Sałatka z surimi, jajkiem i kukurydzą

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Sałatka z surimi, jajkiem i kukurydzą to nietypowe połączenie składników wprawiające w zachwyt wszystkich gości. Tą dość nietypową sałatkę serwuję zawsze na wyjątkowe święta, albo rodzinne spotkania.

Mój przepis na sałatkę z surimi jest bardzo łatwy w przygotowaniu i zajmuję niewiele czasu i jest bardzo smaczna. Sałatka układam w taki sposób, aby wyraziste składniki przesiąkały się wzajemnie z neutralnymi. To właśnie z tego powodu sałatkę zaczynam układać od białej części pora, aby płynnie przejść do kukurydzy. Następnie surimi i kolejną warstwę z neutralnym składnikiem, czyli ogórkiem. Kolejne warstwy to czerwona cebula, która jest bardzo wyrazista i następnie jajko, udekorowane świetnym sosem śmietanowym. Dodatkowo warstwy sałatki — oprócz ostatniej z jajkiem — skrapiam sokiem z cytryny, aby podkreślić ich wyjątkowy smak.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sałatka z surimi, jajkiem i kukurydzą, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 250 g paluszków surimi
  • 200 g kukurydzy
  • 5 jajek
  • biała część pora
  • długi ogórek
  • duża czerwona cebula
  • cytryna
  • 5 łyżek majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka musztardy sarepskiej
  • sól i pieprz czarny
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , ,

Sałatka z surimi, jajkiem i kukurydzą — przepis

  1. W pierwszej kolejności gotujemy jajka na twardo — sprawdź poradnik ile gotować jajka?. W tym samym czasie kroimy białą część pora w pół plasterki i układamy na dnie dużej miski. Pora, oraz każdą kolejną warstwę, oprócz jajek skrapiamy odrobiną soku z cytryny.
  2. Następnie na pora wykładamy odcedzoną kukurydzę. Kolejną warstwę tworzymy z pokrojonych paluszków surimi.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Kolejna warstwa jaką układamy to długi ogórek pokrojony w kostkę, następnie grubo siekana czerwona cebula.
  5. Następnie na przedostatnią warstwę układamy jajka ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w kostkę.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Wierzch sałatki z surimi dekorujemy sosem przygotowanym z połączenia majonezu, musztardy, jogurtu naturalnego oraz soli i pieprzu czarnego.
    Dobra rada: aby doprawić jak najlepiej sos, najpierw połącz wszystkie składniki mokre, następnie dodaje szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj i spróbuj sos. Dodaj jeszcze soli i pieprzu jeśli sos jest zbyt słaby.
  8. Reklamy Ads By Google

Sałatka z surimi, jajkiem i kukurydzą smakuję najlepiej schłodzona, dlatego po przygotowaniu najlepiej jest ją schłodzić w lodówce przynajmniej 2 — 3 godziny. Smacznego!

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Sałatka Cezar

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.88

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments