Placki ziemniaczane

399 1
Placki ziemniaczane ze śmietaną

Przepis na pyszne placki ziemniaczane, chrupiące, złociste. Nie sposób im się oprzeć. Doskonale smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany i posypane świeżym szczypiorkiem. Idealnie nadają się na zdrową przekąskę dla całej rodziny, na podwieczorek, ale nie tylko!

Złociste placki ziemniaczane można podawać z różnymi sosami do mięs, mogą posłużyć jako dodatek zamiast tradycyjnych zmienników, kaszy, czy ryżu. Dodając odrobinę cukru, można również zrobić z nich pyszną przekąskę na słodko!

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • cebula
  • żółtko
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz mielony

Jak przygotować placki ziemniaczane?

  1. Obieramy ziemniaki i trzemy na tartce o drobnych oczkach bezpośrednio do większej miski, następnie odstawiamy je na 10 – 15 minut.
  2. Odlewamy zbierający się sok, dodajemy mąki, drobno startą cebulę, żółtko jajka i dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą – według uznania, pamiętajmy jednak, aby nie przesadzić z przyprawianiem.
  3. Rozgrzewamy olej na patelni, następnie mieszamy masę ziemniaczaną i nabieramy jedną pełną łyżkę. Nakładamy porcję na rozgrzany olej i rozprowadzamy na cienki placek. Smażymy na średnim ogniu, bez przykrycia, około 2 – 3 minuty, na złoty kolor, następnie przekręcamy placek i powtarzamy czynność.

Każdy ma swój ulubiony przepis na placki, ale najlepszy jest tylko jeden. Idealne placki ziemniaczane to prawdziwy, delikatny smak ziemniaka, otulony chrupiącą koronką. Podane oczywiście z kwaśną śmietaną.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

81 + = 90

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?