Placki ziemniaczane

Przepis na wyborne Placki ziemniaczane
Przepis na wyborne Placki ziemniaczane

Przepis na pyszne placki ziemniaczane, chrupiące, złociste. Nie sposób im się oprzeć. Doskonale smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany i posypane świeżym szczypiorkiem. Idealnie nadają się na zdrową przekąskę dla całej rodziny, na podwieczorek, ale nie tylko!

Złociste placki ziemniaczane można podawać z różnymi sosami do mięs, mogą posłużyć jako dodatek zamiast tradycyjnych zmienników, kaszy, czy ryżu. Dodając odrobinę cukru, można również zrobić z nich pyszną przekąskę na słodko!

Składniki:

Przepis na placki ziemniaczane

  1. Obieramy ziemniaki i trzemy na tartce o drobnych oczkach bezpośrednio do większej miski, następnie odstawiamy je na 10 – 15 minut.
  2. Odlewamy zbierający się sok, dodajemy mąki, drobno startą cebulę, żółtko jajka i dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą – według uznania, pamiętajmy jednak, aby nie przesadzić z przyprawianiem.
  3. Rozgrzewamy olej na patelni, następnie mieszamy masę ziemniaczaną i nabieramy jedną pełną łyżkę. Nakładamy porcję na rozgrzany olej i rozprowadzamy na cienki placek. Smażymy na średnim ogniu, bez przykrycia, około 2 – 3 minuty, na złoty kolor, następnie przekręcamy placek i powtarzamy czynność.

Każdy ma swój ulubiony przepis na placki ziemniaczane, ale najlepszy jest tylko jeden. Idealne placki ziemniaczane to prawdziwy, delikatny smak ziemniaka, otulony chrupiącą koronką. Podane oczywiście z kwaśną śmietaną.

Zobacz również: Placki z cukinii

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (21 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x