0 0

Placki z cukinii

Placki z cukinii

Wybierz jak chcesz udostępnić:

Albo można po prostu skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Ilość porcji
400 gram cukinia
4 łyżki mąka pszenna
1 szt jajko
50 ml mleko 3,2%
2 ząbki czosnek
1 szt szalotka
sól
pieprz

Placki z cukinii

Dieta:
    Kuchnia:
    • 20 min
    • Porcje: 4
    • Łatwy

    Składniki

    Opis

    Udostępnij

    Wielu smakoszy uwielbia placki warzywne. Mimo że największą popularnością cieszą się od lat tradycyjne placki ziemniaczane, to coraz więcej osób decyduje się na eksperymenty kulinarne z innymi warzywami. Warto sięgnąć po przepis na placki z cukinii i to z kilku powodów. Te placuszki okazują się bardzo delikatne w smaku, pięknie pachną i przede wszystkim smakują nawet dzieciom. Placki z cukinii serwuje się nie tylko jako główne danie obiadowe, ale sprawdzą się też na kolację. Niektórzy polewają je aromatycznym sosem pomidorowym, inni preferują sos jogurtowy albo dip śmietanowo-koperkowy czy ogórkowy. Dobrze komponują się nawet z powidłami śliwkowymi, jeżeli ktoś ma ochotę na słodszą wersję.

    Placki z cukinii, czyli smacznie i zdrowo

    Naprawdę łatwo je przygotować. Jeżeli ktoś sobie radzi z plackami ziemniaczanymi czy naleśnikami, to i z wykonaniem tych placuszków nie będzie mieć żadnych problemów. W końcu wystarczy jedynie połączyć wszystkie składniki w odpowiednich proporcjach i pilnować, aby ciasto nie przypaliło się na patelni. Walory smakowe doceni natomiast każdy, a warto także pamiętać, że cukinia jest wyjątkowo zdrowym i lekkostrawnym warzywem.

    Etapy

    1
    Zrobione

    Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, pieprz i jajko. Wszystko dokładnie łączymy (najlepiej za pomocą rózgi). Dodajemy mleko i wyrabiamy na jednolite ciasto.

    2
    Zrobione

    Cukinię myjemy, suszymy, obcinamy końce i trzemy na tartce na grubych oczkach. Cebulę i czosnek trzemy na tartce na drobnych oczkach. Cukinię, cebulę i czosnek dodajemy do ciasta, następnie mieszamy łyżką.

    3
    Zrobione

    Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Następnie nakładamy po łyżce i smażymy placuszki przez około 2 - 3 minuty. Gdy będą ładnie zrumienione, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Smacznego!

    Szefpoleca

    Jestem kulinarnym samoukiem i lubię stawiać przed sobą ciekawe wyzwania, (czytaj) eksperymentować - łączyć na pozór niepasujące do siebie smaki. Moją drugą wielką pasją jest fotografia. Jako wytrawny esteta bardzo sprawnie stylizuje potrawy i staram się jak najlepiej oddać klimat chwili, odzwierciedlając atrakcyjność smakową przyrządzonego posiłku. Wszystkie zamieszczone zdjęcia przepisów są mojego autorstwa i wszystkie potrawy były w pełni jadalne.

    Dodaj swój komentarz

    Sos grzybowy ze świeżych grzybów
    poprzedni
    Aromatyczny sos grzybowy ze świeżych grzybów
    Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku Pad Thai
    następny
    Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku
    Sos grzybowy ze świeżych grzybów
    poprzedni
    Aromatyczny sos grzybowy ze świeżych grzybów
    Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku Pad Thai
    następny
    Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku