Na skróty
Zupa krem z pieczonej dyni to ciekawa propozycja na rozgrzewający obiad. Zimą, zdecydowanie nie ma sobie równych, dlatego chętnie sięgam po ten przepis. Ponadto zupa dyniowa ujmuję nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również pięknymi kolorami i aromatem. Dodając odrobinę pestek prażonej dyni oraz kwaśnej śmietany i dekorując świeżym oregano — zupa krem z pieczonej dyni będzie wyglądała jak z najlepszej restauracji. A że jemy najpierw oczami, a później dopiero innymi częściami ciała, to wyborna uczta gwarantowana 😊
Zupa z pieczonej dyni
Mój przepis na zupę krem z pieczonej dyni przygotowuję z odmiany hokkaido lub dyni piżmowej. Obydwie odmiany są bardzo „mięsiste”, co sprawia, że zupa dyniowa wychodzi bardzo kremowej konsystencji. Dlatego dyniowa jest nie tylko rozgrzewająca, ale również bardzo sycąca. Delikatna dynia idealnie komponuje się z mlekiem kokosowym lub śmietanką. I bez wątpienia jest to najprostsza zupa krem z dyni, ponieważ cały proces przygotowania warzyw przebiega w piekarniku. Zupa z pieczonej dyni z mlekiem kokosowym świetnie sprawdzi się również z odrobiną imbiru oraz papryczki chili, co sprawi, że nabierze prawdziwego pikantnego charakteru.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa krem z pieczonej dyni, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- około 1,2 kg dyni (piżmowa lub hokkaido)
- 2 średnie pomidory
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 ml śmietanki 30% lub mleka kokosowego
Przyprawy:
- łyżeczka soli
- łyżeczka kurkumy
- pół łyżeczki suszonego oregano
- 1/3 łyżeczki chili
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
Przepis na krem z pieczonej dyni
- W pierwszej kolejności przygotowujemy myjemy i osuszamy warzywa, dynie kroimy na 8 części, pomidory oraz cebulę na połówki.
- Następnie wykładamy warzywa skórką do dołu na blachę, dodajemy nieobrany czosnek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 ℃ i pieczemy przez 65 minut.
- Warzywa po upieczeniu oczyszczamy z skórek, nasion i zbędnych elementów. Następnie warzywa wraz z powstałym sokiem podczas pieczenia przekładamy do garnka.
- Następnie dodajemy gorący bulion, oliwę, wszystkie przyprawy oraz śmietankę lub mleczko kokosowe. Całość dokładnie blendujemy na gładką konsystencję.
- Zupę krem z pieczonej dyni doprowadzamy do zagotowania. Opcjonalnie doprawiamy jeszcze pieprzem lub solą oraz świeżym oregano. Smacznego!
Zupa krem z pieczonej dyni i pomidorami świetnie sprawdzi się jako rozgrzewające danie w chłodne dni. Zupę krem z dyni możesz podawać z pestkami dyni, odrobiną kwaśnej śmietany oraz chrupiącymi grzankami.
Zobacz również: Zupa krem z dyni