Frittata z pomidorami i papryką

90 0
Frittata z pomidorami i papryką

Frittata z pomidorami i papryką to pyszna odmiana frittaty ze szpinakiem, która również charakteryzuję się niskim indeksem glikemicznym. Frittata skierowana jest przede wszystkim do osób, które chcą zrzucić parę kilogramów lub zmagają się insulinoopornością. Jednak warto przekonać bliskich do diety o niskim indeksie glikemicznym, ponieważ cukier jaki spożywamy podczas posiłków jest główną przyczyną nadwagi o otyłości. Z tego powodu warto wprowadzić do codziennej diety połączenie zdrowych posiłków z wyjątkowymi walorami smakowymi frittaty.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 40 g mąki orkiszowej
  • pół łyżeczki masła klarownego
  • pół pomidora malinowego
  • 30 g szynki drobiowej
  • 50 g czerwonej cebuli
  • 50 g papryki
  • szczypta oregano
  • pieprz
  • sól

Frittata z pomidorami i papryką – jak przygotować?

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie żółtka mieszamy z odrobiną wody, mąką orkiszową oraz przyprawami. W kolejnym etapie łączymy ubite białka z żółtkami.
  2. Cebulę oraz szynkę kroimy w kostkę i dodajemy do reszty masy. Następnie całość przelewamy do okrągłej foremki o średnicy około 20 cm.
  3. Na wierzch układamy cienkie plastry pomidora oraz paprykę pokrojoną w kostkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
  4. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C na grzaniu, góra – dół. Smacznego!

Frittata z pomidorami i papryką przeznaczona jest dla jednej dorosłej osoby na dowolny posiłek i zawiera około 485 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 4 = 2

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?