Zupa krem z dyni

Przepis na dyniową, zupę z dyni | Zupa z dyni
Przepis na dyniową, zupę z dyni | Zupa z dyni

Jedną z najciekawszych zup jesiennych jest niewątpliwie kremowa zupa z dyni. Przyciąga wzrok swoim pomarańczowo—żółtym kolorem i kusi aromatem. Jednak najbardziej ujmuje oczywiście wyjątkowym smakiem. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i poradzi sobie z tym każdy. Praca ogranicza się w zasadzie do ugotowania i zmiksowania wszystkich produktów podanych w przepisie. Zupa dyniowa ma gęstą, cudownie kremową konsystencję. Jest naprawdę sycąca, a jeżeli nie doda się do niej śmietany lub cukru, to również może mieć charakter dietetyczny. Wynika to z faktu niskiej kaloryczności dyni. Jednocześnie to bomba witaminowa, bogata też w składniki mineralne.

Zupa z dyni – przepis na kulinarny symbol jesieni

Istnieją bardzo różne wersje przepisu na zupę dyniową. Co ważne, zupa ta smakuje zarówno na słodko, jak i na ostro. Delikatna dynia idealnie komponuje się z kokosem, migdałami czy cynamonem. Do garnka można wrzucić ziemniaki, pomidory i czosnek albo czerwoną soczewicę. Ciekawym pomysłem jest połączenie dyni z dojrzałą gruszką i kwaśną odmianą jabłek. Dyniowy krem podbije też kubki smakowe w zestawie z kurkami. Warto natomiast podkreślić jego wyrazistość poprzez dodanie przypraw korzennych i ostrych. Doskonale sprawdzi się imbir i to nie tylko suszony. Ponadto dobrze dorzucić kardamon, gałkę muszkatołową, kurkumę czy gotową przyprawę curry. Jeżeli ktoś preferuje ostrzejsze smaki, to koniecznie powinien wsypać do garnka nieco papryki lub chili. Z kolei kropką nad i tej uczty aromatów i smaków jest podanie zupy dyniowej z prażonymi nasionami dyni.

Składniki:

  • około 1 kg dyni (najlepsza będzie dynia hokkaido)
  • 3 średnie ziemniaki
  • łyżka masła ekstra
  • 2 średnie pomidory malinowe
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 szklanka mleka
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku

Przyprawy

  • łyżka tartego imbiru
  • papryczka chili
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego

Sól i pieprz dodaj według uznania, tak jak lubisz.

Przyprawy opcjonalne

  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego

Przepis na zupę krem z dyni

  1. Dynię obieramy ze skórki i usuwamy nasiona. Miąższ kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Obieramy cebulę oraz czosnek i drobno siekamy, następnie w garnku podsmażamy na maśle, aż się zarumieni. Dodajemy dynie i ziemniaki, doprawiamy solą, dodajemy kurkumę i imbir. Smażymy na szybkim ogniu przez około 5 minut, co chwilę mieszając.
  3. Następnie całość zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do zagotowania i zmniejszamy ogień. Gotujemy całość przez około 15 — 20 minut.
  4. W międzyczasie obieramy pomidora ze skórki (najlepiej będzie go sparzyć), pozbywamy się nasion i pozostawiamy sam miąższ. Dodajemy go do zupy. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut, do miękkości warzyw.
  5. Kiedy warzywa są już miękkie, blendujemy wszystko blenderem i dodajemy mleko. Doprawiamy solą, pieprzem i papryczką chili do smaku. Również na sam koniec dodajemy przyprawy opcjonalne, które wzmocnią smak, a zupa dyniowa będzie bardziej pikantna.

Zupę dyniową podajemy z łyżką śmietany, chociaż ja osobiście preferuję z jogurtem naturalnym i grzankami. Smacznego!

Zobacz również: Zupa krem marchewkowa

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (53 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
2
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x