
Jedną z najciekawszych zup jesiennych jest niewątpliwie kremowa zupa z dyni. Przyciąga wzrok swoim pomarańczowo – żółtym kolorem i kusi aromatem. Jednak najbardziej ujmuje oczywiście wyjątkowym smakiem. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i poradzi sobie z tym każdy. Praca ogranicza się w zasadzie do ugotowania i zmiksowania wszystkich produktów podanych w przepisie. Idealna zupa z dyni ma gęstą, cudownie kremową konsystencję. Jest naprawdę sycąca, a jeżeli nie doda się do niej śmietany lub cukru, to również może mieć charakter dietetyczny. Wynika to z faktu niskiej kaloryczności dyni. Jednocześnie to bomba witaminowa, bogata w składniki mineralne.
Zupa krem z dyni – przepis na kulinarny symbol jesieni
Istnieją bardzo różne wersje przepisu na zupę dyniową. Co ważne, zupa ta smakuje zarówno na słodko, jak i na ostro. Delikatna dynia idealnie komponuje się z kokosem, migdałami czy cynamonem. Do garnka można wrzucić ziemniaki, pomidory i czosnek albo czerwoną soczewicę. Ciekawym pomysłem jest połączenie dyni z dojrzałą gruszką i kwaśną odmianą jabłek. Zupa krem z dyni podbije też kubki smakowe w zestawie z kurkami. Warto natomiast podkreślić swoją wyrazistość zachowuję poprzez dodanie przypraw korzennych i ostrych. Doskonale sprawdzi się imbir i to nie tylko suszony. Ponadto dobrze dorzucić kardamon, gałkę muszkatołową, kurkumę czy gotową przyprawę curry. Jeżeli ktoś preferuje ostrzejsze smaki, to koniecznie powinien wsypać do garnka nieco chili. Z kolei kropką nad i tej uczty aromatów i smaków jest podanie zupy dyniowej z prażonymi nasionami dyni.
Składniki:
- około 1 kg dyni (najlepsza będzie dynia hokkaido)
- 3 średnie ziemniaki
- 1 marchew
- łyżka masła ekstra
- 2 średnie pomidory malinowe lub puszka pomidorów pelati
- 2 szklanki bulionu
- 1 szklanka mleka
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
Przyprawy
- łyżka tartego imbiru lub 1/3 łyżeczki mielonego
- papryczka chili lub 1/5 łyżeczki mielonej
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
Przyprawy opcjonalne
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
Zupa z dyni — sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności dynię kroimy na cztery części, usuwamy nasiona i obieramy ze skórki. Następnie dynię kroimy w kostkę. Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w kostkę.
- Obieramy cebulę oraz czosnek i drobno siekamy, następnie w garnku podsmażamy na maśle, aż się zarumieni. Następnie dodajemy dynie, marchew i ziemniaki. Smażymy na szybkim ogniu przez około 5 minut, co chwilę mieszając.
- Następnie doprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy. Całość zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do zagotowania i zmniejszamy ogień. Zupę z dyni gotujemy przez 20 minut.
- W międzyczasie obieramy pomidora ze skórki (najlepiej będzie go sparzyć), pozbywamy się nasion i pozostawiamy sam miąższ. Dodajemy go do zupy dyniowej. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Jeśli używasz pomidorów z puszki, dodaj je tak samo do zupy i wymieszaj.
- Kiedy warzywa się już rozpadają, dodajemy mleko i blendujemy wszystko blenderem. Doprawiamy jeszcze solą, pieprzem do smaku. Smacznego!
Zupa z dyni świetnie sprawdzi się z łyżką śmietany, chociaż ja osobiście preferuję z jogurtem naturalnym i grzankami.
Zobacz również: Zupa krem marchewkowa
Komentarze