Sałatka z surimi, jajkiem i kukurydzą

Przepis na sałatkę z surimi, jajkiem i kukurydzą
Przepis na sałatkę z surimi, jajkiem i kukurydzą

Sałatka z surimi, jajkiem i kukurydzą to nietypowe połączenie składników wprawiające w zachwyt wszystkich gości. Tą dość nietypową sałatkę serwuję zawsze na wyjątkowe święta, albo rodzinne spotkania.

Mój przepis na sałatkę z surimi jest bardzo łatwy w przygotowaniu i zajmuję niewiele czasu i jest bardzo smaczna. Sałatka układam w taki sposób, aby wyraziste składniki przesiąkały się wzajemnie z neutralnymi. To właśnie z tego powodu sałatkę zaczynam układać od białej części pora, aby płynnie przejść do kukurydzy. Następnie surimi i kolejną warstwę z neutralnym składnikiem, czyli ogórkiem. Kolejne warstwy to czerwona cebula, która jest bardzo wyrazista i następnie jajko, udekorowane świetnym sosem śmietanowym. Dodatkowo warstwy sałatki — oprócz ostatniej z jajkiem — skrapiam sokiem z cytryny, aby podkreślić ich wyjątkowy smak.

Składniki:

  • 250 g paluszków surimi
  • 200 g kukurydzy
  • 5 jajek
  • biała część pora
  • długi ogórek
  • duża czerwona cebula
  • cytryna
  • 5 łyżek majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka musztardy sarepskiej
  • sól i pieprz czarny

Sałatka z surimi, jajkiem i kukurydzą — przepis

  1. W pierwszej kolejności gotujemy jajka na twardo — sprawdź poradnik ile gotować jajka?. W tym samym czasie kroimy białą część pora w pół plasterki i układamy na dnie dużej miski. Pora, oraz każdą kolejną warstwę, oprócz jajek skrapiamy odrobiną soku z cytryny.
  2. Następnie na pora wykładamy odcedzoną kukurydzę. Kolejną warstwę tworzymy z pokrojonych paluszków surimi.
  3. Kolejna warstwa jaką układamy to długi ogórek pokrojony w kostkę, następnie grubo siekana czerwona cebula.
  4. Następnie na przedostatnią warstwę układamy jajka ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w kostkę.
  5. Wierzch sałatki z surimi dekorujemy sosem przygotowanym z połączenia majonezu, musztardy, jogurtu naturalnego oraz soli i pieprzu czarnego.
    Dobra rada: aby doprawić jak najlepiej sos, najpierw połącz wszystkie składniki mokre, następnie dodaje szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj i spróbuj sos. Dodaj jeszcze soli i pieprzu jeśli sos jest zbyt słaby.

Sałatka z surimi, jajkiem i kukurydzą smakuję najlepiej schłodzona, dlatego po przygotowaniu najlepiej jest ją schłodzić w lodówce przynajmniej 2 — 3 godziny. Smacznego!

Zobacz również: Sałatka Cezar

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (29 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Napisz komentarz, pomóż innym użytkownikom!x
()
x