0 0

Bigos na karkówce

Bigos na karkówce

Wybierz jak chcesz udostępnić:

Albo można po prostu skopiować i udostępnić ten link

Składniki

Ilość porcji
Składniki do mięsa
1 kg karkówka
mąka ziemniaczana
sól
pieprz
2 łyżki oliwa z oliwek
Składniki do bigosu
3 kg kapusta
300 gram marchewka
2 szklanki bulion rosołowy
2 szt pomidory
3 łyżeczki koncentrat pomidorowy
2 ząbki czosnek
4 szt liść laurowy
4 szt ziele angielskie
sól
pieprz mielony
kminek
kolendra
papryka słodka mielona
kurkuma

Bigos na karkówce

Dieta:
    Kuchnia:
    • 90 min
    • Porcje: 8
    • Łatwy

    Składniki

    • Składniki do mięsa

    • Składniki do bigosu

    Opis

    Udostępnij

    Bigos na polskim stole pojawia się naprawdę często. To jedno z najbardziej tradycyjnych dań, chętnie spożywane nie tylko w okresie świątecznym. Jego cechą charakterystyczną jest możliwość kilkukrotnego podgrzewania. Co ciekawe, w miarę podgrzewania jedynie zyskuje na wyrazistości. Warto też pozostawić go w lodówce przez kilka dni, aby wszystkie smaki i aromaty dobrze się połączyły.

    Sztuka gotowania pysznego bigosu

    Niemal każdy dom ma swój przepis na bigos. To jedna z tych potraw, którą można przyrządzić na wiele sposobów. Niektórzy preferują wersję jarską. Wtedy do kapusty dorzuca się wyłącznie suszone grzyby, ewentualnie suszone śliwki lub pomidory. Jednak najwięcej zwolenników ma niewątpliwie klasyczny na mięsie, w tym bigos na karkówce. Podsmażona karkówka ma lekko ostry smak. W połączeniu z kwaśnością pomidorów, słodkością marchewki oraz kapustą tworzy jakże złożoną kompozycję smakową. Do gotowania kapusty warto wtedy wykorzystać aromatyczny bulion, a nie zwykłą wodę. To pozwoli jeszcze bardziej podkręcić walory dania. Trudno sobie wyobrazić też bigos bez co najmniej kilku grzybków i oczywiście przypraw. Efekt po prostu zniewalający.

    Etapy

    1
    Zrobione

    Kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Karkówkę myjemy i kroimy w kostkę, następnie doprawiamy pieprzem, solą i dokładnie mieszamy. Podsypujemy przez sitko mąką ziemniaczaną i mieszamy. Rozgrzewamy na patelni oliwę i dodajemy karkówkę. Całość smażymy na szybkim ogniu bez przykrycia, co chwilę mieszając. Karkówka powinna być odrobinę przypieczona.

    2
    Zrobione

    W wysokim garnku podgrzewamy bulion i dodajemy poszatkowaną kapustę. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy usmażoną karkówkę, drobno siekany czosnek, liść laurowy, ziele angielskie oraz obranego ze skórki i oczyszczonego z nasion pomidora. Dusimy całość pod przykryciem około 20 minut.

    3
    Zrobione

    Obieramy marchewkę i kroimy w plasterki, następnie dodajemy do kapusty. Koncentrat pomidorowy rozcieńczamy z odrobiną wody, dodajemy kminek, kolendrę, paprykę słodką i kurkumę. Całość dusimy pod przykryciem przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

    4
    Zrobione

    Kapusta powinna jeszcze odrobinę postać na wyłączonym gazie, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i "przesiąkły" sobą. Bigos na karkówce możesz podawać z ziemniaczkami lub chlebem. Smacznego!

    Szefpoleca

    Jestem kulinarnym samoukiem i lubię stawiać przed sobą ciekawe wyzwania, (czytaj) eksperymentować - łączyć na pozór niepasujące do siebie smaki. Moją drugą wielką pasją jest fotografia. Jako wytrawny esteta bardzo sprawnie stylizuje potrawy i staram się jak najlepiej oddać klimat chwili, odzwierciedlając atrakcyjność smakową przyrządzonego posiłku. Wszystkie zamieszczone zdjęcia przepisów są mojego autorstwa i wszystkie potrawy były w pełni jadalne.

    Jeden komentarz Ukryj komentarze

    Dodaj swój komentarz

    Przepis na pyszny bób
    poprzedni
    Przepis na pyszny bób
    Zupa z dyni
    następny
    Zupa z dyni
    Przepis na pyszny bób
    poprzedni
    Przepis na pyszny bób
    Zupa z dyni
    następny
    Zupa z dyni