Klopsy smażone

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Klopsy smażone to bez wątpienia klasyka polskiej kuchni. Jednak jak to często z klasykami bywa, w każdym domu robi się je nieco inaczej. Każdy kucharz ma swój własny przepis na klopsy. Tym razem chciałbym podzielić się z Wami moim przepisem na smażone klopsy, które zawsze wychodzą pysznie.

Klasyczne smażone klopsy robi się z mielonego mięsa, jajka i bułki. Jednak aby danie nabrało właściwego smaku, należy dodać ulubione przyprawy. Ja zazwyczaj dodaję suszony majeranek, kolendrę, kurkumę, imbir oraz pieprz czarny i sól. Następnie formuję małe kuleczki i obtaczam je delikatnie w bułce tartej. Smażę na dość głębokim tłuszczu na złoty kolor. Klopsy z mojego przepisu możesz upiec również w piekarniku w temperaturze 200°C, piekąc je na złoty kolor około 20 minut.

Reklamy Ads By Google

Z czym podawać klopsy smażone?

Klopsiki, klopsy, kotlety czy pulpety i pulpeciki zawsze smakują wyśmienicie w towarzystwie aksamitnych ziemniaczków puree oraz z praktycznie wszystkimi rodzajami sosów. Świetnie sprawdzą się również do kaszy, ryżu i makaronów — jak np. Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis klopsy smażone, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego
  • sucha bułka kajzerka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • mleko
  • bułka tarta
  • olej

Przyprawa do klopsów

  • łyżeczka kolendry
  • pół łyżeczki majeranku
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki imbiru suszonego
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól i pieprz czarny
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , , ,

Przepis na klopsy smażone

  1. W pierwszej kolejności pozostawiamy do namoczenia suchą bułkę kajzerkę w mleku na około godzinę.
  2. W misce mieszamy mięso mielone z mąką ziemniaczaną, jajkiem i wszystkimi przyprawami. Następnie do wymieszanego mięsa dodajemy odsączoną bułkę i ponownie mieszamy.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Mięso wyrabiamy kilka minut, aż będzie w miarę swobodnie odchodzić od dłoni, następnie odstawiamy mięso do lodówki na około godzinę.
  5. Klopsy formujemy w kształt kuleczki lekko zwilżonymi dłońmi nabierając mięso łyżką. Każdego klopsika obtaczamy lekko w bułce tartej.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Smażymy bezpośrednio po uformowaniu kilkunastu, najlepiej partiami na złoty kolor z każdej strony. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Skandynawskie klopsiki z kremowym sosem

Reklamy Ads By Google

Czym się różnią pulpety, a klopsy?

Pulpety są to po prostu wyrobione kulki mięsa, które następnie dusimy w sosie lub gotujemy w wywarze rosołowym — podobnie jak włoski rosół z pulpetami drobiowymi i szpinakiem. Pulpety to potrawa pochodząca z Włoch i podobnie jest z pulpecikami, to po prostu mniejsze wersje pulpetów.

Klopsy z kolei to pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem przypraw. Podobnie jak w przypadku pulpetów, klopsy można podsmażyć na tłuszczu, upiec w piekarniku lub obgotować w sosie. Oczywiście opcja bez sosu również wchodzi w grę. Szczególnie w przypadku mini klopsów smażonych, wówczas możemy podać je jako przekąskę na półmisku.

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.8

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments