Na skróty
Sałatka z surimi, jajkiem i kukurydzą to nietypowe połączenie składników wprawiające w zachwyt wszystkich gości. Tą dość nietypową sałatkę serwuję zawsze na wyjątkowe święta, albo rodzinne spotkania.
Mój przepis na sałatkę z surimi jest bardzo łatwy w przygotowaniu i zajmuję niewiele czasu i jest bardzo smaczna. Sałatka układam w taki sposób, aby wyraziste składniki przesiąkały się wzajemnie z neutralnymi. To właśnie z tego powodu sałatkę zaczynam układać od białej części pora, aby płynnie przejść do kukurydzy. Następnie surimi i kolejną warstwę z neutralnym składnikiem, czyli ogórkiem. Kolejne warstwy to czerwona cebula, która jest bardzo wyrazista i następnie jajko, udekorowane świetnym sosem śmietanowym. Dodatkowo warstwy sałatki — oprócz ostatniej z jajkiem — skrapiam sokiem z cytryny, aby podkreślić ich wyjątkowy smak.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sałatka z surimi, jajkiem i kukurydzą, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 250 g paluszków surimi
- 200 g kukurydzy
- 5 jajek
- biała część pora
- długi ogórek
- duża czerwona cebula
- cytryna
- 5 łyżek majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka musztardy sarepskiej
- sól i pieprz czarny
Sałatka z surimi, jajkiem i kukurydzą — przepis
- W pierwszej kolejności gotujemy jajka na twardo — sprawdź poradnik ile gotować jajka?. W tym samym czasie kroimy białą część pora w pół plasterki i układamy na dnie dużej miski. Pora, oraz każdą kolejną warstwę, oprócz jajek skrapiamy odrobiną soku z cytryny.
- Następnie na pora wykładamy odcedzoną kukurydzę. Kolejną warstwę tworzymy z pokrojonych paluszków surimi.
- Kolejna warstwa jaką układamy to długi ogórek pokrojony w kostkę, następnie grubo siekana czerwona cebula.
- Następnie na przedostatnią warstwę układamy jajka ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w kostkę.
- Wierzch sałatki z surimi dekorujemy sosem przygotowanym z połączenia majonezu, musztardy, jogurtu naturalnego oraz soli i pieprzu czarnego.
Dobra rada: aby doprawić jak najlepiej sos, najpierw połącz wszystkie składniki mokre, następnie dodaje szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj i spróbuj sos. Dodaj jeszcze soli i pieprzu jeśli sos jest zbyt słaby.
Sałatka z surimi, jajkiem i kukurydzą smakuję najlepiej schłodzona, dlatego po przygotowaniu najlepiej jest ją schłodzić w lodówce przynajmniej 2 — 3 godziny. Smacznego!
Zobacz również: Sałatka Cezar