Na skróty
Kuchnia włoska słynie z dań makaronowych, pizzy i wszelkiego rodzaju pasty. Jednak mało kto wie, że rosół z pulpetami drobiowymi i szpinakiem jest tradycyjną potrawą włoską podawaną na weselach.
O ile w przypadku dań z makaronem w roli głównej często jest tak, że wystarczy zajrzeć do lodówki, aby szybko przygotować pyszne danie. To przepis na rosół z pulpetami nie jest tak oczywisty, jednak zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Potrawę przygotuje się bardzo łatwo, a niezbędne produkty zazwyczaj są pod ręką.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis rosół z pulpetami drobiowymi i szpinakiem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki na pulpety
- 450 g mielonego mięsa z indyka
- jajko
- ususzona bułka
- mąka pszenna
- natka pietruszki
- mleko
- sól i pieprz
Składniki na rosół
- 2 litry bulionu drobiowego
- łyżka oliwy z oliwek
- mała cebula
- dwa ząbki czosnku
- dwie średnie marchewki
- nać z selera
- natka pietruszki
- 250 gram świeżego szpinaku baby
- makaron
- sól i pieprz
Przepis na włoski rosół z pulpetami
- Suchą bułkę namaczamy w mleko na około 15 minut przed wyrobieniem mięsa. Następnie mięso z indyka łączymy ze wszystkimi składnikami i wyrabiamy, aż zacznie odchodzić od ręki. Po wyrobieniu mięsa odstawiamy je do lodówki.
- Następnie do wysokiego garnka wlewamy oliwę, dodajemy siekaną cebulę oraz czosnek, smażymy na średnim ogniu, do momentu zeszklenia cebuli. Następnie zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia.
- Marchewki kroimy w półksiężyce i wrzucamy do bulionu, gotujemy maksymalnie 5 minut.
- W tym samym czasie z przygotowanej wcześniej masy z mięsa indyka formujemy około 25 — 35 pulpetów i każdy chwilę obsmażamy na patelni, następnie wrzucamy je do gotującego się bulionu.
- Kiedy wszystkie pulpety wylądują w bulionie, dodajemy umytą nać selera. Gotujemy wszystko razem do momentu, aż marchewka będzie miękka.
- Następnie wyciągamy nać z selera i dodajemy świeży szpinak, mieszamy. Wystarczy mu 1 minuta gotowania. Zestawiamy z ognia. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
- W oddzielnym garnku gotujemy makaron według wskazówek podanych na opakowaniu. Odpowiedni będzie taki jak do niedzielnego rosołu.
Rosół z pulpetami podajemy z makaronem, danie możesz udekorować świeżą natką pietruszki, a dla wykwintnych smakoszy polecam tarty parmezan. Dodatek sera nada zupie wyjątkowo włoskiego smaku i aromatu. Buon appetito!
Zobacz również: Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym