Gulasz wieprzowy

Reklamy Ads By Google

Szukasz sprawdzonego pomysłu na gulasz wieprzowy? Poznaj mój przepis, który łączy tradycję z nowoczesnymi akcentami. To danie, które zachwyci każdego miłośnika intensywnych, głębokich smaków ❤

Gulasz wieprzowy podawany z kaszą jęczmienną to bardzo sycący ale prosty w przygotowaniu obiad. Z mojego przepisu dowiesz się jak zrobić gulasz wieprzowy żeby był miękki, aby każdy kęs rozpływał się w ustach. Jednak musisz wiedzieć, że najważniejszą rolę odgrywa tutaj jakość i pochodzenie mięsa. Warto więc wybierać się do zaufanego sklepu mięsnego po mięso z łopatki wieprzowej lub szynki. Chuda łopatka lub nieco tłustsza szynka wieprzowa idealnie sprawdzi się do przygotowania pysznego gulaszu. Zobacz przepis na najlepszy gulasz wieprzowy.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis gulasz wieprzowy, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • około 1 kg łopatki wieprzowej lub szynki
  • szklanka bulionu (zobacz jak ugotować bulion)
  • szklanka piwa pszenicznego (opcjonalnie)
  • 2 marchewki
  • papryka czerwona
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej

Przyprawy do gulaszu wieprzowego:

Reklamy Ads By Google

  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki majeranku
  • 1/3 łyżeczki oregano
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Opcjonalnie do gulaszu wieprzowego możesz dodać pieczarki lub borowiki — w tym samym momencie co marchew.

Uwaga: Jeśli chcesz wyeliminować alkohol z przepisu dodaj, drugą szklankę bulionu zamiast piwa pszenicznego.

Reklamy Ads By Google

Przepis na gulasz wieprzowy

  1. W pierwszej kolejności kroimy mięso w kosteczkę, obieramy i siekamy cebulą oraz czosnek. Następnie podsmażamy w dużym garnku z grubym dnem na oliwie i maśle cebulę z czosnkiem.
  2. Zwiększamy ogień i dodajemy mięso, stopniowo obsmażamy je z każdej strony na szybkim ogniu. Następnie doprawiamy wszystkimi przyprawami, dokładnie mieszamy i smażymy przez kilka minut co chwilę mieszając.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Kiedy mięso będzie ładnie obsmażone dodajemy piwo i zagotowujemy na większym ogniu. Następnie dodajemy gorący bulion, doprowadzamy do zagotowania, zakrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu przez 90 minut.
  5. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, pokrojoną na kawałki paprykę, dodajemy przecier pomidorowy, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na wolnym ogniu przez 60 minut do miękkości mięsa.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Kiedy gulasz wieprzowy jest już prawie gotowy zagęszczamy sos dodając wymieszane z wodą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy, zagotowujemy i pozostawiamy na wyłączonej kuchence przez kilkanaście minut. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google

Gulasz wieprzowy podajemy z kaszą jęczmienną lub ziemniakami puree oraz z ulubioną surówką.

Zobacz również: Tradycyjny gulasz węgierski

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.93

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 417
Obserwuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)