
Na skróty
Przepis na pyszne placki ziemniaczane, chrupiące, złociste. Nie sposób im się oprzeć. Doskonale smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany i posypane świeżym szczypiorkiem. Idealnie nadają się na zdrową przekąskę dla całej rodziny, na podwieczorek, ale nie tylko!
Złociste placki ziemniaczane można podawać z różnymi sosami do mięs, mogą posłużyć jako dodatek zamiast tradycyjnych zmienników, kaszy, czy ryżu. Dodając odrobinę cukru, można również zrobić z nich pyszną przekąskę na słodko!
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis placki ziemniaczane, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 1 kg ziemniaków (najlepsze będą ziemniaki mączne)
- 2 łyżki mąki pszennej
- cebula
- żółtko
- łyżka mąki ziemniaczanej
- olej rzepakowy
- sól i pieprz
Przepis na placki ziemniaczane
- Obieramy ziemniaki i trzemy na tartce o drobnych oczkach bezpośrednio do większej miski, następnie odstawiamy je na 10 – 15 minut.
- Odlewamy zbierający się sok, dodajemy mąki, drobno startą cebulę, żółtko jajka i dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą – według uznania, pamiętajmy jednak, aby nie przesadzić z przyprawianiem.
- Rozgrzewamy olej na patelni, następnie mieszamy masę ziemniaczaną i nabieramy jedną pełną łyżkę. Nakładamy porcję na rozgrzany olej i rozprowadzamy na cienki placek. Smażymy na średnim ogniu, bez przykrycia, około 2 – 3 minuty, na złoty kolor, następnie przekręcamy placek i powtarzamy czynność.
Każdy ma swój ulubiony przepis na placki ziemniaczane, ale najlepszy jest tylko jeden. Idealne placki ziemniaczane to prawdziwy, delikatny smak ziemniaka, otulony chrupiącą koronką. Podane oczywiście z kwaśną śmietaną.
Zobacz również: Placki z cukinii
Komentarze