Na skróty
Szakszuka ze szpinakiem, właściwie shakshuka ze szpinakiem jest wyjątkowym daniem, mimo to bardzo prostym w przygotowaniu. Przepis na szakszukę jest łatwy, a do jego przyrządzenia wystarczy kilka powszechnie dostępnych składników, aby cieszyć się kuchnią tunezyjską w swoim domu. Szakszuka ze szpinakiem to również świetny pomysł na zdrowe śniadanie, podana ze szpinakiem doskonale sprawdzi się jako pełnowartościowy start o niskim indeksie glikemicznym.
Szakszuka w dosłownym tłumaczeniu oznacza mieszankę i jako potrawa prawdopodobnie pochodzi z Tunezji. Jednak jej właściwe pochodzenie nie jest do końca jasne, ze względu, że występuje na całym Bliskim Wschodzie i Afryce Północnej.
Szakszuka jest daniem jednogarnkowy, można je przygotować np. w patelni i w tym samym naczyniu podać do stołu!
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis szakszuka ze szpinakiem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 120 gram świeżego szpinaku
- puszka pomidorów pelati
- mała cebula
- 4 jajka
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka wędzonej papryki
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
- dwie szczypty soli
Szakszuka ze szpinakiem — przepis
- W pierwszej kolejności myjemy liście szpinaku oraz obieramy cebulę i czosnek.
- Następnie na patelnię rozgrzewamy oliwę podsmażamy na połowę mocy kuchenki posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Smażymy chwilę kilka razy mieszając do uzyskania złocistego koloru.
- Następnie dodajemy pomidory w puszcze i rozdrabniamy je łyżką drewnianą już na paleni. Dodajemy posiekany szpinak i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
- Następnie wbijamy na środek jajka. Zwiększamy moc kuchenki do maksimum i smażymy pod pokrywką do momentu ścięcia się białek. Smacznego!
Szakszuka ze szpinakiem (shakshuka) przeznaczona jest dla dwóch dorosłych osób na dowolny posiłek i zawiera około 800 kcal.
Zobacz również: Frittata z pomidorami i szpinakiem