
Na skróty
Gulasz wieprzowy podawany z kaszą jęczmienną to bardzo sycący ale prosty w przygotowaniu obiad. Z mojego przepisu dowiesz się jak zrobić gulasz wieprzowy żeby był miękki, aby każdy kęs rozpływał się w ustach. Jednak musisz wiedzieć, że najważniejszą rolę odgrywa tutaj jakość i pochodzenie mięsa. Warto więc wybierać się do zaufanego sklepu mięsnego po mięso z łopatki wieprzowej lub szynki. Chuda łopatka lub nieco tłustsza szynka wieprzowa idealnie sprawdzi się do przygotowania pysznego gulaszu. Zobacz przepis na najlepszy gulasz wieprzowy.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis gulasz wieprzowy, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- około 1 kg łopatki wieprzowej lub szynki
- szklanka bulionu (zobacz jak ugotować bulion)
- szklanka piwa pszenicznego (opcjonalnie)
- 2 marchewki
- papryka czerwona
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- szklanka przecieru pomidorowego
- łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej
Przyprawy do gulaszu wieprzowego:
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- łyżeczka soli
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki majeranku
- 1/3 łyżeczki oregano
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
Opcjonalnie do gulaszu wieprzowego możesz dodać pieczarki lub borowiki — w tym samym momencie co marchew.
Uwaga: Jeśli chcesz wyeliminować alkohol z przepisu dodaj, drugą szklankę bulionu zamiast piwa pszenicznego.
Przepis na gulasz wieprzowy
- W pierwszej kolejności kroimy mięso w kosteczkę, obieramy i siekamy cebulą oraz czosnek. Następnie podsmażamy w dużym garnku z grubym dnem na oliwie i maśle cebulę z czosnkiem.
- Zwiększamy ogień i dodajemy mięso, stopniowo obsmażamy je z każdej strony na szybkim ogniu. Następnie doprawiamy wszystkimi przyprawami, dokładnie mieszamy i smażymy przez kilka minut co chwilę mieszając.
- Kiedy mięso będzie ładnie obsmażone dodajemy piwo i zagotowujemy na większym ogniu. Następnie dodajemy gorący bulion, doprowadzamy do zagotowania, zakrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu przez 90 minut.
- Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, pokrojoną na kawałki paprykę, dodajemy przecier pomidorowy, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na wolnym ogniu przez 60 minut do miękkości mięsa.
- Kiedy gulasz wieprzowy jest już prawie gotowy zagęszczamy sos dodając wymieszane z wodą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy, zagotowujemy i pozostawiamy na wyłączonej kuchence przez kilkanaście minut. Smacznego!
Gulasz wieprzowy podajemy z kaszą jęczmienną lub ziemniakami puree oraz z ulubioną surówką.
Zobacz również: Tradycyjny gulasz węgierski
Komentarze