Zupa krem z dyni

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Zupa krem z dyni lub zwyczajnie dyniowa, moim zdaniem jest jedną z najciekawszych jesiennych zup, przyciąga wzrok swoim żółto — pomarańczowo kolorem i kusi aromatem. Najbardziej jednak ujmuje oczywiście wyjątkowym smakiem, który w połączeniu z odpowiednimi przyprawami takimi jak imbir, chili, gałka muszkatołowa nie jest mdły. Idealna zupa krem z dyni ma gęstą, cudownie kremową konsystencję, a dzięki dodatkowi ziemniaków jest naprawdę sycąca.

Krem z dyni, kulinarny symbol jesieni

Dynia — główny składnik pysznej zupy krem — jest niskokaloryczna i ma wysoką zawartość błonnika, co czyni ją doskonałym wyborem dla osób dbających o linię oraz dla tych, którzy chcą wspierać pracę swojego układu trawiennego. Błonnik poprawia perystaltykę jelit, przeciwdziała zaparciom i wspomaga proces detoksykacji organizmu.

Dynia jest także źródłem wielu cennych minerałów, takich jak potas, magnez, wapń czy żelazo. Potas reguluje ciśnienie krwi i wspiera pracę serca, magnez poprawia funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego, natomiast żelazo jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania czerwonych krwinek. Zdecydowanie warto sięgnąć po najlepszy przepis na krem z dyni.

Reklamy Ads By Google

Witaminy w dyni

Warto korzystać z sezonowego dostępu do dyni, nie tylko ciesząc się jej wyjątkowym smakiem w postaci zupy krem, ale również doceniając jej dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Chociaż wiele osób kojarzy dynie jedynie z Halloween, to jej walory smakowe i zdrowotne czynią ją jednym z najcenniejszych warzyw jesiennych. Dynia zawiera między innymi:

Beta-karoten (prowitamina A): Dynia zawiera ogromne ilości beta-karotenu, który w organizmie człowieka przekształca się w witaminę A. Witamina A jest niezbędna dla zdrowia oczu, skóry i układu odpornościowego. Pomaga również w walce z wolnymi rodnikami, które przyspieszają proces starzenia się.

Witamina C: Znana przede wszystkim z cytrusów, występuje również w dyni. Wspiera układ odpornościowy, jest niezbędna w produkcji kolagenu, który wpływa na elastyczność skóry, a także uczestniczy w procesie gojenia się ran.

Reklamy Ads By Google

Witamina E: Jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, która ma działanie antyoksydacyjne, chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Witaminy z grupy B: M.in. B1, B2, B5, B6, które mają kluczowe znaczenie dla funkcjonowania układu nerwowego i energetycznego.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa krem z dyni, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki na zupę krem z dyni

  • około 1 kg dyni (najlepsza będzie dynia hokkaido)
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 marchew
  • łyżka masła ekstra
  • 2 średnie pomidory malinowe lub puszka pomidorów pelati
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 szklanka mleka
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku

Przyprawy:

  • łyżka tartego imbiru lub 1/3 łyżeczki mielonego
  • papryczka chili lub 1/5 łyżeczki mielonej
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego

Przyprawy opcjonalne:

  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , , , ,

Przepis na zupę krem z dyni

  1. W pierwszej kolejności dynię kroimy na cztery części, usuwamy nasiona i obieramy ze skórki. Następnie dynię kroimy w kostkę. Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Obieramy cebulę oraz czosnek i drobno siekamy, następnie w garnku podsmażamy na maśle, aż się zarumieni. Następnie dodajemy dynie, marchew i ziemniaki. Smażymy na szybkim ogniu przez około 5 minut, co chwilę mieszając.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie doprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy. Całość zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do zagotowania i zmniejszamy ogień. Zupę z dyni gotujemy przez 20 minut.
  5. W międzyczasie obieramy pomidora ze skórki (najlepiej będzie go sparzyć), pozbywamy się nasion i pozostawiamy sam miąższ. Dodajemy go do zupy dyniowej. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Jeśli używasz pomidorów z puszki, dodaj je tak samo do zupy i wymieszaj.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Kiedy warzywa się już rozpadają, dodajemy mleko i blendujemy wszystko blenderem. Doprawiamy jeszcze solą, pieprzem do smaku. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google

Krem z dyni świetnie sprawdzi się z łyżką śmietany, chociaż ja osobiście preferuję z jogurtem naturalnym i grzankami.

Zobacz również: Zupa krem marchewkowa

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.93

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 419
Obserwuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)