
Gulasz wieprzowy podawany z kaszą jęczmienną to bardzo sycący ale prosty w przygotowaniu obiad. Z mojego przepisu dowiesz się jak zrobić gulasz wieprzowy żeby był miękki, aby każdy kęs rozpływał się w ustach. Jednak musisz wiedzieć, że najważniejszą rolę odgrywa tutaj jakość i pochodzenie mięsa. Warto więc wybierać się do zaufanego sklepu mięsnego po mięso z łopatki wieprzowej lub szynki. Chuda łopatka lub nieco tłustsza szynka wieprzowa idealnie sprawdzi się do przygotowania pysznego gulaszu. Zobacz przepis na najlepszy gulasz wieprzowy.
Składniki:
- około 1 kg łopatki wieprzowej lub szynki
- szklanka bulionu (zobacz jak ugotować bulion)
- szklanka piwa pszenicznego (opcjonalnie)
- 2 marchewki
- papryka czerwona
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- szklanka przecieru pomidorowego
- łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej
Przyprawy do gulaszu wieprzowego:
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- łyżeczka soli
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki majeranku
- 1/3 łyżeczki oregano
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
Opcjonalnie do gulaszu wieprzowego możesz dodać pieczarki lub borowiki — w tym samym momencie co marchew.
Uwaga: Jeśli chcesz wyeliminować alkohol z przepisu dodaj, drugą szklankę bulionu zamiast piwa pszenicznego.
Przepis na gulasz wieprzowy
- W pierwszej kolejności kroimy mięso w kosteczkę, obieramy i siekamy cebulą oraz czosnek. Następnie podsmażamy w dużym garnku z grubym dnem na oliwie i maśle cebulę z czosnkiem.
- Zwiększamy ogień i dodajemy mięso, stopniowo obsmażamy je z każdej strony na szybkim ogniu. Następnie doprawiamy wszystkimi przyprawami, dokładnie mieszamy i smażymy przez kilka minut co chwilę mieszając.
- Kiedy mięso będzie ładnie obsmażone dodajemy piwo i zagotowujemy na większym ogniu. Następnie dodajemy gorący bulion, doprowadzamy do zagotowania, zakrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu przez 90 minut.
- Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, pokrojoną na kawałki paprykę, dodajemy przecier pomidorowy, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na wolnym ogniu przez 60 minut do miękkości mięsa.
- Kiedy gulasz wieprzowy jest już prawie gotowy zagęszczamy sos dodając wymieszane z wodą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy, zagotowujemy i pozostawiamy na wyłączonej kuchence przez kilkanaście minut. Smacznego!
Gulasz wieprzowy podajemy z kaszą jęczmienną lub ziemniakami puree oraz z ulubioną surówką.
Zobacz również: Tradycyjny gulasz węgierski
Komentarze