Jedną z najciekawszych zup jesiennych jest niewątpliwie kremowa zupa z dyni. Przyciąga wzrok swoim pomarańczowo-żółtym kolorem i kusi aromatem. Jednak najbardziej ujmuje oczywiście wyjątkowym smakiem. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i poradzi sobie z tym każdy. Praca ogranicza się w zasadzie do ugotowania i zmiksowania wszystkich produktów podanych w przepisie. Zupa dyniowa ma gęstą, cudownie kremową konsystencję. Jest naprawdę sycąca, a jeżeli nie doda się do niej śmietany lub cukru, to również może mieć charakter dietetyczny. Wynika to z faktu niskiej kaloryczności dyni. Jednocześnie to bomba witaminowa, bogata też w składniki mineralne.
Zupa z dyni – przepis na kulinarny symbol jesieni
Istnieją bardzo różne wersje przepisu na zupę dyniową. Co ważne, zupa ta smakuje zarówno na słodko, jak i na ostro. Delikatna dynia idealnie komponuje się z kokosem, migdałami czy cynamonem. Do garnka można wrzucić ziemniaki, pomidory i czosnek albo czerwoną soczewicę. Ciekawym pomysłem jest połączenie dyni z dojrzałą gruszką i kwaśną odmianą jabłek. Dyniowy krem podbije też kubki smakowe w zestawie z kurkami. Warto natomiast podkreślić jego wyrazistość poprzez dodanie przypraw korzennych i ostrych. Doskonale sprawdzi się imbir i to nie tylko suszony. Ponadto dobrze dorzucić kardamon, gałkę muszkatołową, kurkumę czy gotową przyprawę curry. Jeżeli ktoś preferuje ostrzejsze smaki, to koniecznie powinien wsypać do garnka nieco papryki lub chili. Z kolei kropką nad i tej uczty aromatów i smaków jest podanie zupy dyniowej z prażonymi nasionami dyni.
Składniki:
- 1200 gram dyni
- 400 gram ziemniaków
- 30 gram masła ekstra
- 300 gram pomidorów malinowych
- 2.5 szklanki bulionu rosołowego
- 1 szklanka mleka 3,2%
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- łyżka imbiru
- 2 łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz mielony
- papryczka chili
Zupa z dyni – przygotowanie
- Dynię obieramy ze skórki i usuwamy nasiona. Miąższ kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
- Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek w plasterki. Następnie na dużej patelni podsmażamy na maśle, dodajemy dynie i ziemniaki, doprawiamy solą, dodajemy kurkumę i imbir. Smażymy przez około 5 minut, co chwilę mieszając.
- Przekładamy całą zawartość patelni do gorącego bulionu, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy całość przez około 10 minut.
- W międzyczasie obieramy pomidora ze skórki (najlepiej będzie go sparzyć), pozbywamy się nasion i pozostawiamy sam miąższ. Dodajemy go do zupy. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut, do miękkości warzyw.
- Kiedy warzywa są już miękkie, dodajemy mleko i blendujemy wszystko blenderem. Doprawiamy solą, pieprzem i papryczką do smaku. Zupę dyniową możesz podać z łyżką śmietany i garścią suszonych pestek dyni. Smacznego!
Dodaj komentarz