Składnik: Ananas

Przepisy

Ananas jako składnik zwykle używany jest do przełamania ostrego smaku lub do podkreślenia słodyczy w potrawach. Bardzo powszechnie występuje w daniach kuchni azjatyckiej. Niewątpliwie sos słodko-kwaśny należy do jednych z najpopularniejszych dodatków do dań pochodzących właśnie Azji. Ananas równie powszechnie co w kuchni wykorzystywany jest w medycynie niekonwencjonalnej. Zawarta w nim bromelaina pomaga nie tylko w trawieniu, ale również w leczeniu infekcji układu oddechowego oraz innych stanów zapalnych czy bólowych. Dzięki olbrzymiej dawce witamin i minerałów ananasy są bardzo zdrowymi owocami, które warto włączyć do kulinarnych przepisów! Warto wspomnieć, że ananas jadalny posiada wartość energetyczną w postaci około 50 kcal na 100 g, więc jest produktem niskokalorycznym. Zobacz wszystkie przepisy z ananasem.

3Wpisy
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym | Przepis na kurczaka

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to wyjątkowe danie pochodzące wprost z azjatyckiej kuchni. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i w dodatku…

Przepis na pizzę hawajską | Pizza Hawajska

Pizza Hawajska

Doskonała pizza Hawajska charakteryzuje się tradycyjnym cienkim drożdżowym ciastem z dodatkiem szynki oraz ananasa. Mimo, że ananas jest kojarzony gównie…

Przepis na polędwiczki wieprzowe po chińsku z ananasem

Polędwiczki wieprzowe po chińsku z ananasem

Słodko pikantna podróż kulinarna po smakach Azji, czyli polędwiczki wieprzowe po chińsku z ananasem. Kuchnia chińska cieszy się coraz większą…

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?