Malowana sałatka z brokułem i pomidorem

Malowana sałatka z brokułem i pomidorem
Malowana sałatka z brokułem i pomidorem

Nie masz pomysłu na lekką kolację albo właśnie znajomi zapowiedzieli swoje przyjście i musisz coś przygotować w tempie błyskawicznym? Rozwiązaniem problemu jest malowana sałatka z brokułem i pomidorem. Przepis zachwyca nie tylko prostotą wykonania, ale i kolorowym wyglądem przeciągającym wzrok. Jednak największym walorem tego błyskawicznie robionego dania okazuje się wspaniały smak, któremu trudno się oprzeć. Zresztą nie ma takiej potrzeby, ponieważ potrawa jest lekkostrawna, zdrowa i nie dostarcza wielu kalorii (chyba że wzbogaci się ją majonezem). Co ważne, smakuje nawet największym niejadkom.

Przepis na sałatkę z brokułem – malowana sałatka

Danie jest bardzo delikatne, ale niekoniecznie musi się znaleźć jedynie w letnim menu. W związku z tym, że produkty do jego przygotowania można kupić zawsze, to warto z przepisu skorzystać nawet w pochmurne i wyjątkowo zimne dni. Kolorowy talerz warzyw z białą pierzynką z sosu jogurtowego i słonecznym jajkiem może rozjaśnić oblicza domowników oraz gości, a zarazem przypomnieć o wakacyjnej beztrosce.

Składniki:

  • 3 szt jajka
  • 250 g brokuł
  • 3 szt pomidory
  • cykoria
  • kiełki rzodkiewki
  • 2 łyżki majonez
  • 1 łyżeczka musztarda
  • 1 łyżeczka oliwa z oliwek
  • koper
  • sól i pieprz mielony

Malowana sałatka — jak przygotować?

  1. Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki. Gotujemy na parze 5 — 10 minut, aby nie stracił wartości odżywczych. Według uznania do wody możemy dodać pół kostki rosołowej, aby nasze brokuły nabrały „innego” aromatu. Następnie po ugotowaniu brokuły wyjmujemy na sitku i pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek. Kroimy w ósemki. Pomidory myjemy i również kroimy w ósemki.
  3. W małym naczynku do dwóch łyżek majonezu dodaj łyżeczkę musztardy i oliwy z oliwek. Dla uzyskania efektu wizualnego możesz dodać szczyptę posiekanego świeżego koperku. Dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
  4. Przygotuj półmisek, włóż pokrojone jaja, pomidory i różyczki brokułu. Delikatnie wymieszaj z przygotowanym wcześniej sosem.
  5. Sałatkę dekorujemy kiełkami rzodkiewki i podajemy z cykorią. Smacznego!

Zobacz również: Sałatka z jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem i sałatą lodową

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (34 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments