Bigos na karkówce

Przepis na bigos na karkówce
Przepis na bigos na karkówce

Bigos na polskim stole pojawia się naprawdę często. To jedno z najbardziej tradycyjnych dań, chętnie spożywane nie tylko w okresie świątecznym. Jego cechą charakterystyczną jest możliwość kilkukrotnego podgrzewania. Co ciekawe, w miarę podgrzewania jedynie zyskuje na wyrazistości. Warto też pozostawić go w lodówce przez kilka dni, aby wszystkie smaki i aromaty dobrze się połączyły.

Sztuka gotowania pysznego bigosu

Niemal każdy dom ma swój przepis na bigos. To jedna z tych potraw, którą można przyrządzić na wiele sposobów. Niektórzy preferują wersję jarską. Wtedy do kapusty dorzuca się wyłącznie suszone grzyby, ewentualnie suszone śliwki lub pomidory. Jednak najwięcej zwolenników ma niewątpliwie klasyczny na mięsie, w tym bigos na karkówce. Podsmażona karkówka ma lekko ostry smak. W połączeniu z kwaśnością pomidorów, słodkością marchewki oraz kapustą tworzy jakże złożoną kompozycję smakową. Do gotowania kapusty warto wtedy wykorzystać aromatyczny bulion, a nie zwykłą wodę. To pozwoli jeszcze bardziej podkręcić walory dania. Trudno sobie wyobrazić też bigos bez co najmniej kilku grzybków i oczywiście przypraw. Efekt po prostu zniewalający.

Składniki:

  • 2 średnie główki kapusty
  • około 600 g karkówki
  • około 300 g kiełbasy (polecam wileńską)
  • mąka ziemniaczana
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 średnich marchewek
  • 2 szklanki bulionu (zobacz jak zrobić domowy bulion)
  • puszka pomidorów pelati
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego

Przyprawy do karkówki:

  • łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego

Przyprawy do bigosu:

  • łyżeczka soli
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka kolendry
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego

Przepis na bigos na karkówce

  1. W pierwszej kolejności myjemy i drobno szatkujemy kapustę. Następnie przekładamy ją do wysokiego garnka i zalewamy gorącym bulionem. Kapustę doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut.
  2. W tym samym czasie kroimy karkówkę na kawałki, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Karkówkę obtaczamy w mące ziemniaczanej i smażmy na szybkim ogniu na oliwie bez przykrycia przez kilka minut, co chwilę mieszamy.
  3. Następnie na patelnie dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę i smażmy razem z karkówką jeszcze kilka minut. Zarówno karków jak i kiełbasa powinna być trochę przypieczona.
  4. Zawartość patelni dodajemy do garnka z kapustą i dokładnie mieszamy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pomidory z puszki. Całość mieszamy i doprowadzamy do zagotowaniu. Dusimy na wolnym ogniu przez 20 minut.
  5. Następnie dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki, koncentrat pomidorowy, wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do zagotowania i dusimy na wolnym ogniu przez około 25 minut. Co jakiś czas mieszamy.
  6. Bigos na karkówce powinien jeszcze chwilę postać po ugotowaniu na wyłączonym ogniu, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i „przegryzły”. Smacznego!

Bigos na karkówce możesz podawać z ziemniaczkami puree lub po prostu do chlebem.

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (37 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Obserwuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
3
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x