Rosół z pulpetami drobiowymi i szpinakiem

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Kuchnia włoska słynie z dań makaronowych, pizzy i wszelkiego rodzaju pasty. Jednak mało kto wie, że rosół z pulpetami drobiowymi i szpinakiem jest tradycyjną potrawą włoską podawaną na weselach.

O ile w przypadku dań z makaronem w roli głównej często jest tak, że wystarczy zajrzeć do lodówki, aby szybko przygotować pyszne danie. To przepis na rosół z pulpetami nie jest tak oczywisty, jednak zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Potrawę przygotuje się bardzo łatwo, a niezbędne produkty zazwyczaj są pod ręką.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis rosół z pulpetami drobiowymi i szpinakiem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki na pulpety

  • 450 g mielonego mięsa z indyka
  • jajko
  • ususzona bułka
  • mąka pszenna
  • natka pietruszki
  • mleko
  • sól i pieprz

Składniki na rosół

  • 2 litry bulionu drobiowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • mała cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • dwie średnie marchewki
  • nać z selera
  • natka pietruszki
  • 250 gram świeżego szpinaku baby
  • makaron
  • sól i pieprz
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , ,

Przepis na włoski rosół z pulpetami

  1. Suchą bułkę namaczamy w mleko na około 15 minut przed wyrobieniem mięsa. Następnie mięso z indyka łączymy ze wszystkimi składnikami i wyrabiamy, aż zacznie odchodzić od ręki. Po wyrobieniu mięsa odstawiamy je do lodówki.
  2. Następnie do wysokiego garnka wlewamy oliwę, dodajemy siekaną cebulę oraz czosnek, smażymy na średnim ogniu, do momentu zeszklenia cebuli. Następnie zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Marchewki kroimy w półksiężyce i wrzucamy do bulionu, gotujemy maksymalnie 5 minut.
  5. W tym samym czasie z przygotowanej wcześniej masy z mięsa indyka formujemy około 25 — 35 pulpetów i każdy chwilę obsmażamy na patelni, następnie wrzucamy je do gotującego się bulionu.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Kiedy wszystkie pulpety wylądują w bulionie, dodajemy umytą nać selera. Gotujemy wszystko razem do momentu, aż marchewka będzie miękka.
  8. Następnie wyciągamy nać z selera i dodajemy świeży szpinak, mieszamy. Wystarczy mu 1 minuta gotowania. Zestawiamy z ognia. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. W oddzielnym garnku gotujemy makaron według wskazówek podanych na opakowaniu. Odpowiedni będzie taki jak do niedzielnego rosołu.
  11. Reklamy Ads By Google

Rosół z pulpetami podajemy z makaronem, danie możesz udekorować świeżą natką pietruszki, a dla wykwintnych smakoszy polecam tarty parmezan. Dodatek sera nada zupie wyjątkowo włoskiego smaku i aromatu. Buon appetito!

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.86

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
2 osoby ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments