Jajka to bardzo ceniony i wartościowy produkt spożywczy, w sumie to nie wyobrażam sobie gotowania, czy pieczenia bez nich. Są po prostu niezbędne w każdej kuchni. Dzisiaj sprawdzimy ile gotować jajka, tak aby były smaczne.

Pomimo tego, że używamy ich praktycznie codziennie, wydawać by się mogło, że gotowanie jajek to taka prosta sprawa, ale jak się jednak okazuje w praktyce przysparza wiele problemów. Bo komu nie zdarzyło się zjeść za bardzo ściętego żółtka w jajku, które miało być na miękko? albo na odwrót?

Dzisiaj przedstawię kilka użytecznych rad, jak ugotować jajka i to nie tylko kurze, aby były takie jak sobie tego życzymy.

Zacznijmy od początku. Jajka najlepiej jest wyjąć z lodówki na 20 min przed gotowaniem. Jeśli nie mamy tego czasu, bo zwyczajnie zapomnieliśmy, to zawsze możemy je powoli ogrzać pod wodą z kranu, zaczynając od zimnej, przechodząc stopniowo do ciepłej. Wyjątkiem są jajka przepiórcze, które wrzucamy bezpośrednio na gotującą wodę. Ogrzanie jajek, ma na celu uniknięcie pęknięcia skorupki podczas gotowania. Zdarza się czasami, że wkładając je do zimnej wody i podgrzewając, skorupka pęknie – oznacza to, że za szybko podnosiliśmy temperaturę wody.

Czas gotowania jajek liczymy od zagotowania się wody!

Zazwyczaj w sklepach możemy nabyć jajka o rozmiarach M i L, dlatego czas gotowania jajek zobrazuję na przykładzie tych najpopularniejszych.

WAŻNE!

Pamiętaj, aby zawsze przed ugotowaniem jajka umyć pod bieżącą, zimną wodą. Na skorupce mogą znajdować się groźne drobnoustroje. Również z tego powodu należy izolować je w lodówce, aby nie miały styczności innymi artykułami spożywczymi.

Polecane przepisy:

Sałatka z jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem i sałatą lodową
Sałatka z jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem i sałatą lodową
Malowana sałatka z brokułem i pomidorem
Malowana sałatka z brokułem i pomidorem

Przed ugotowaniem jajek warto osolić wodę, aby później przy obieraniu łatwiej odchodziła z nich skorupka. Natomiast po ugotowaniu jajka należy zalać zimną wodą i odstawić na chwilę.

Ile gotować jajka?

Jajko kury

  • na miękko gotujemy od 2 do 3 minut.
  • na pół miękko gotujemy od 3 do 4 minut.
  • na twardo powinniśmy gotować powyżej 5, 6 minut.

Nie powinniśmy gotować żadnych jajek dłużej niż 10 minut, ponieważ powyżej tego czasu jajka zaczynają tracić swoje walory smakowe i wartości odżywcze.

Jajko kaczki

  • na miękko gotujemy od 4 do 5 minut.
  • na pół miękko gotujemy od 6 do 8 minut.
  • na twardo powinniśmy gotować powyżej 9 minut.

Jajko przepiórki

  • na miękko gotujemy od 1 do 2 minut.
  • na pół miękko gotujemy do 3 minut.
  • na twardo powinniśmy gotować powyżej 4 minut.

Jaja przepiórcze są wolne od alergenów, dlatego nie uczulają. Zalecane dla małych dzieci z uczuleniem na białko.

Jajko perliczki

  • na miękko gotujemy od 4 do 5 minut.
  • na pół miękko gotujemy od 6 do 8 minut.
  • na twardo powinniśmy gotować powyżej 9 minut.

Jako ciekawostka, jajka perlicze są bardzo twarde. Zrzucone na podłogę z wysokości około 1 metra, nie pęknie! Jednak przy gotowaniu należy pamiętać aby włożyć je do zimnej wody, gdyż włożenie na wrzątek niestety może skutkować pęknięciem skorupki.

Jajka to bardzo ceniony i wartościowy produkt spożywczy
Jajka to bardzo ceniony i wartościowy produkt spożywczy

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?

To proste! Wystarczy zanurzyć je w zimnej wodzie. Jajko świeże – dobre, zanurkuje na spód naczynia, natomiast nieświeże, będzie utrzymywać się przy powierzchni – takie jajko lepiej delikatnie usunąć do kosza na śmieci. Takie sprawdzanie świeżości nie dotyczy jajek przepiórczych, gdyż pokryte są cienką warstwą tłuszczu i często posiadają spory pęcherzyk powietrzny w środku, są również bardzo lekkie, dlatego pomimo ich świeżości pływają na wodzie.

Jak ugotować jajko w tak zwanej koszulce?

Wiele osób początkujących i nie tylko, zadaję sobie to pytanie – jajko na wodzie? bez skorupki, ale jak? Sprawa jest bardzo prosta, wystarczy tylko sposób!

Do gotującej wody dodajemy łyżkę octu, następnie zmniejszamy ogień tak, aby woda tylko lekko bulgotała. Jajko delikatnie wbijamy do miski. Uwaga! Nie możemy rozlać żółtka musi być całe! Wodę mieszamy łyżką tak aby powstał wir, następnie delikatnie wlewamy jajko w sam środek. Jeśli mamy więcej jajek, to musimy zrobić każde osobno. Po chwili jajko powinno się uformować, jeśli nie formuje, to owijamy łyżką białko wokół żółtka aż do utworzenia kulki. Jajko w koszulce nie powinniśmy gotować dłużej niż 3 minuty.

Jak przygotować jajko dla niemowlaka?

Postanowiłem dodać ten akapit, ponieważ sam jestem tatą i wiem jak ważne, jest przygotowanie dobrego posiłku dla dziecka. W sumie mógłbym napisać oddzielny artykuł o wprowadzania pociechy w zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę. Na pewno taki wpis powstanie, jednak tym razem dowiesz się jak przygotować pyszne i zarazem zdrowe jajko dla kilkumiesięcznego malucha.

Jajko przede wszystkim powinno pochodzić z hodowli ekologicznych, takich gdzie kury karmione są certyfikowanymi najwyższej jakości paszami. Chodzą po wolnym wybiegu i zażywają kąpieli słoneczno-piaskowych. Takiej gdzie po prostu są szczęśliwe. Takie jajka powinny mieć oznaczenie 0 albo pochodzić od zaufanej osoby ze wsi.

Jajko myjemy po zimną, bieżącą wodą, następnie wbijamy do kubeczka. Kubeczek zaś wstawiamy do wrzątku i gotujemy, aż jajko w środku się zetnie. Od czasu do czasu mieszamy. Tak przygotowane jajko, możemy podawać naszym maluszkom już od 7 lub 8 miesiąca życia. Należy pamiętać, aby za pierwszym razem podać do spożycia niewielką ilość. Odczekać i sprawdzić, czy dziecko nie posiada uczelnia na białko. To bardzo ważne, gdyż duża ilość białka może być niebezpieczna.

Polecane przepisy:

Bułka z zapiekanym jajkiem
Bułka z zapiekanym jajkiem
Pasta jajeczna
Pasta jajeczna

Co sądzisz na ten temat?

Ile gotować jajka? Jajka to bardzo ceniony i wartościowy produkt spożywczy, w sumie to nie wyobrażam sobie gotowania, czy pieczenia bez nich. Są
5 1 5 30

7 Comments

  • Jagoda, 11 kwietnia 2019 @ 13:53 Reply

    Dobry poradnik. Gotowałam wiele razy różne jaja i nigdy się nie zawiodłam! Polecam ?

  • Basia, 10 lipca 2017 @ 19:34 Reply

    1. Wbrew zapewnieniom autora tekstu jaja przepiórcze pękają! Przed chwilą gotowałam – na 18 szt pękły 4 szt.
    2. Sprawdzanie świeżości jajek za pomocą naczynia z wodą to gusła. Wielokrotnie jajka sprawdzane tą metodą i podejrzane o bycie nieświeżymi, okazywały się w pełni zdatne do spożycia i nikt od nich nie zachorował.
    Warto nie wprowadzać w błąd czytelników.

    • Szefpoleca, 11 lipca 2017 @ 07:31 Reply

      Basiu dziękuję za czujność, być może za szybko jaja zostały włożone do wrzątku. Jest bardzo wiele czynników które na to mają wpływ. Nie gwarantowałem że nie pękną, zawsze może zdarzyć się coś czego nie przewidzimy. Na szczęście pękło tylko 4! ? Natomiast na sprawdzanie świeżości jaj przepiórczych ma wpływ również kilka czynników. Jaja słabej jakości będą wypływały, tak jak wspomniałaś i nie koniecznie będą zepsute. Dzieje się tak dlatego że są to jaja małe, bardziej natłuszczone niż kurze, mogły być źle przechowywane i dlatego w środku jest więcej powietrza niż zawartości płynnej, co powoduje wypłynięcie jaja na wierzch wody. Następnym razem pójdzie zdecydowanie lepiej ? Miłego dnia!

  • Monia, 15 kwietnia 2017 @ 18:42 Reply

    Poradnik przydał się do żurku https://szefpoleca.pl/przepisy/obiad/przepis-na-tradycyjny-polski-zurek-na-zakwasie/ Podałam z jajkami od przepiórki ?

  • Anna, 6 kwietnia 2017 @ 10:48 Reply

    Świetny poradnik! Polecam wszystkim ?

  • rudy, 15 lutego 2017 @ 11:36 Reply

    no i gites

  • zenek, 30 stycznia 2017 @ 14:33 Reply

    Bardzo fajny poradnik. Wyszły takie jakie chciałem!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *