Sałatka z jajkiem – nie sposób jej nie lubić. Kiedy tylko przychodzi ochota na jakieś danie nieskomplikowane w formie, błyskawiczne w przygotowaniu i doskonałe w konsumowaniu, to warto sięgnąć po przepis na sałatkę z jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem i sałatą lodową. Potrawa na pierwszy rzut oka kojarzy się z wiosną, a ze względu na obecność jajek może stanowić ciekawe urozmaicenie wielkanocnego menu. Jednak nie ma przeszkód, aby ją zrobić latem. Jeszcze bardziej się sprawdzi, kiedy za oknem smętna plucha, ponieważ wielobarwny talerz pełen pysznych warzyw w kompozycji z jajkiem od razu przywraca uśmiech na twarzy.

Sałatka z jajkiem na kolorowo

Wiadomo, że je się również oczami i jak potrawa ładnie się prezentuje, to i lepiej smakuje. Dlatego mamy pewność, że podanie na stół tej sałatki spotka się z aprobatą wszystkich biesiadników. Delikatną słodycz ogórka świetnie przełamuje charakterystyczna ostrość rzodkiewki, natomiast dodatek jajek cudownie wzbogaca smak. Jednocześnie sprawia, że danie staje się bardziej pożywne i spokojnie sprawdzi się nawet na lekkostrawną kolację. Jako dressing idealnie wkomponuje się delikatny sos jogurtowy, a swoistą kropką nad i będzie posypka ze świeżo pokrojonego szczypiorku. Czy ktoś pozostanie obojętny wobec takich pyszności?

Składniki:

  • 4 jajka
  • 100 gram sera feta
  • 1/4 sałaty lodowej
  • rukola
  • 4 rzodkiewki
  • 1 ogórek gruntowy
  • rzeżucha
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka miodu lipowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka ser feta
  • 2 łyżki soku z cytryny

Pyszna sałatka z jajkiem – przygotowanie

  1. Jajka ugotuj, tak jak lubisz lub skorzystaj z poradnika Ile gotować jajka
  2. Sałatę i rukolę opłukaj i osusz. Sałatę porwij na drobne cząstki i włóż do miseczki. Dodaj pokrojone na plasterki rzodkiewki i obranego ogórka. Dopraw solą i pieprzem (jeśli sałatka ma postać na stole, wówczas doprawiamy dopiero przed podaniem), delikatnie wymieszaj wszystko.
  3. Jajka obierz i przekrój na połówki, następnie dodaj do sałatki. Pokrój fetę w kosteczki i dodaj do sałatki.
  4. PRZYGOTOWANIE SOSU
    Wszystkie składniki połącz, najlepiej blenderem, tak aby nie było grudek.
  5. Polej sosem, posyp rzeżuchą i drobno siekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Sałatka z jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem i sałatą lodową
Sałatka z jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem i sałatą lodową

Co sądzisz na ten temat?

Sałatka z jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem i sałatą lodową Sałatka z jajkiem – nie sposób jej nie lubić. Kiedy tylko przychodzi ochota na jakieś danie nieskomplikowane w formie, błyskawiczne
5 1 5 2

1 Comment

  • Paulina, 20 kwietnia 2019 @ 14:25 Reply

    Świetna sałatka, idealna na lekką kolację.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *