Na skróty
Dzisiaj na moim blogu ląduje przepis na skandynawskie klopsiki z kremowym sosem. Klopsiki w sosie podawane z puree ziemniaczanym i konfiturą z żurawiny są tak szwedzkie, jak to tylko możliwe. Oczywiście wszystko za sprawą najbardziej znanego na świcie szwedzkiego sklepu meblowego Ikea.
Mój przepis na pyszne skandynawskie klopsiki to domowa wersja, jednak niczego jej nie brakuję. Można śmiało powiedzieć, że te przygotowane własnoręcznie, w domu są zdecydowanie lepsze. Wszystkie składniki w tym skandynawskim daniu komponują się idealnie, tworząc ucztę nie tylko dla podniebienia, ale również dla oczu. Dlatego nie bez powodu klopsiki z sosem kremowym to najpopularniejsze szwedzkie danie na świcie.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis skandynawskie klopsiki z kremowym sosem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
Na skandynawskie klopsiki:
- 750 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 75 g bułki tartej
- jajko
- 30 ml mleka
- średnia cebula
- ząbek czosnku
- 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- masło
Na sos do klopsików:
- 400 ml bulionu
- 200 g śmietany 30%
- 40 g masła
- 30 g mąki pszennej
- 20 g musztardy Dijon
- 20 g sosu sojowego
- sok z połówki cytryny
- 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
Przepis na skandynawskie klopsiki w sosie
- W pierwszej kolejności przekładamy do miski mięso mielone, dodajemy bułkę tartą, mleko, jajko oraz przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę, aż będzie swobodnie „odchodzić” od ręki.
- Następnie formujemy klopsiki z mięsa i układamy je w odstępach na talerzu. Podczas formowania klopsików warto zwilżać dłonie co jakiś czas zimną wodą.
- Po uformowaniu klopsików, zagotowujemy bulion. Bulionu możesz użyć własnego albo gotowego w formie kostki lub słoiczka w odpowiednich proporcjach.
- W międzyczasie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek na maśle, następnie zawartość patelni przekładamy do bulionu i podsmażamy na niej skandynawskie klopsiki.
- Podsmażone i rumiane klopsiki przekładamy do gotującego się bulionu i gotujemy je na wolnym przez około 15 minut.
- Następnie wyjmujemy klopsiki na talerz i przykrywamy folią albuminową lub drugim talerzem, aby nie ostygły za bardzo.
- W małej miseczce lub wysokiej szklance mieszamy trzepaczką, najlepiej blenderem śmietanę, roztopione masło, musztardę, sos sojowy, sok z cytryny, przyprawy oraz mąkę.
- Następnie dolewamy chochlę gorącego bulionu i ponownie mieszamy. Całość przelewamy do garnka z bulionem i dokładnie mieszamy. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu od 5 do 7 minut.
Gotowe skandynawskie klopsiki możesz podawać polane kremowym sosem z ziemniaczkami puree i łyżką konfitury z żurawiny. Całe danie dodatkowo możesz udekorować siekaną natką pietruszki. Smacznego!
Zobacz również: Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym