Gulasz wołowy z warzywami

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Poznaj świetny przepis na gulasz wołowy z warzywami, który sprawdzi się doskonale nie tylko jako pomysł na obiad, ale również jako danie idealne do lnuchboxa! Przepis na prosty gulasz wołowy z warzywami jest bardzo łatwy do wykonania, nie wymaga specjalnych umiejętności. A w zasadzie to jeśli przygotujemy wszystkie składniki chwilę wcześniej, reszta robi się praktycznie sama — w garnku podczas gotowania. Najważniejszym momentem podczas przygotowywania gulaszu jest obsmażenie mięsa, aby zamknąć cały smak wołowiny w maleńkich kęsach. Dzięki czemu jest to przepis na najsmaczniejszy gulasz wołowy.

Gulasz wołowy z marchewką

Mój przepis na gulasz wołowy jest mocno tradycyjny, jednak czasami oprócz marchewki czy papryki dodaję również ziemniaki podczas gotowania. Jest to nie tylko oszczędność czasu, ale również nieco ciekawy sposób na złagodzenie smaku jeśli gulasz wyszedł zbyt pikantny. Po za tym tak przygotowany gulasz wołowy z warzywami można spokojnie zaliczyć do dań jednogarnkowych, co niewątpliwie jest największą zaletą tego pysznego dania.

Reklamy Ads By Google

Co więcej, gulasz wołowy można wzbogacić o pieczarki lub boczniaka. Grzyby należy przygotować i odrobinę podsmażyć, następnie dorzucić do gotującego się gulaszu na 15 minut przed końcem gotowania.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis gulasz wołowy z warzywami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • około 1 kg wołowiny na gulasz
  • 2 marchewki
  • czerwona papryka
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 – 3 łyżki oleju roślinnego
  • pół papryczki chili

Przyprawy do gulaszu wołowego:

  • łyżeczka soli
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , ,

Przelicznik kulinarny

Reklamy Ads By Google

Przepis na gulasz wołowy z warzywami

  1. Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie kroimy na kawałki na tak zwany „jedne kęs”. Kawałki mięsa obtaczamy w mące i następnie podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju w patelni na dużej mocy kuchenki. Ważne, aby całe mięso się dobrze i dość szybko zarumieniło.
  2. Następnie mięso przekładamy do garnka i zalewamy około pół litra gorącej wody. Dodajemy wszystkie przyprawy oprócz soli, ponieważ sól dodamy na końcu. Całość mieszamy, doprowadzamy do zagotowania i dusimy na wolnym ogniu przez około 60 minut.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. W tym czasie siekamy cebule, czosnek i papryczkę chili, następnie wszystko podsmażamy na odrobinie oleju na patelni po mięsie przez około 10 minut. Zawartość patelni oraz obraną i pokrojoną marchew od razu dodajemy do gulaszu i kontynuujemy gotowanie.
  5. Następnie po upływie 60 minut dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz sól i całość dokładnie mieszamy. Gulasz dusimy pod przykryciem kolejne 60 minut, co jakiś czas mieszając.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Kiedy gulasz wołowy z warzywami jest już prawie gotowy, dodajemy mąkę rozpuszczoną w wodzie w proporcjach łyżka mąki na pół szklanki wody. Podczas dodawania mąki, gulasz dokładnie cały czas mieszamy. Następnie zagotowujemy i wyłączamy kuchenkę. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google

Gulasz wołowy z warzywami świetnie sprawdzi się do kaszy gryczanej lub do gotowanych ziemniaków. Ziemniaki można ugotować oddzielnie lub w gulaszu, dodając je na około 25 minut przed końcem gotowania.

Zobacz również: Gulasz wieprzowy

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.93

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)