Szakszuka ze szpinakiem

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: , ,

Szakszuka ze szpinakiem, właściwie shakshuka ze szpinakiem jest wyjątkowym daniem, mimo to bardzo prostym w przygotowaniu. Przepis na szakszukę jest łatwy, a do jego przyrządzenia wystarczy kilka powszechnie dostępnych składników, aby cieszyć się kuchnią tunezyjską w swoim domu. Szakszuka ze szpinakiem to również świetny pomysł na zdrowe śniadanie, podana ze szpinakiem doskonale sprawdzi się jako pełnowartościowy start o niskim indeksie glikemicznym.

Szakszuka w dosłownym tłumaczeniu oznacza mieszankę i jako potrawa prawdopodobnie pochodzi z Tunezji. Jednak jej właściwe pochodzenie nie jest do końca jasne, ze względu, że występuje na całym Bliskim Wschodzie i Afryce Północnej.

Reklamy Ads By Google

Szakszuka jest daniem jednogarnkowy, można je przygotować np. w patelni i w tym samym naczyniu podać do stołu!

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis szakszuka ze szpinakiem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 120 gram świeżego szpinaku
  • puszka pomidorów pelati
  • mała cebula
  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • dwie szczypty soli
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , ,

Szakszuka ze szpinakiem — przepis

  1. W pierwszej kolejności myjemy liście szpinaku oraz obieramy cebulę i czosnek.
  2. Następnie na patelnię rozgrzewamy oliwę podsmażamy na połowę mocy kuchenki posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Smażymy chwilę kilka razy mieszając do uzyskania złocistego koloru.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie dodajemy pomidory w puszcze i rozdrabniamy je łyżką drewnianą już na paleni. Dodajemy posiekany szpinak i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
  5. Następnie wbijamy na środek jajka. Zwiększamy moc kuchenki do maksimum i smażymy pod pokrywką do momentu ścięcia się białek. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Szakszuka ze szpinakiem (shakshuka) przeznaczona jest dla dwóch dorosłych osób na dowolny posiłek i zawiera około 800 kcal.

Zobacz również: Frittata z pomidorami i szpinakiem

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.86

Twoja ocena:

2 osoby ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 426
Obserwuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)