Zupa z dyni

Przepis na dyniową, zupę z dyni | Zupa z dyni
Przepis na dyniową, zupę z dyni | Zupa z dyni

Jedną z najciekawszych zup jesiennych jest niewątpliwie kremowa zupa z dyni. Przyciąga wzrok swoim pomarańczowo—żółtym kolorem i kusi aromatem. Jednak najbardziej ujmuje oczywiście wyjątkowym smakiem. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i poradzi sobie z tym każdy. Praca ogranicza się w zasadzie do ugotowania i zmiksowania wszystkich produktów podanych w przepisie. Zupa dyniowa ma gęstą, cudownie kremową konsystencję. Jest naprawdę sycąca, a jeżeli nie doda się do niej śmietany lub cukru, to również może mieć charakter dietetyczny. Wynika to z faktu niskiej kaloryczności dyni. Jednocześnie to bomba witaminowa, bogata też w składniki mineralne.

Zupa z dyni – przepis na kulinarny symbol jesieni

Istnieją bardzo różne wersje przepisu na zupę dyniową. Co ważne, zupa ta smakuje zarówno na słodko, jak i na ostro. Delikatna dynia idealnie komponuje się z kokosem, migdałami czy cynamonem. Do garnka można wrzucić ziemniaki, pomidory i czosnek albo czerwoną soczewicę. Ciekawym pomysłem jest połączenie dyni z dojrzałą gruszką i kwaśną odmianą jabłek. Dyniowy krem podbije też kubki smakowe w zestawie z kurkami. Warto natomiast podkreślić jego wyrazistość poprzez dodanie przypraw korzennych i ostrych. Doskonale sprawdzi się imbir i to nie tylko suszony. Ponadto dobrze dorzucić kardamon, gałkę muszkatołową, kurkumę czy gotową przyprawę curry. Jeżeli ktoś preferuje ostrzejsze smaki, to koniecznie powinien wsypać do garnka nieco papryki lub chili. Z kolei kropką nad i tej uczty aromatów i smaków jest podanie zupy dyniowej z prażonymi nasionami dyni.

Składniki:

  • około 1 kg dyni
  • 3 średnie ziemniaki
  • łyżka masła ekstra
  • 2 średnie pomidory malinowe
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 szklanka mleka
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka imbiru
  • łyżeczka kurkumy
  • sól i pieprz mielony
  • papryczka chili

Zupa z dyni — przygotowanie

  1. Dynię obieramy ze skórki i usuwamy nasiona. Miąższ kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Obieramy cebulę oraz czosnek i drobno siekamy, następnie w garnku podsmażamy na maśle, aż się zarumieni. Dodajemy dynie i ziemniaki, doprawiamy solą, dodajemy kurkumę i imbir. Smażymy na szybkim ogniu przez około 5 minut, co chwilę mieszając.
  3. Następnie całość zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do zagotowania i zmniejszamy ogień. Gotujemy całość przez około 15 — 20 minut.
  4. W międzyczasie obieramy pomidora ze skórki (najlepiej będzie go sparzyć), pozbywamy się nasion i pozostawiamy sam miąższ. Dodajemy go do zupy. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut, do miękkości warzyw.
  5. Kiedy warzywa są już miękkie, blendujemy wszystko blenderem i dodajemy mleko. Doprawiamy solą, pieprzem i papryczką chili do smaku.

Zupę dyniową podajemy z łyżką śmietany, chociaż ja osobiście preferuję z jogurtem naturalnym i grzankami. Smacznego!

Oceń ten przepis!
[Oceny: 30 Średnia: 4.9]
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

1 komentarz

  1. Facet doradzał mi w Biedronce jak wybrać dynię, z resztą nawet podpowiedział co i jak zrobić 😉 Zupa dyniowa szyła genialnie! Nie wiedziałem, że tak można dobrze gotować 😀 no a dyniowa pierwsza klasa! Panie Szefie, wszystkiego dobrego życzę!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

+ 53 = 59