Skandynawskie klopsiki z kremowym sosem

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Dzisiaj na moim blogu ląduje przepis na skandynawskie klopsiki z kremowym sosem. Klopsiki w sosie podawane z puree ziemniaczanym i konfiturą z żurawiny są tak szwedzkie, jak to tylko możliwe. Oczywiście wszystko za sprawą najbardziej znanego na świcie szwedzkiego sklepu meblowego Ikea.

Mój przepis na pyszne skandynawskie klopsiki to domowa wersja, jednak niczego jej nie brakuję. Można śmiało powiedzieć, że te przygotowane własnoręcznie, w domu są zdecydowanie lepsze. Wszystkie składniki w tym skandynawskim daniu komponują się idealnie, tworząc ucztę nie tylko dla podniebienia, ale również dla oczu. Dlatego nie bez powodu klopsiki z sosem kremowym to najpopularniejsze szwedzkie danie na świcie.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis skandynawskie klopsiki z kremowym sosem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

Na skandynawskie klopsiki:

Reklamy Ads By Google

  • 750 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 75 g bułki tartej
  • jajko
  • 30 ml mleka
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • masło

Na sos do klopsików:

  • 400 ml bulionu
  • 200 g śmietany 30%
  • 40 g masła
  • 30 g mąki pszennej
  • 20 g musztardy Dijon
  • 20 g sosu sojowego
  • sok z połówki cytryny
  • 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Przepis na skandynawskie klopsiki w sosie

  1. W pierwszej kolejności przekładamy do miski mięso mielone, dodajemy bułkę tartą, mleko, jajko oraz przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę, aż będzie swobodnie „odchodzić” od ręki.
  2. Następnie formujemy klopsiki z mięsa i układamy je w odstępach na talerzu. Podczas formowania klopsików warto zwilżać dłonie co jakiś czas zimną wodą.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Po uformowaniu klopsików, zagotowujemy bulion. Bulionu możesz użyć własnego albo gotowego w formie kostki lub słoiczka w odpowiednich proporcjach.
  5. W międzyczasie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek na maśle, następnie zawartość patelni przekładamy do bulionu i podsmażamy na niej skandynawskie klopsiki.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Podsmażone i rumiane klopsiki przekładamy do gotującego się bulionu i gotujemy je na wolnym przez około 15 minut.
  8. Następnie wyjmujemy klopsiki na talerz i przykrywamy folią albuminową lub drugim talerzem, aby nie ostygły za bardzo.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. W małej miseczce lub wysokiej szklance mieszamy trzepaczką, najlepiej blenderem śmietanę, roztopione masło, musztardę, sos sojowy, sok z cytryny, przyprawy oraz mąkę.
  11. Następnie dolewamy chochlę gorącego bulionu i ponownie mieszamy. Całość przelewamy do garnka z bulionem i dokładnie mieszamy. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu od 5 do 7 minut.
  12. Reklamy Ads By Google

Gotowe skandynawskie klopsiki możesz podawać polane kremowym sosem z ziemniaczkami puree i łyżką konfitury z żurawiny. Całe danie dodatkowo możesz udekorować siekaną natką pietruszki. Smacznego!

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.79

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 433
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)