Klopsy smażone

Przepis na klopsy smażone
Przepis na klopsy smażone

Klopsy smażone to bez wątpienia klasyka polskiej kuchni. Jednak jak to często z klasykami bywa, w każdym domu robi się je nieco inaczej. Każdy kucharz ma swój własny przepis na klopsy. Tym razem chciałbym podzielić się z Wami moim przepisem na smażone klopsy, które zawsze wychodzą pysznie.

Klasyczne smażone klopsy robi się z mielonego mięsa, jajka i bułki. Jednak aby danie nabrało właściwego smaku, należy dodać ulubione przyprawy. Ja zazwyczaj dodaję suszony majeranek, kolendrę, kurkumę, imbir oraz pieprz czarny i sól. Następnie formuję małe kuleczki i obtaczam je delikatnie w bułce tartej. Smażę na dość głębokim tłuszczu na złoty kolor. Klopsy z mojego przepisu możesz upiec również w piekarniku w temperaturze 200°C, piekąc je na złoty kolor około 20 minut.

Z czym podawać klopsy smażone?

Klopsiki, klopsy, kotlety czy pulpety i pulpeciki zawsze smakują wyśmienicie w towarzystwie aksamitnych ziemniaczków puree oraz z praktycznie wszystkimi rodzajami sosów. Świetnie sprawdzą się również do kaszy, ryżu i makaronów — jak np. Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym.

Składniki:

  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego
  • sucha bułka kajzerka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • mleko
  • bułka tarta
  • olej

Przyprawa do klopsów

  • łyżeczka kolendry
  • pół łyżeczki majeranku
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki imbiru suszonego
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól i pieprz czarny

Przepis na klopsy smażone

  1. W pierwszej kolejności pozostawiamy do namoczenia suchą bułkę kajzerkę w mleku na około godzinę.
  2. W misce mieszamy mięso mielone z mąką ziemniaczaną, jajkiem i wszystkimi przyprawami. Następnie do wymieszanego mięsa dodajemy odsączoną bułkę i ponownie mieszamy.
  3. Mięso wyrabiamy kilka minut, aż będzie w miarę swobodnie odchodzić od dłoni, następnie odstawiamy mięso do lodówki na około godzinę.
  4. Klopsy formujemy w kształt kuleczki lekko zwilżonymi dłońmi nabierając mięso łyżką. Każdego klopsika obtaczamy lekko w bułce tartej.
  5. Smażymy bezpośrednio po uformowaniu kilkunastu, najlepiej partiami na złoty kolor z każdej strony. Smacznego!

Zobacz również: Skandynawskie klopsiki z kremowym sosem

Czym się różnią pulpety, a klopsy?

Pulpety są to po prostu wyrobione kulki mięsa, które następnie dusimy w sosie lub gotujemy w wywarze rosołowym — podobnie jak włoski rosół z pulpetami drobiowymi i szpinakiem. Pulpety to potrawa pochodząca z Włoch i podobnie jest z pulpecikami, to po prostu mniejsze wersje pulpetów.

Klopsy z kolei to pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem przypraw. Podobnie jak w przypadku pulpetów, klopsy można podsmażyć na tłuszczu, upiec w piekarniku lub obgotować w sosie. Oczywiście opcja bez sosu również wchodzi w grę. Szczególnie w przypadku mini klopsów smażonych, wówczas możemy podać je jako przekąskę na półmisku.

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (33 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Szefpoleca Chcesz otrzymywać powiadomienia o najnowszych przepisach?
Nie zgadzam się
Zgadzam się

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?