Placki ziemniaczane

Przepis na wyborne Placki ziemniaczane
Przepis na wyborne Placki ziemniaczane

Przepis na pyszne placki ziemniaczane, chrupiące, złociste. Nie sposób im się oprzeć. Doskonale smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany i posypane świeżym szczypiorkiem. Idealnie nadają się na zdrową przekąskę dla całej rodziny, na podwieczorek, ale nie tylko!

Złociste placki ziemniaczane można podawać z różnymi sosami do mięs, mogą posłużyć jako dodatek zamiast tradycyjnych zmienników, kaszy, czy ryżu. Dodając odrobinę cukru, można również zrobić z nich pyszną przekąskę na słodko!

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • cebula
  • żółtko
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz mielony

Jak przygotować placki ziemniaczane?

  1. Obieramy ziemniaki i trzemy na tartce o drobnych oczkach bezpośrednio do większej miski, następnie odstawiamy je na 10 – 15 minut.
  2. Odlewamy zbierający się sok, dodajemy mąki, drobno startą cebulę, żółtko jajka i dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą – według uznania, pamiętajmy jednak, aby nie przesadzić z przyprawianiem.
  3. Rozgrzewamy olej na patelni, następnie mieszamy masę ziemniaczaną i nabieramy jedną pełną łyżkę. Nakładamy porcję na rozgrzany olej i rozprowadzamy na cienki placek. Smażymy na średnim ogniu, bez przykrycia, około 2 – 3 minuty, na złoty kolor, następnie przekręcamy placek i powtarzamy czynność.

Każdy ma swój ulubiony przepis na placki, ale najlepszy jest tylko jeden. Idealne placki ziemniaczane to prawdziwy, delikatny smak ziemniaka, otulony chrupiącą koronką. Podane oczywiście z kwaśną śmietaną.

Oceń ten przepis!
[Oceny: 4 Średnia: 4.8]
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

1 komentarz

  1. Placuszki wychodzą świetne! Robiłam kilka razy i za każdym razem są przepyszne ☺️

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

43 + = 45