Na skróty
Poznaj świetny przepis na gulasz wołowy z warzywami, który sprawdzi się doskonale nie tylko jako pomysł na obiad, ale również jako danie idealne do lnuchboxa! Przepis na prosty gulasz wołowy z warzywami jest bardzo łatwy do wykonania, nie wymaga specjalnych umiejętności. A w zasadzie to jeśli przygotujemy wszystkie składniki chwilę wcześniej, reszta robi się praktycznie sama — w garnku podczas gotowania. Najważniejszym momentem podczas przygotowywania gulaszu jest obsmażenie mięsa, aby zamknąć cały smak wołowiny w maleńkich kęsach. Dzięki czemu jest to przepis na najsmaczniejszy gulasz wołowy.
Gulasz wołowy z marchewką
Mój przepis na gulasz wołowy jest mocno tradycyjny, jednak czasami oprócz marchewki czy papryki dodaję również ziemniaki podczas gotowania. Jest to nie tylko oszczędność czasu, ale również nieco ciekawy sposób na złagodzenie smaku jeśli gulasz wyszedł zbyt pikantny. Po za tym tak przygotowany gulasz wołowy z warzywami można spokojnie zaliczyć do dań jednogarnkowych, co niewątpliwie jest największą zaletą tego pysznego dania.
Co więcej, gulasz wołowy można wzbogacić o pieczarki lub boczniaka. Grzyby należy przygotować i odrobinę podsmażyć, następnie dorzucić do gotującego się gulaszu na 15 minut przed końcem gotowania.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis gulasz wołowy z warzywami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- około 1 kg wołowiny na gulasz
- 2 marchewki
- czerwona papryka
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 – 3 łyżki oleju roślinnego
- pół papryczki chili
Przyprawy do gulaszu wołowego:
- łyżeczka soli
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
Przepis na gulasz wołowy z warzywami
- Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie kroimy na kawałki na tak zwany „jedne kęs”. Kawałki mięsa obtaczamy w mące i następnie podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju w patelni na dużej mocy kuchenki. Ważne, aby całe mięso się dobrze i dość szybko zarumieniło.
- Następnie mięso przekładamy do garnka i zalewamy około pół litra gorącej wody. Dodajemy wszystkie przyprawy oprócz soli, ponieważ sól dodamy na końcu. Całość mieszamy, doprowadzamy do zagotowania i dusimy na wolnym ogniu przez około 60 minut.
- W tym czasie siekamy cebule, czosnek i papryczkę chili, następnie wszystko podsmażamy na odrobinie oleju na patelni po mięsie przez około 10 minut. Zawartość patelni oraz obraną i pokrojoną marchew od razu dodajemy do gulaszu i kontynuujemy gotowanie.
- Następnie po upływie 60 minut dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz sól i całość dokładnie mieszamy. Gulasz dusimy pod przykryciem kolejne 60 minut, co jakiś czas mieszając.
- Kiedy gulasz wołowy z warzywami jest już prawie gotowy, dodajemy mąkę rozpuszczoną w wodzie w proporcjach łyżka mąki na pół szklanki wody. Podczas dodawania mąki, gulasz dokładnie cały czas mieszamy. Następnie zagotowujemy i wyłączamy kuchenkę. Smacznego!
Gulasz wołowy z warzywami świetnie sprawdzi się do kaszy gryczanej lub do gotowanych ziemniaków. Ziemniaki można ugotować oddzielnie lub w gulaszu, dodając je na około 25 minut przed końcem gotowania.
Zobacz również: Gulasz wieprzowy