Na skróty
Nie masz pomysłu na lekką kolację albo właśnie znajomi zapowiedzieli swoje przyjście i musisz coś przygotować w tempie błyskawicznym? Rozwiązaniem problemu jest malowana sałatka z brokułem i pomidorem. Przepis zachwyca nie tylko prostotą wykonania, ale i kolorowym wyglądem przeciągającym wzrok. Jednak największym walorem tego błyskawicznie robionego dania okazuje się wspaniały smak, któremu trudno się oprzeć. Zresztą nie ma takiej potrzeby, ponieważ potrawa jest lekkostrawna, zdrowa i nie dostarcza wielu kalorii (chyba że wzbogaci się ją majonezem). Co ważne, smakuje nawet największym niejadkom.
Przepis na sałatkę z brokułem – malowana sałatka
Danie jest bardzo delikatne, ale niekoniecznie musi się znaleźć jedynie w letnim menu. W związku z tym, że produkty do jego przygotowania można kupić zawsze, to warto z przepisu skorzystać nawet w pochmurne i wyjątkowo zimne dni. Kolorowy talerz warzyw z białą pierzynką z sosu jogurtowego i słonecznym jajkiem może rozjaśnić oblicza domowników oraz gości, a zarazem przypomnieć o wakacyjnej beztrosce.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis malowana sałatka z brokułem i pomidorem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 3 jajka
- 3 pomidory
- 250 g brokułu
- cykoria
- kiełki rzodkiewki
- 2 łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka oliwy z oliwek
- koper
- sól i pieprz mielony
Malowana sałatka — jak przygotować?
- Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki. Gotujemy na parze 5 — 10 minut, aby nie stracił wartości odżywczych. Według uznania do wody możemy dodać pół kostki rosołowej, aby nasze brokuły nabrały „innego” aromatu. Następnie po ugotowaniu brokuły wyjmujemy na sitku i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek. Kroimy w ósemki. Pomidory myjemy i również kroimy w ósemki.
- W małym naczynku do dwóch łyżek majonezu dodaj łyżeczkę musztardy i oliwy z oliwek. Dla uzyskania efektu wizualnego możesz dodać szczyptę posiekanego świeżego koperku. Dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
- Przygotuj półmisek, włóż pokrojone jaja, pomidory i różyczki brokułu. Delikatnie wymieszaj z przygotowanym wcześniej sosem.
- Sałatkę dekorujemy kiełkami rzodkiewki i podajemy z cykorią. Smacznego!
Zobacz również: Sałatka z jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem i sałatą lodową
Oceń ten przepis!