Placki ziemniaczane

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Przepis na pyszne placki ziemniaczane, chrupiące, złociste. Nie sposób im się oprzeć. Doskonale smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany i posypane świeżym szczypiorkiem. Idealnie nadają się na zdrową przekąskę dla całej rodziny, na podwieczorek, ale nie tylko!

Reklamy Ads By Google

Złociste placki ziemniaczane można podawać z różnymi sosami do mięs, mogą posłużyć jako dodatek zamiast tradycyjnych zmienników, kaszy, czy ryżu. Dodając odrobinę cukru, można również zrobić z nich pyszną przekąskę na słodko!

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis placki ziemniaczane, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

Zobacz inne przepisy z: , , , ,

Przepis na placki ziemniaczane

  1. Obieramy ziemniaki i trzemy na tartce o drobnych oczkach bezpośrednio do większej miski, następnie odstawiamy je na 10 – 15 minut.
  2. Odlewamy zbierający się sok, dodajemy mąki, drobno startą cebulę, żółtko jajka i dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą – według uznania, pamiętajmy jednak, aby nie przesadzić z przyprawianiem.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Rozgrzewamy olej na patelni, następnie mieszamy masę ziemniaczaną i nabieramy jedną pełną łyżkę. Nakładamy porcję na rozgrzany olej i rozprowadzamy na cienki placek. Smażymy na średnim ogniu, bez przykrycia, około 2 – 3 minuty, na złoty kolor, następnie przekręcamy placek i powtarzamy czynność.
  5. Reklamy Ads By Google

Każdy ma swój ulubiony przepis na placki ziemniaczane, ale najlepszy jest tylko jeden. Idealne placki ziemniaczane to prawdziwy, delikatny smak ziemniaka, otulony chrupiącą koronką. Podane oczywiście z kwaśną śmietaną.

Zobacz również: Placki z cukinii

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.91

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
3 osoby ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)