Szakszuka ze szpinakiem

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: , ,

Szakszuka ze szpinakiem, właściwie shakshuka ze szpinakiem jest wyjątkowym daniem, mimo to bardzo prostym w przygotowaniu. Przepis na szakszukę jest łatwy, a do jego przyrządzenia wystarczy kilka powszechnie dostępnych składników, aby cieszyć się kuchnią tunezyjską w swoim domu. Szakszuka ze szpinakiem to również świetny pomysł na zdrowe śniadanie, podana ze szpinakiem doskonale sprawdzi się jako pełnowartościowy start o niskim indeksie glikemicznym.

Szakszuka w dosłownym tłumaczeniu oznacza mieszankę i jako potrawa prawdopodobnie pochodzi z Tunezji. Jednak jej właściwe pochodzenie nie jest do końca jasne, ze względu, że występuje na całym Bliskim Wschodzie i Afryce Północnej.

Reklamy Ads By Google

Szakszuka jest daniem jednogarnkowy, można je przygotować np. w patelni i w tym samym naczyniu podać do stołu!

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis szakszuka ze szpinakiem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 120 gram świeżego szpinaku
  • puszka pomidorów pelati
  • mała cebula
  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • dwie szczypty soli
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , ,

Szakszuka ze szpinakiem — przepis

  1. W pierwszej kolejności myjemy liście szpinaku oraz obieramy cebulę i czosnek.
  2. Następnie na patelnię rozgrzewamy oliwę podsmażamy na połowę mocy kuchenki posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Smażymy chwilę kilka razy mieszając do uzyskania złocistego koloru.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie dodajemy pomidory w puszcze i rozdrabniamy je łyżką drewnianą już na paleni. Dodajemy posiekany szpinak i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
  5. Następnie wbijamy na środek jajka. Zwiększamy moc kuchenki do maksimum i smażymy pod pokrywką do momentu ścięcia się białek. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Szakszuka ze szpinakiem (shakshuka) przeznaczona jest dla dwóch dorosłych osób na dowolny posiłek i zawiera około 800 kcal.

Zobacz również: Frittata z pomidorami i szpinakiem

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.86

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments