Zupa krem z dyni

Przepis na dyniową, zupę z dyni | Zupa z dyni
Przepis na dyniową, zupę z dyni | Zupa z dyni

Jedną z najciekawszych zup jesiennych jest niewątpliwie kremowa zupa z dyni. Przyciąga wzrok swoim pomarańczowo – żółtym kolorem i kusi aromatem. Jednak najbardziej ujmuje oczywiście wyjątkowym smakiem. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i poradzi sobie z tym każdy. Praca ogranicza się w zasadzie do ugotowania i zmiksowania wszystkich produktów podanych w przepisie. Idealna zupa z dyni ma gęstą, cudownie kremową konsystencję. Jest naprawdę sycąca, a jeżeli nie doda się do niej śmietany lub cukru, to również może mieć charakter dietetyczny. Wynika to z faktu niskiej kaloryczności dyni. Jednocześnie to bomba witaminowa, bogata w składniki mineralne.

Zupa krem z dyni – przepis na kulinarny symbol jesieni

Istnieją bardzo różne wersje przepisu na zupę dyniową. Co ważne, zupa ta smakuje zarówno na słodko, jak i na ostro. Delikatna dynia idealnie komponuje się z kokosem, migdałami czy cynamonem. Do garnka można wrzucić ziemniaki, pomidory i czosnek albo czerwoną soczewicę. Ciekawym pomysłem jest połączenie dyni z dojrzałą gruszką i kwaśną odmianą jabłek. Zupa krem z dyni podbije też kubki smakowe w zestawie z kurkami. Warto natomiast podkreślić swoją wyrazistość zachowuję poprzez dodanie przypraw korzennych i ostrych. Doskonale sprawdzi się imbir i to nie tylko suszony. Ponadto dobrze dorzucić kardamon, gałkę muszkatołową, kurkumę czy gotową przyprawę curry. Jeżeli ktoś preferuje ostrzejsze smaki, to koniecznie powinien wsypać do garnka nieco chili. Z kolei kropką nad i tej uczty aromatów i smaków jest podanie zupy dyniowej z prażonymi nasionami dyni.

Składniki:

  • około 1 kg dyni (najlepsza będzie dynia hokkaido)
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 marchew
  • łyżka masła ekstra
  • 2 średnie pomidory malinowe lub puszka pomidorów pelati
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 szklanka mleka
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku

Przyprawy

  • łyżka tartego imbiru lub 1/3 łyżeczki mielonego
  • papryczka chili lub 1/5 łyżeczki mielonej
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego

Przyprawy opcjonalne

  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego

Zupa z dyni — sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności dynię kroimy na cztery części, usuwamy nasiona i obieramy ze skórki. Następnie dynię kroimy w kostkę. Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Obieramy cebulę oraz czosnek i drobno siekamy, następnie w garnku podsmażamy na maśle, aż się zarumieni. Następnie dodajemy dynie, marchew i ziemniaki. Smażymy na szybkim ogniu przez około 5 minut, co chwilę mieszając.
  3. Następnie doprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy. Całość zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do zagotowania i zmniejszamy ogień. Zupę z dyni gotujemy przez 20 minut.
  4. W międzyczasie obieramy pomidora ze skórki (najlepiej będzie go sparzyć), pozbywamy się nasion i pozostawiamy sam miąższ. Dodajemy go do zupy dyniowej. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Jeśli używasz pomidorów z puszki, dodaj je tak samo do zupy i wymieszaj.
  5. Kiedy warzywa się już rozpadają, dodajemy mleko i blendujemy wszystko blenderem. Doprawiamy jeszcze solą, pieprzem do smaku. Smacznego!

Zupa z dyni świetnie sprawdzi się z łyżką śmietany, chociaż ja osobiście preferuję z jogurtem naturalnym i grzankami.

Zobacz również: Zupa krem marchewkowa

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (112 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments