perfekcja, z jaką wok przekazuję ciepło za pomocą stalowo-magnetycznej płyty ukrytej pod delikatnie wystającym spodem jest wręcz zdumiewająca. Odniosłem wrażenie, że dzięki wokowi Woll Diamond Pro nie potrzebuję, aż tak zaawansowanych umiejętności kucharskich, jakie posiadam. Przez co gotowanie jest znacznie łatwiejsze 😉

Reklamy Ads By Google

Patelnia tytanowa Wok WOLL — spód patelni
Spód patelni wok WOLL Diamond Pro

Jaki jest wok WOLL?

Powiedzieć, że jest perfekcyjny, to jak nic nie powiedzieć. A znowuż nic nie powiedzieć nie wypada. Dlatego najlepszym dowodem słuszności zakupu woka niech będzie smak przygotowywanych potraw. Doznania kulinarne są wręcz nie do opisania, wok WOLL wydobywa niesamowity smak i aromat nawet z najprostszych dań. Co w mojej opinii zasługuję na najwyższe uznanie. Oczywiście aspekt wizualny samej patelni, jakość wykonania czy trwałość jest również bardzo ważna. I tutaj myślę, że zastosowana powłoka tytanowo — diamentowa będzie służyć przez długie lata. Co oczywiście zrekompensuję koszty zakupu woka. Chociaż, cena to pojęcie względne i w moim odczuciu wydanie 600 zł na patelnię tej klasy z pokrywką w komplecie wcale nie jest dużym wydatkiem. Zwłaszcza że tutaj na prawdę cena ma przełożenie na jakość wykonania i niepowtarzalny smak przyrządzanych posiłków.

Patelnia tytanowa Wok WOLL Diamond
Patelnia tytanowa wok WOLL Diamond

W moim odczuciu cena jest adekwatna do jakości. Moja kuchnia gości — jak już wcześniej wspomniałem również patelnie żeliwne, więc waga patelni tytanowej WOLL Diamond Pro nie jest dla mnie przerażająca. Oczywiście wok swoje waży, przy średnicy 26 cm to 1527 gram, a z pokrywką 2278 gram. Co w przypadku przygotowywania większego posiłku może mieć znaczenie. Waga wynika z technologii wykonania, 5 powłok ukrytych w dnie i brzegach patelni, czy powłoce tytanowo — diamentowej. To wszystko musi ważyć, ale ponownie się powtórzę, że jakość wykonania i smak przygotowywanych posiłków jest nieporównywalnie lepszy od innych tego typu patelni.

Reklamy Ads By Google

Podsumowanie recenzji

Smażenie, gotowanie czy duszenie na patelni tytanowej wok WOLL jest wręcz przyjemnością. Okazuję się, że patelnia może być zarówno luksusowa, jak i mieć swoje praktyczne zastosowanie w kuchni. Jakość wykonania, nieprzywierająca powłoka, możliwość stosowania patelni na wszystkich rodzajach kuchenek to wszystko składa się na całokształt i wszechstronność patelni wok WOLL Diamond Pro. Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze możliwość wykorzystania patelni w piekarniku! Jej żaroodporność wynosi aż 250℃! Co jest imponującym wynikiem, ponieważ przygotowując soczystą wołowinę, w pierwszej kolejności możemy ją obsmażyć, następnie włożyć do piekarnika i zapiec. Jak dla mnie, rewelacja!

Patelnia tytanowa Wok WOLL przepis na makaron ze szparagami — Podsumowanie
Patelnia tytanowa Wok WOLL przepis na makaron ze szparagami — Podsumowanie
Oceń ten artykuł!
0 / 5 Średnia: 5

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten artykuł
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)