Malowana sałatka z brokułem i pomidorem

Malowana sałatka z brokułem i pomidorem
Malowana sałatka z brokułem i pomidorem

Nie masz pomysłu na lekką kolację albo właśnie znajomi zapowiedzieli swoje przyjście i musisz coś przygotować w tempie błyskawicznym? Rozwiązaniem problemu jest malowana sałatka z brokułem i pomidorem. Przepis zachwyca nie tylko prostotą wykonania, ale i kolorowym wyglądem przeciągającym wzrok. Jednak największym walorem tego błyskawicznie robionego dania okazuje się wspaniały smak, któremu trudno się oprzeć. Zresztą nie ma takiej potrzeby, ponieważ potrawa jest lekkostrawna, zdrowa i nie dostarcza wielu kalorii (chyba że wzbogaci się ją majonezem). Co ważne, smakuje nawet największym niejadkom.

Przepis na sałatkę z brokułem – malowana sałatka

Danie jest bardzo delikatne, ale niekoniecznie musi się znaleźć jedynie w letnim menu. W związku z tym, że produkty do jego przygotowania można kupić zawsze, to warto z przepisu skorzystać nawet w pochmurne i wyjątkowo zimne dni. Kolorowy talerz warzyw z białą pierzynką z sosu jogurtowego i słonecznym jajkiem może rozjaśnić oblicza domowników oraz gości, a zarazem przypomnieć o wakacyjnej beztrosce.

Składniki:

  • 3 szt jajka
  • 250 gram brokuł
  • 3 szt pomidory
  • cykoria
  • kiełki rzodkiewki
  • 2 łyżki majonez
  • 1 łyżeczka musztarda
  • 1 łyżeczka oliwa z oliwek
  • koper
  • sól i pieprz mielony

Malowana sałatka — jak przygotować?

  1. Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki. Gotujemy na parze 5 — 10 minut, aby nie stracił wartości odżywczych. Według uznania do wody możemy dodać pół kostki rosołowej, aby nasze brokuły nabrały „innego” aromatu. Następnie po ugotowaniu brokuły wyjmujemy na sitku i pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek. Kroimy w ósemki. Pomidory myjemy i również kroimy w ósemki.
  3. W małym naczynku do dwóch łyżek majonezu dodaj łyżeczkę musztardy i oliwy z oliwek. Dla uzyskania efektu wizualnego możesz dodać szczyptę posiekanego świeżego koperku. Dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
  4. Przygotuj półmisek, włóż pokrojone jaja, pomidory i różyczki brokułu. Delikatnie wymieszaj z przygotowanym wcześniej sosem.
  5. Sałatkę dekorujemy kiełkami rzodkiewki i podajemy z cykorią. Smacznego!
4.93/5 (15)

Oceń ten przepis!

Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

− 2 = 5