Przepyszna zupa kalafiorowa według przepisu babci

Zupa kalafiorowa to przede wszystkim doskonałe walory smakowe oraz bardzo zdrowa i pożywna opcja na obiad. Jest ona jedną z najpopularniejszych polskich zup, a najsmaczniejsza jej wersja to oczywiście ta według przepisu babci, będąca nieprzekombinowanym daniem, które obecnie coraz częściej wracają do łask.

I dla dużych, i dla małych

Kalafiorowa stanowi doskonały posiłek dla dorosłych, a także fantastycznie nadaje się na pierwsze obiadki dla maluchów. Jej delikatny smak przywołuje wspaniałe wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to babcia przyrządzała tę doskonałą, przyjemnie rozgrzewającą zupę, wkładając w jej przygotowanie całe swoje serce.

Klasyk polskiej kuchni to kalafiorowa babci!

Zupa kalafiorowa jest jednym z klasyków polskiej kuchni, który bardzo często lubiany jest nawet przez osoby nieprzepadające za kalafiorem. Najlepsze jej wydanie otrzymuje się wiosną i latem, gdy można się cieszyć młodymi warzywami, ale jest to jedna z tych zup, które warto spożywać przez cały rok. Jej wyśmienity smak z pewnością przywoła wersję z dzieciństwa robioną przez babcię.

Składniki:

  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 1 litr wody
  • sól
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 średnie marchewki
  • średnia pietruszka
  • pół małego selera
  • 5 centymetrów pora
  • 1 średnia cebula
  • 1 mały kalafior
  • 3 łyżki oleju
  • 100 ml śmietany 12%
  • odrobina kopru

Zupa kalafiorowa według przepisu babci

  1. PRZYGOTOWANIE BULIONU
    Skrzydełka kurczaka myjemy pod bieżącą zimną woda, wkładamy do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Dodajemy pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu 20 minut.
  2. PRZYGOTOWANIE WARZYW
    Myjemy i obieramy warzywa, kroimy w drobną kosteczkę. Kalafior dzielimy na małe różyczki. Wlewamy olej na patelnię, podsmażamy cebulkę i pora na złoty kolor, następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę marchewki, pietruszkę oraz seler. Całość przesmażamy 3 minuty. W międzyczasie wyjmujemy skrzydełka z bulionu. Przesmażone warzywa przekładamy do garnka z bulionem, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy 15 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy różyczki kalafiora i gotujemy również 15 minut.
  3. Śmietanę mieszamy z odrobiną zupy, a następnie przelewamy całość do garnka, ciągle mieszając. Dodajemy posiekany koperek i gotujemy jeszcze chwilkę. Smacznego!
Zupa kalafiorowa babci
Zupa kalafiorowa babci

Co sądzisz na ten temat?

Zupa kalafiorowa babci Przepyszna zupa kalafiorowa według przepisu babci Zupa kalafiorowa to przede wszystkim doskonałe walory smakowe oraz bardzo zdrowa i pożywna opcja
5 1 5 33

4 Comments

  • Gocha, 8 września 2020 @ 13:42 Reply

    Wygląda przepysznie, chyba wypróbuję przepis 🙂

  • Matylda, 6 sierpnia 2020 @ 10:25 Reply

    Zupa kalafiorowa według przepisu babci to najlepszy przepis na kalafiorową w inerencie jaki znajdziecie

  • Kasia, 15 listopada 2018 @ 15:16 Reply

    Zgadzam się 🙂 jest wyjątkowo pyszna 😉

  • Lila, 31 października 2018 @ 11:07 Reply

    Bardzo smaczna, dzieci i mąż uwielbiają tę zupkę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *